Industria hotelieră, lovită de un val de anulări după noile restricții anti-COVID. „A existat o ignoranță de la cel mai înalt nivel în jos"

Luni, 25 Octombrie 2021, ora 23:00
3074 citiri
Industria hotelieră, lovită de un val de anulări după noile restricții anti-COVID. „A existat o ignoranță de la cel mai înalt nivel în jos"
Turismul este afectat, sustin specialistii FOTO Pixabay

Condiționarea cazării în hoteluri și pensiuni de certificatul verde a făcut ca românii să-și anuleze rezervările făcute pentru perioada ce urmează.

Valul de anulări vine însă cu consecințe financiare pentru industria turismului, deja afectată de pandemie, susține Traian Bădulescu, reprezentant al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.

"Sunt foarte multe anulări. Va fi complicat în România în următoarea perioadă. La hotel stai ca și cum ai sta într-un bloc. Oamenii se pot întâlni la recepție sau la restaurant. Problema noastră este că nu există, la nivelul autorităților, o coerență în comunicare. În Occident, când s-a impus o regulă, s-a respectat", a explicat pentru Ziare.com Traian Bădulescu.

România aplică diferit certificatul verde

Acesta susține că, spre deosebire de alte state europene, România aplică diferit certificatul COVID atunci când vine vorba de cazarea la hotel. Dacă în străinătate este acceptat și testul PCR sau cel antigen făcut în farmacie, la noi singura formulă acceptată e vaccinarea sau dovada trecerii prin boală.

"Asociația Europeană a Agențiilor de Turism susține că nu ar mai trebui să existe restricții pe culori legate de țări și că cel mai bine e să luăm în calcul riscul individual. În niciun caz nu putem marșa pe faptul că o țară va avea 100% vaccinare", a completat Bădulescu.

Pierderi masive înregistrate în 2020, recuperare în 2021

Pierderile masive înregistrate anul trecut de HORECA au fost enorme, arată reprezentantul industriei turismului. Și această lună în care oamenii vor fi condiționați de prezentarea certificatului la hotel va aduce pierderi.

"În primul rând, în 2020 au fost câteva luni de lockdown total, în care hotelurile nu au putut funcționa. Sezonul estival 2020 a mers cât de cât. Anul acesta, iulie - august au fost luni bune, după aceea, nu prea. Turismul a pierdut foarte mult. Cel mai mult au avut de suferit orașele. Am pierdut evenimente, congrese, competiții sportive. Și acum, competițiile sunt fără spectatori. Din păcate, a existat o ignoranță de la cel mai înalt nivel în jos", a punctat Traian Bădulescu.

"Acum, majoritatea românilor care călătoresc în România aleg pensiuni rurale unde merg în familie sau între prieteni, colegi. Se merge mult în rural la pensiuni care au între 5 și 15 camere", a completat reprezentantul ANAT.

Ce se întâmplă cu ajutoarele pentru HORECA

Nici măcar ajutoarele pentru domeniul HORECA, lovit din plin de pandemie, nu au putut fi luate de toți cei care au depus dosare în acest sens. Sprijinul le-a fost refuzat unora, din diverse motive birocratice.

"Unii au putut să primească suma compensatorie, alții nu. Totul a depins de modul în care au fost analizate dosarele de către funcționari. Însă, din punctul nostru de vedere, ar trebui să fie un proces unitar și bazat pe precedent", a explicat reprezentantul ANAT.

Acesta dă asigurări că hotelurile și pensiunile iau toate măsurile necesare impuse de autorități pentru siguranța turiștilor. În plus, cea mai mare parte din personalul hotelier e vaccinată.

"Dezinfectează, recomandă vaccinarea. Încă de anul trecut, hotelurile au impus reguli sanitare în interior. Se poartă mască. Personalul de asemenea a luat măsuri, mare parte din personal fiind vaccinat. Se respectă regulile", a conchis Traian Bădulescu.

Eveniment Quarterly Report

Taxă pentru românii care merg în străinătate în vacanță: "Fiecare turist care pleacă din țară să participe la promovarea României"
Taxă pentru românii care merg în străinătate în vacanță: "Fiecare turist care pleacă din țară să participe la promovarea României"
Federația Patronatelor din Turismul Românesc a a propus ca românii care merg în străinătate în concediu să plătească o taxă în plus când cumpără vacanța, pe lângă taxa turistică...
350 de lei pentru micul dejun, prețul achitat de o româncă în vacanță: "Fiecare cu nebuniile lui"
350 de lei pentru micul dejun, prețul achitat de o româncă în vacanță: "Fiecare cu nebuniile lui"
Sezonul estival s-a încheiat, însă românii care sunt în vacanțe postează în continuare în mediul online fotografii sau impresii despre locurile în care călătoresc. O româncă...
#industria turismului, #turism, #turism afectat, #turisti romani, #Traian Badulescu , #stiri sociale