Presa de azi: Medicii - "Muncim in conditii extrem de periculoase"

Luni, 23 August 2010, ora 07:27
2382 citiri
Presa de azi: Medicii - "Muncim in conditii extrem de periculoase"
Foto: Puterea

Ziarele de luni continua sa scrie despre problemele din sistemul sanitar romanesc, unele vechi si cunoscute, altele descoperite dupa tragedia de la Materinitatea Giulesti.

Din Gandul aflam ca maternitatile au probleme cu internarile femeilor insarcinate care ar putea naste prematur, in timp ce, potrivit Adevarul, medicii spun ca muncec in conditii extrem de periculoase. Colegiul Medicilor solicita o comisie speciala pentru a scoate sistemul sanitar din criza, ne anunta Puterea, iar Sorin Oprescu ne asigura in Jurnalul National ca vinovatii vor fi trasi la raspundere.

Gandul: Maternitatile au probleme cu internarile femeilor insarcinate care ar putea naste prematur

Pentru a face fata supraaglomerarii din ultima perioada, managerul de la Maternitatea Filantropia a decis ca externarea mamicilor perfect recuperate dupa nastere sa se faca dupa 48 de ore.

Trei maternitati din Capitala au anuntat ca nu au incubatoare libere si nu pot interna gravide cu risc de sarcina cu prematuritate, a declarat managerul Serviciului de Ambulanta, Alis Grasu, informeaza Mediafax, preluat de Gandul.

Potrivit lui Alis Grasu, Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov a primit, duminica, informatii potrivit carora in trei maternitati sunt probleme cu internarea prematurilor. Ea a precizat ca Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti si Maternitatea Cantacuzino nu au incubatoare libere si din acest motiv nu pot interna gravide care prezinta sarcina cu risc de prematuritate.

"Si la Spitalul Filantropia erau sambata ocupate incubatoarele, duminica anuntand insa ca s-a eliberat un loc in terapie intensiva. Astfel, daca va aparea o sarcina cu risc de prematuritate, aceasta ar putea fi trimisa duminica la aceasta maternitate", a mai spus Alis Grasu.

Managerul SABIF a adaugat ca Maternitatea Polizu a anuntat ca nu interneaza nimic intrucat este intr-un proces de igienizare pana la 30 august. Medicul Alis Grasu a precizat ca in Capitala functioneaza maternitatea de la Spitalul Elias, maternitatea Bucur din cadrul Spitalului "Sfantul Ioan" si cea de la Spitalul "Sfantul Pantelimon". Dupa ce a fost inchisa Maternitatea Giulesti, de la Spitalul "Panait Sarbu", in Capitala s-a inregistrat o supraaglomerare a spitalelor cu acest profil, presiunea fiind mai mare pe sectiile de terapie nou-nascuti, a precizat managerul SABIF.

Adevarul: Medicii - Muncim in conditii extrem de periculoase

Daca bebelusii sunt in pericol in unele maternitati, acelasi lucru se poate spune si despre medici. Aproape 80% din doctori spun ca nu au instrumentar, personalul e insuficient si risca sa se imbolnaveasca.

Un studiu comandat de Federatia Solidaritatea Sanitara arata ca la angajare medicii nu primesc decat un halat, o jumatate de litru de spirt si un pachet de vata, scrie Adevarul.

Sistemul sanitar din Romania e in pragul colapsului. Din institutii lipsesc pana si cele mai elementare materiale sanitare.

"La noi in spital nu este nimic, nici manusi, nici seringi. Le dam lista pacientilor sa-si cumpere. Nu mai spun de protectia noastra, care nu exista. Noi ne cumparam manusi, halate si ce mai avem nevoie", declara unul dintre medicii participanti la o cercetare comandata de Federatia Solidaritatea Sanitara.

Un alt cadru medical chestionat declara: "La angajare primim doar un halat. In plus, ni se mai dau o jumatate de litru de spirt si un pachet de vata. Toate acestea pentru ingrijirea a 30 de bolnavi timp de sapte zile".

Lipsa echipamentelor medicale si a materialelor sanitare duce la conflicte deschise cu pacientii. "Au impresia ca noi avem seringi ascunse, dar nu vrem sa le dam si de aceea ii trimitem la farmacie", a explicat un alt medic.

Faptul ca sunt nevoiti sa-i trimita pe pacienti sa-si cumpere medicamente reprezinta un factor de stres pentru salariatii din spitale. Studiul mai arata ca insatisfactia medicilor vine din: conditiile grele de munca (40%), lucrul in timpul sarbatorilor (33,6%), lipsa timpului pentru familie si persoana proprie (32,8%) si munca epuizanta (30%).

