Avocat Dr. Daniel MOREANU: Termenul legal de depunere a Declaraţiei privind beneficiarul real va expira în 01 octombrie 2021!

Advertorial
Luni, 20 Septembrie 2021, ora 09:35
43130 citiri
Avocat Dr. Daniel MOREANU: Termenul legal de depunere a Declaraţiei privind beneficiarul real va expira în 01 octombrie 2021!
Moreoeanu FOTO: moreanulaw.com

„Companiile au obligaţia de a depune anual Declaraţia privind beneficiarul real, iar în anul 2021 termenul de depunere va expira în data de 01 octombrie 2021.”

Începând cu anul 2019, printr-o Lege privind prevenirea şi combaterea spălării banilor şi a finanţării terorismului intrată în vigoare în luna Iulie 2019, a fost instituită o nouă obligaţie în sarcina companiilor, şi anume aceea de a depune anual o Declaraţie privind beneficiarul (ii) real (i).

Pentru anul 2021 termenul maxim de depunere a acestei Declaraţii, prelungit printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului din luna Mai, va expira în data de 01 octombrie 2021. În mod curent termenul de depunere anuală este de 15 zile de la data aprobării situaţiilor financiare anuale sau 15 zile de la data la care a intervenit modificarea privind beneficiarul (ii) real (i).

Depunerea acestei Declarații se realizează anual sau ori de câte ori intervine o modificare privind beneficiarul (ii) real (i). Declaraţia se semnează de către reprezentantul legal, în general administratorul companiei. Declararea în fals constituie infracţiune.

Prin beneficiar real se înţelege persoana fizică ce deţine sau controlează societatea în mod direct sau indirect. Deţinerea a 25% plus una dintre acţiuni / părţi sociale se prezumă ca reprezentând beneficiarul real. În ipoteza în care nicio persoană fizică nu deţine mai mult de 25% dintre acţiuni / părţi sociale, beneficiarul real va fi considerat administratorul sau membrii consiliului de administraţie.

În cazul asociaţiilor sau fundaţiilor, beneficiarul (ii) real (i) sunt asociaţii sau fondatorii.

Precizăm faptul că nu mai este în vigoare, fiind abrogată din luna Aprilie 2021, dispoziţia privind lipsa obligaţiei de a depune Declaraţia de către persoanele juridice care au ca asociaţi / acţionari numai persoane fizice, atunci când aceştia sunt singurii beneficiari reali, spre exemplu un S.R.L. cu asociat unic sau cu asociaţi numai persoane fizice.

Identificarea beneficiarilor reali poate fi realizată şi prin includerea în Actul Constitutiv în momentul înmatriculării.

Declaraţia se emite în fața reprezentantului registrului comerţului sau cu dată certă de către avocat sau notarul public. Totodată, Declaraţia poate fi emisă şi sub forma unui înscris sub semnătură privată în format letric cu semnătură olografă sau în format electronic cu semnătură electronică.

Despre autor:

Dr. Daniel MOREANU este avocat reprezentând pe parcursul carierei companii internaţionale şi româneşti de top. În prezent coordonează activitatea MOREANU Law (www.moreanulaw.com) o firmă de avocatură dinamică din București cu expertiză extensivă în următoarele domenii: Drept Imobiliar & REITs, Fiducii & Trust-uri, Drept Corporativ & Insolvență, Fuziuni & Achiziţii, Litigii, Drept Bancar & Finanţări, Dreptul Muncii, Contracte Comerciale, Protecţia Datelor cu Caracter Personal & G.D.P.R. și Moșteniri Naționale & Internaționale.

Daniel MOREANU este Doctor în Drept cu cea mai înaltă distincţie, summa cum laudae, autorul unei lucrări care analizează instituţia Fiduciei şi a Trust-ului, precum şi a numeroase articole de specialitate în presa juridică şi de business.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#moroeanu low, #declaratie privind beneficiarul, #1 octombrie , #stiri sociale