Razboiul mafiotilor care au incalecat presa (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 22 Aprilie 2011, ora 13:24
5188 citiri
Razboiul mafiotilor care au incalecat presa (Opinii)

Sorin Ovidiu Vintu a mai scapat o data de dupa gratii si daca nu cumva recursul il va trimite inapoi, sunt sansa mari ca si acest scandal ce-l are ca protagonist sa moara incet si trist, caci omul este un expert al driblingurilor si tergiversarilor.

Dar dincolo de viitorul penal al lui SOV, transcrierile convorbirilor dintre Vintu si Sebastian Ghita lasa un gust ranced. Ceva intre inspaimantator si grotesc, intre mafie si golanime, intre putere si panica pierderii ei.

Vintu oscileaza intre deliruri de grandoare, in care se viseaza vanator de racketi, cu care ar fi insamantat dealurile Moldovei sau evoca razboaie intre giganti ("Tu ai intrat intr-un joc, ale carui reguli nu le stii. Ai intrat intre..., ca un naiv, ca esti inca un naiv, esti prea mic, ai intrat intre doua grupari uriase. (...) Ca-ti rupem gatul daca ne-ncurci, daca vom considera ca ne-aduce un avantaj strategic in razboiul nostru"), accese de pacifism ("Nu mai sta cu teama! Vezi-ti de Realitatea si de Asesoft e pace, nu mai e razboi, calmeaza-te, stai dracu' linistit...") si momente de realism in care recunoaste ca a ramas si fara miza, si fara bani ("sunt si eu constient ca, in situatia in care sunt astazi, nu am capacitatea sa sustin Realitatea decat daca ma apuc sa vand").

Pe ansamblu, SOV nu este o fiara dezlantuita care-si apara teritoriul, ci o fiara rapusa si, poate pentru prima data, speriata de spectrul prabusirii. A ajuns sa santajeze pentru o suma la care alta data nici nu s-ar fi uitat: 150 de mii de euro. Suma aceasta derizorie la nivelul sau arunca in derizoriu toata de demonstratia de forta pe care incearca sa i-o servesca lui Sebastin Ghita.

Incoltit, cu Nicoale Popa in drum spre Romania, SOV se simte deja invins, dar nu poate accepta sa revina acolo de unde a plecat, adica la conditia de care, in fapt, nici macar nu s-a indepartat vreodata altfel decat fianaciar: "Eu vin dintr-o mahala tiganeasca, vin din parnaie, vin din contrabanda... Eu am facut eforturi disperate sa nu ma dau in fapt, de unde vin si ce sunt".

Discutiile acestea arata ca Vintu este terminat. Iar creatia lui, principala sa arma nu e departe de aceeasi soarta, caci ratingul este la pamant, iar sansele de redresare minime pentru ca, dupa cum observa Ghita, nu mai exista resursa principala - credibilitatea: "Nu mai putem s-o tragem in sus (audienta - n.red.). O pierdem de la ora 5-6 si nu mai putem s-o tragem in sus. Nu ne-ajuta astia, nu-i mai crede lumea. Trebuie sa inventam ceva..."

Se pare ca si actele de indisciplina editoriala sunt multe: "Il aducem pe Cosmin ala langa Laura... da's ciufuti toti, is scandalagii... nimeni nu vrea sa nu faca alea, toti vor, dar problemele sunt acuma... si stiti bine. Aia, Cretuleasca, nu vrea nu stiu ce, Laura Chiriac nu vrea nu stiu ce.. Io doar aflu de ele, ca le-am zis ' faceti, ma, ceva!' Nici nu pot sa ma duc la toti sa le zic ' va f..t in gura, va dau afara' .. Aia zic ' hai, ma lasati-ne in pace, dupa ce ne-ati f...t atata...' " Mi-e greu sa inteleg daca este vorba despre accese de independenta editoriala sau ceea ce vor jurnalistii cu pricina se refera la ceea ce au pierdut, adica bucati mari din lefuri.

Ce cauta Sebastian Ghita in povestea aceasta? Exact ce a cautat si Vintu, adica bani si putere, caci batranul golan, dupa cum se audefineste SOV, l-a mirosit bine, e ca el, doar ca nu are si experienta sa de viata. De aceea si voia sa-l creasca. Aici a gresit insa. Ghita nu avea nevoie sa fie crescut. E deja mare si stie sa joace la fel dur. Dar e mai lunecos, mai inteligent si nu-si pierde mintile in accese periculoase de grandoare. E rece ca o lama de cutit. Intr-un fel SOV si-a gasit nasul, un nas care l-a trimis dupa gratii cu statutul care-i este cel mai potrivit: un mafiot de speta joasa.

Pe fond, Ghita si Vintu sunt facuti din acelasi aluat. Vorbesc la fel de murdar, gandesc la fel de murdar, sunt gata oricand de orice. Se merita reciproc. Daca s-ar bate, s-ar gaza, s-ar omori, dupa cum zice SOV, pe orice alta afacere nici n-ar conta cine stie ce. Dar campul lor de batalie e presa. Un trust de presa de calibru greu a ajuns pe mainile unor mafioti care nu vor decat sa-l foloseasca in razboaiele lor. Intre ei, cu altii, de acaparare a statului neintarit. Asta e tragedia. Asta ar trebui sa ne sperie.

Nu e un razboi de incalecare a presei de catre putere. Ghita isi face concediul cu Ponta si ii ordona presedintelui PSD cand sa vina si ce sa zica la RTV. Vintu e prieten cu Geoana. E un razboi intre mafiotii care au incalecat deja presa si politica.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#Sorin Ovidiu Vintu arestat, #scandal mita Vintu, #scandal Vintu Ghita , #arestat