Cercetarea care a vizat calitatea vietii profesionale a cadrelor medicale arata ca 70% din angajatii sistemului au identificat lipsa de personal ca pe o problema majora. Astfel, s-a ajuns in situatia in care cinci angajati trebuie sa lucreze cat zece pentru ca numarul celor plecati din sistem a crescut continuu si nu s-au putut face noi angajari. Posturile sunt blocate de la 1 ianuarie 2009.

In plus, mizeria din spitale ii expune pe medici riscului de a se imbolnavi de tuberculoza, hepatita sau SIDA.

Ca urmare a acestei situatii, 77% din salariatii din spitale sustin ca lucreaza in conditii de munca periculoase sau foarte periculoase: 57,6% spun ca gradul de risc este dat de lipsa echipamentului de protectie, iar 81,6%, de posibilitatea de imbolnavire.

Jurnalul National: "Nu exista nici un fel de scuza. Cei vinovati vor fi trasi la raspundere"

Pana sa fie rezolvate problemele din unitatile sanitare, inca se cauta vinovatii pentru incendiul de la Maternitatea Giulesti. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a inspectat sambata Maternitatea Giulesti si a spus ca, daca personalul nu a fost prezent unde trebuie, sa raspunda pentru ceea ce s-a intamplat.

"Nu exista nici un fel de scuza, nu exista fuga de raspundere, cei vinovati vor fi trasi la raspundere si vor raspunde indiferent de scuze", a declarat sambata Sorin Oprescu, citat de Mediafax si preluat de Jurnalul National.

Edilul-sef al Capitalei a afirmat ca lipsa de disciplina se manifesta din ce in ce mai mult in spitale, precizand ca cine greseste trebuie sa plateasca pentru ce se intampla. Oprescu a mai spus ca a venit momentul adevarului si ca este necesara o reforma morala in spitale, iar cine greseste sa plateasca. Primarul general a vazut la Maternitatea Giulesti un personal timorat, "care nici nu stiu ce a fost in capul lui cand s-a intamplat tragedia". El a adaugat ca Primaria Capitalei face propria ancheta in cazul incendiului de la Maternitatea Giulesti si ca rezultatele vor fi facute publice.

Oprescu a reafirmat ca lucrarile de reparatii la Maternitatea Giulesti vor incepe in aceasta dimineata, adaugand ca doreste ca acestea sa se incheie cat mai repede cu putinta, pentru ca activitatea in spital sa poata fi reluata in cel mai scurt timp. El a precizat ca valoarea lucrarilor, care include reparatii si dotarea cu echipamente, a fost estimata la aproximativ un milion de euro.

Edilul-sef al Capitalei a precizat ca, dupa incendiul de la Maternitatea Giulesti, a inceput un control in cele 21 de spitale, la sase dintre acestea verificarea fiind incheiata. Oprescu a afirmat ca exista unitati sanitare in care functioneaza detectorul de fum, dar sunt probleme la sistemul de alarmare.

In acest context, Oprescu intentioneaza sa analizeze posibilitatea angajarii propriilor pompieri in unitatile sanitare preluate. De asemenea, o problema regasita in toate unitatile verificate vizeaza deficitul de personal. El a precizat ca acest control va continua si in celelalte spitale in zilele urmatoare.

De asemenea, primarul general al Capitalei a adaugat ca le-a cerut directorilor de spitale ca in termen de 30 de zile sa faca o analiza tehnica a tuturor instalatiilor electrice, de gaz, de alimentare cu apa si de aer conditionat. Oprescu a mai spus ca va aloca opt milioane de euro pentru reabilitarea spitalelor municipalitatii.

Cat priveste deblocarea posturilor din sistemul sanitar, premierul Emil Boc a declarat sambata la Lugoj ca in luna septembrie se va face o analiza cu privire la posturile care pot fi deblocate si la numarul acestora, mentionand ca este vorba si despre posturi din justitie, administratie si invatamant superior. "Vom incerca sa putem aproba posturi suplimentare", a spus Emil Boc. El si-a manifestat speranta ca accidentul de la maternitate va reprezenta "o lectie" si pentru autoritatile locale care au preluat spitalele, dar care au si responsabilitati in acelasi timp, fiind obligate sa asigure structura elementara de functionare.

