Sorin Strutinsky scapă de dosarul contractelor pe șpăgi cu Spitalul de Urgență Constanța: ”Termenul de prescripție s-a împlinit pentru toate faptele” MOTIVARE

Miercuri, 16 August 2023, ora 21:30
3120 citiri
Sorin Strutinsky scapă de dosarul contractelor pe șpăgi cu Spitalul de Urgență Constanța: ”Termenul de prescripție s-a împlinit pentru toate faptele” MOTIVARE
Afaceristul Sorin Strutinsky execută pedeapsa de 10 ani și 8 luni în Italia. FOTO / captură video YouTube Reporter Ntv

Sorin Strutinsky – prietenul lui Radu Mazăre, acum deținut în Italia – contestă pe rolul Curții de Apel Constanța condamnarea definitivă de 10 ani și 8 luni pentru trafic de influență, în vreme ce procurorii DNA au atacat pe rolul aceleiași instanțe hotărârea Tribunalului Tulcea, care l-a scăpat prin prescripție de dosarul contractelor pe bani de la Spitalul de Urgență Constanța.

Sorin Strutinsky are două condamnări la activ: cea de 10 ani și 8 luni închisoare pronunțată în 2020 de Curtea de Apel Constanța pentru că l-a „zeciuit” pe un om de afaceri cu sume de sute de mii de lei ca „taxă de protecție” pentru buna desfășurare a contractelor pe care acesta le avea cu Administrația Canalelor Navigabile și cea de 5 ani de pușcărie din Dosarul Polaris, pronunțată de Înalta Curte în 2022, pentru complicitate la mita de 7 milioane de euro a lui Radu Mazăre.

Prietenul lui Radu Mazăre a fugit din țară înainte să fie condamnat și s-a predat ulterior în Italia, în acest moment fiind într-o închisoare din Verona, de unde a formulat o contestație în anulare împotriva condamnării de 10 ani și 8 luni.

Una „caldă”, una „rece” pentru afaceristul preferat al lui Mazăre

Curtea de Apel Constanța dezbate contestația lui Strutinsky încă din noiembrie 2022, timp în care două judecătoare s-au abținut, iar împotriva celei care a rămas să judece afaceristul a formulat cerere de recuzare. Următorul termen al procesului a fost fixat pentru data de 7 septembrie.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Tot la Curtea de Apel Constanța se judecă pe data de 23 noiembrie apelul DNA împotriva hotărârii Tribunalului Tulcea, prin care instanța de fond a dispus încetarea procesului penal față de Sorin Strutinsky și de fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”, Dănuț Căpățână.

În acest dosar, managerul Căpățână și afaceristul Strutinsky erau acuzați de luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită și trafic de influență.

Dănuț Căpățână este acuzat că în perioada 2011-2014 a pretins de la patronul unei firme suma de 63.000 de euro în schimbul trucării licitației și a atribuirii unui contract care avea ca obiect servicii de spălătorie pentru spitalul pe care îl conducea.

Sorin Strutinsky este acuzat în acest dosar că l-a ajutat pe Dănuț Căpățână să obțină respectivele foloase necuvenite, constând într-un comision în valoare de 10% din valoarea facturilor emise în temeiul contractelor încheiate între spital și firma respectivă.

Motivarea Tribunalului Tulcea: „Toate faptele inculpaților s-au prescris”

Ziare.com a consultat hotărârea Tribunalului Tulcea, prin care Sorin Strutinsky și Dănuț Căpățână au scăpat de răspunderea penală, dar au averile sub sechestru:

