Opinii: Candidatii pentru un job, o marfa profitabila

Luni, 28 Iunie 2010, ora 23:16
1381 citiri
Opinii: Candidatii pentru un job, o marfa profitabila
Foto: stiride10.ro

Seceta de pe piata locurilor de munca genereaza un fenomen neobisnuit, subtil, greu de observat printr-o privire superficiala. O serie de angajatori au gasit metode, unele legale, altele chiar pe buza legii, dar imorale cu toate, prin care profita de pe urma puhoiului de candidati la un job. Reteta nu difera prea mult de la un angajator la altul.

Deosebirea este detectabila doar la capitolul privitor la scopul pentru care sunt utilizate aplicatiile somerilor disperati. Desfacerea in bucati a fenomenului scoate la suprafata ingeniozitatea romanului care, de altfel, este blazonul mandriei nationale. Cu ce incepe afacerea? Intentia este mascata abil sub un anunt de angajare publicat pe unul dintre site-urile specializate in locuri de munca. Vitregia vietii de roman le-a adus tuturor un trafic imbucurator. Asadar, angajatorul publica anuntul.

Spre exemplu, cauta editori pentru un site. Aplicatiile se inmultesc intr-o ora cu o viteza ametitoare, uluitoare. De multe ori, numarul aplicantilor depaseste bine 2.000-3.000. Important de spus ca in formatele europene de CV, practicate de majoritatea site-urilor, campuri obligatorii, printre altele, sunt si o adresa de e-mail, un numar de telefon. Date de contact care ar trebui utilizate de angajator in eventualitatea programarii unui interviu de recrutare. Dar nu se intampla asa. Asa-zisul angajator uzeaza de o mica smecherie si din teancul gros de CV-uri extrage numele, prenumele, adresa de e-mail si isi improvizeaza cu usurinta o baza de date. Astfel incat, in momentul lansarii siteului va expedia newslettere catre o lista lunga de adrese de e-mail. Si macar din curiozitate omul va da un click pe site sa vada cu ce se mananca, daca are informatii utile, daca merita vizitat si altadata, daca aduce ceva nou.

O alta gaselnita este cea a strangerii unui buget frumusel, corespunzator pentru demararea unei afaceri. Cum se procedeaza? Numele firmei este "ascuns" sau "confidential" pentru ca metoda frizeaza putin escrocheria. Ipotetic, compania cauta reprezentanti medicali.

Cerintele sunt, in acest caz, punctate cu atentie. Oferta este atragatoare. Se precizeaza si salariul care, de obicei, e undeva la granita raiului, anticipand un trai lipsit de griji. In finalul anuntului se strecoara si detaliul privitor la un training. Platit din buzunarul candidatului. Dar infatisat ca o favoare nesperata. "Doar candidatii selectati vor fi acceptati pentru training". Iar pretul minim al unui astfel de training e undeva la 400 RON. Disperarea ajunsa la cote paroxistice este singura explicatie pentru duiumul de aplicatii la un anunt suspect.

O alta reteta folosita cu succes este cea a sondajelor de opinie. Anuntul se refera la cautarea unor asa-zisi "operatori calculator". Munca la domiciliu, "trebuie doar sa tastati", nu e nevoie de experienta, sunt acceptati toti candidatii, entry level, middle level, senior level. Li se promite o suma bunicica pentru raspunsurile date la un set de intrebari. Si astfel de anunturi au o priza buna la aplicanti. Se inghesuie cu miile si sunt inselati tot asa. O alta categorie vanata este cea a agentilor de asigurari.

In Romania activeaza mai multi agenti de asigurari decat asigurati. Companiile de asigurari formeaza, mai nou, sisteme similare cu MLM. Adica, unui agent care a adus altii 5 oameni in sistem i se da un bonus. Agentul, in aceasta situatie, este cel care plateste aparitia unui anunt pe un site, adunandu-si "echipa". Cei nou-veniti trebuie sa achite contravaloarea unui training in cadrul caruia li se vand, de fapt, trucuri prin care sa-si incalte clientii cu cate o polita. Nu e deloc o gluma dar agentului de asigurari, comparat adesea cu un cioclu, la fel de antipatic, i se spune ca-si poate descoperi lesne clientii pentru o polita de viata intr-un cortegiu funerar. E doar unul dintre trucurile vehiculate cu succes.

Pe siteuri mai raman, tragand linie, joburile cu denumiri imposibile, toate din zona IT, apoi joburile aparent serioase, cu companii la vedere si la care aplica, de asemenea, sute de candidati. Dar aici se iveste o alta problema spinoasa si dubioasa. CV-urile nu mai sunt vizualizate de nimeni. Sa fi fost oare resuscitate vechi anunturi?

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#cautare job, #site job, #loc munca , #somaj