De cealalta parte, Sorin Oprescu a spus ca a simtit, dupa tragedia de la Maternitatea Giulesti, amestecul politicului, insa le spune celor care il acuza ca nu a fugit si nu va fugi de raspundere, precizand ca in cele 18 spitale pe care le-a preluat in 2009 a investit peste 40 de milioane de euro.

Evenimentul Zilei: Telverde pentru cele 21 de spitale ale municipalitatii

Daca autoritatile nu vor descoperi problemele din sistemul sanitar, poate oamenii le vor ajuta sa le vada mai bine. Municipalitatea va pune in functiune, de miercuri, o linie TelVerde, deschisa non-stop, unde va putea fi sesizata orice problema legata de cele 21 de spitale aflate in administrarea Primariei Capitalei.

"Luni obtinem numarul de la Romtelecom, marti facem proba, iar de miercuri speram ca TelVerdele sa fie functional. In caz de cod rosu apelul va pleca instantaneu catre Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, catre 112 si catre spital", explica Marius Sava, directorul general al Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale, potrivit Evenimentul Zilei.

Puterea: Colegiul Medicilor solicita o comisie speciala pentru a scoate sistemul sanitar din criza

Pentru a rezolva toate deficientele, medicii au cerut infiintarea unei comisii speciale. Presedintele Comisiei ATI a Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Elena Copaciu, prezinta problemele majore ale sistemului sanitar, intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Colegiului, Vasile Astarastoae. Comisia ATI a CMR propune infiintarea unei celule de criza interministeriale care sa rezolve problemele din sistemul medical.

"Din datele pe care le avem pana acum, este evident ca un sistem subfinantat drastic (la cel mai redus nivel din Europa) nu poate furniza performanta. Plecarea cadrelor medicale mai ales din Sectiile de Reanimare este o realitate care nu poate fi eludata. Cei ramasi muncesc dublu, triplu sau cine mai stie cat, dar cu salarii reduse, conform reglementarilor legale! Suprasolicitarea inevitabila adusa de munca supranormata din Terapie Intensiva ar putea explica cel putin partial, dar nu scuza, problemele de comunicare des semnalate in reanimarile si spitalele din tara noastra", se arata in scrisoarea deschisa adresata presedintelui CMR, Vasile Astarastoae, informeaza Puterea.

Elena Copaciu, medic sef al sectiei ATI din cadrul Spitalului Universitar Bucuresti, critica faptul ca posturile din sanatate continua sa fie blocate, in ciuda crizei de personal.

"Desi avem spitale judetene care asigura cu dificultate garda de ATI, nu se pot face angajari, acestea fiind blocate, tot prin lege! Medicii tineri, absolventi de specialitate, sunt astfel condamnati la... somaj. Este un lux pe care nu ni-l putem permite nici macar la vreme de criza!

Pe de alta parte, activitatea in Sectiile de Reanimare din tara noastra este reglementata prin ordinul MS 1500/2009 in care este prevazuta clar in anexe incadrarea cu personal. Este obligatia sefului de sectie, a managerului de spital si in final a ministerului sa se asigure ca legea este aplicata, iar acolo unde personalul este sub normative trebuie stabilite reguli clare si legale de lucru.

Aprovizionarea de multe ori haotica a Sectiilor de Reanimare cu medicamente si materiale sanitare este de natura a impiedica aplicarea unor protocoale si ghiduri, fapt care afecteaza calitatea actului medical si duce la incalcarea involuntara a drepturilor pacientului", mai mentioneaza doctorul Copaciu in scrisoarea oficiala.

"Avand in vedere toate acestea si multe alte aspecte disfunctionale din medicina romaneasca in acest moment, pe care il putem considera un punct de minus al medicinei romanesti fata de care nu se poate cobori mai jos (si aceasta nu numai prin accidentul de la Maternitatea Giulesti, ci si prin faptul ca noi, profesionistii din Terapie Intensiva, tragem un serios semnal de alarma in legatura cu starea de fapt din sistem in acest moment), va solicitam, domnule presedinte, sprijinul pentru a initia, la nivel national, activitatea unei celule de criza multidisciplinare si interministeriale care sa elaboreze un plan pe termen lung, dar si solutii fezabile pe termen scurt pentru iesirea din criza", se mai arata in acelasi document.

Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care a avut în ultima perioadă reacții acide despre unii candidați la Primăria Capitalei, a publicat pe rețelele sociale un text surprinzător, în care...
#incendiu Maternitatea Giulesti, #explozie Maternitatea Giulesti, #bebelusi morti maternitatea Giulesti, #conditii spitale, #maternitati verificate , #spital