  • Fapta inculpatului (Strutinsky Gabriel Sorin – n.r), care, în perioada august 2012 – decembrie 2013, lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra managerului Spitalului Clinic Județean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa, (Căpățână Dănuț), a pretins şi a primit de la reprezentanţii (firmei – n.r.) suma de 346.395 lei, prin intermediul S.C. New Open Sector S.R.L în schimbul determinării managerului (Căpățână Dănuț – n.r.) să plătească la timp facturile şi să deruleze fără probleme contractele aferente Acordului cadru de servicii nr. 7836 din data de 26.03.2012, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de trafic de influenţă.
  • În cauză a fost efectuată cercetarea judecătorească, fiind administrat întregul probatoriu. Pe parcursul cercetării judecătoreşti, inculpatul (Căpățână Dănuț – n.r.) a recunoscut faptele astfel cum au fost descrise în rechizitoriu, solicitând ca judecata să se desfășoare după procedura simplificată.
  • La termenul de judecată din data de 30.05.2023, apărătorii inculpaţilor au solicitat încetarea procesului penal pentru toate faptele reţinute în sarcina lor motivat de intervenirea prescripţiei răspunderii penale.
  • Atât timp cât legea penală mai favorabilă se impune prin raportare la intervalul 09.08.2018-30.05.2022, retroactivând asupra faptei comise anterior acestui interval de timp, a fortiori se va constata împlinirea termenului general de prescripție în toate cauzele în care aparentul act care ar fi întrerupt prescripția a fost îndeplinit ulterior Deciziei nr. 297/2018, decizie simplă/extremă care, prin neintervenția legiuitorului a condus la încetarea efectelor art. 155 alin. 1 C.pen.
  • Prin urmare, pentru faptele comise în perioada 2012-2013, inculpaţilor li se vor aplica dispoziţiile codului penal în forma în vigoare după 9 august 2018 şi până la 30 mai 2022, ca lege mai favorabilă.
  • Chiar dacă în intervalul de timp 16.03.2020-14.05.2020 cursul prescripţiei răspunderii penale a fost suspendat în conformitate cu prevederile art.43, alin.8 din Drecretul Preşedintelui României nr.195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, termenul de prescripţie de 8 ani s-a împlinit, totuşi, în luna februarie 2023, respectiv februarie 2022.
  • Prin urmare, pentru toate infracţiunile reţinute în sarcina inculpaţilor s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale”, se arată în motivarea Tribunalului Tulcea.

Sorin Strutinsky, printre infractorii scăpați de „marea prescripție”

Procurorii DNA au atacat această hotărâre pe rolul Curții de Apel Constanța, după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a statuat, pe 24 iulie, că toate cele peste 5.500 de decizii de încetare a proceselor penale ca urmare a intervenției prescripţiei date de instanțele din România după hotărârile CCR (din 26 mai 2022) și ICCJ (din 25 octombrie 2022) sunt contrare dreptului european.

Instanța a analizat chestiunea aplicării deciziei CCR pe tema prescripţiei ca lege mai favorabilă în procesele de corupție, un „mecanism” prin care în ultimul an mulți inculpați VIP au scăpat de răspunderea penală. Soluția aplicării deciziei CCR ca lege mai favorabilă a fost ideea judecătorilor de la Înalta Curte – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.

Magistrații de la Luxemburg au hotărât că instanțele naționale nu sunt autorizate să aplice un standard național de protecție privind principiul aplicării retroactive a legii penale mai favorabile (lex mitior) în împrejurări precum cele aflate la originea prezentei proceduri preliminare.

„O asemenea repunere în discuție ar avea astfel drept consecință agravarea riscului sistemic de impunitate pentru infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii care decurge din simpla lipsă a unor cauze de întrerupere a prescripției timp de aproape patru ani în România”, subliniază CJUE.

Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Cătălin Liviu Stănculescu, directorul Direcției Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), a fost reținut pentru 24 de ore, vineri, 26 aprilie, de procurorii Direcției Naționale...
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministerul Energiei anunţă, joi, 25 aprilie, că sprijină ancheta procurorilor DNA la Complexul Energetic Oltenia şi va pune la dispoziţie toate informaţiile solicitate. Ministrul Energiei,...
#Sorin Strutinsky, #trafic de influenta, #complicitate, #luare de mita, #DNA, #prescriptie , #justitie