Cateaua lui Traian destinde Romania (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 12 Mai 2012, ora 18:44
8146 citiri
Cateaua lui Traian destinde Romania (Opinii)

Pe Calea Victoriei, vis-a-vis de cladirea CEC, s-a nascut senzatia verii 2012. Un fenomen al bascaliei nationale a izvorat de pe treptele Muzeului National de Istorie. Inca o dovada a inclinatiei romanului catre contemplare. Statuia lui Traian, reprezentandu-l pe Imparat gol - golut, a luat mintile trecatorilor prin Centrul Vechi al Bucurestiului si a trezit la viata firea poetica adormita a neamului.

Nu cred ca exista in acest moment ceva mai batjocorit decat nefericita opera de arta a pana acum anonimului artist Vasile Gorduz. S-a reactivat si umorul national. Un misto general transpira din fiecare grup care se opreste pentru o clipa in fata ciudateniei. Ce o fi aratarea aia cu doua cozi si un fular? Si ce tine in brate omul ala gol - o catea sau o leoaica? Unii spun ca ar fi lupoaica romana cu un cap de balaur dacic infipt in gat. Altii sunt convinsi ca e doar un maidanez care se sprijina de imparatu' gol.

Nici nu mai conteaza adevarul, pentru ca oricum nu exista vreunul. Toate operele de arta sunt la fel de deschise sau de inchise in interpretarile pe care le provoaca. Iar exercitiul hermeneutic al goliciunii lui Traian care sprijina animalul ala barbar e delicios. Parca romanii si-ar fi revenit din incrancenarea de acum cateva luni. Nimeni nu mai pare tentat sa iasa in strada, sa demonstreze in Piata Universitatii, ci toata lumea pare atrasa de fenomenul de pe treptele Muzeului de Istorie.

Coincidenta sau nu in actualul context socio-politic, efectul statuii de pe Calea Victoriei ilustreaza perfect destinderea nervilor tuturor. Internetul este plin de tot felul de poze, unele reale, altele trucate, in care zeci si sute de romani isi imortalizeaza o clipa langa cea mai bizara aparitie din Capitala. E ca si cum insusi Imparatul Traian a iesit gol pe strada si plimba pe brate un extraterestru.

Pe Facebook i-a fost dedicata deja o pagina separata, unde artisti in devenire isi exerseaza mana in Photoshop si isi defuleaza toate amaraciunile. Asa a aparut Traian Basescu tinand-o in brate pe Elena Udrea sau Victor Ponta cu doctorul Oprescu oferit drept recompensa alegatorilor. Si pentru ca veni vorba, pana la urma, primarul Bucurestiului si-a atins tinta - lumea vorbeste despre, ii trezeste interesul sa afle unde si cum e si, intr-un final, face o vizita in Centrul Vechi.

Oricat s-a spus ca e hidoasa, o porcarie fara cap si fara coada, statuia aia bizara si-a facut deja treaba. Iar artistul poate sa considere de data asta ca a dat lovitura. Daca celelalte doua replici identice stau ascunse, una in Sevilla si cealalta prin Roma, Traian cel gol din Capitala a castigat pariul cu publicitatea. Dupa cel mai lung carnat, dupa cei mai multi Mosi Craciuni si dupa cel mai scump stadion, Oprescu le-a dat bucurestenilor si cea mai controversata statuie.

Ca pe vremea lui Traian, cand in arena Colosseum-ului gladiatorii ii distrau pe romani omorand bestiile salbaticiei si barbarii imperiului, si statuia lui Traian din centrul Bucurestiului devenit sursa celei mai interesante distractii a verii lui 2012. Destinzandu-i pe toti pana in iarna, dupa alegeri, cand va veni si vremea sa plateasca mistourile si hilizeala de-o vara.

Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#statuie Traian Muzeu, #statuie Vasile Godruz , #primar general