Alegeri legislative cruciale în Spania. O balansare spre dreapta ar trage și centrul de greutate al Uniunii Europene spre populiști

Vineri, 21 Iulie 2023, ora 14:46
1637 citiri
Alegeri legislative cruciale în Spania. O balansare spre dreapta ar trage și centrul de greutate al Uniunii Europene spre populiști
Spaniolii sunt chemați la urne duminica/ FOTO: brianmurdock.net

Alegătorii spanioli sunt chemați la urne duminică, 23 iulie, pe fondul căldurii înăbușitoare pentru a alege un nou guvern.

În timp ce conservatorul Alberto Núñez Feijóo este favorit, scrutinul este atât imprevizibil, cât și potențial exploziv, având șansa ca extrema dreaptă să intre în guvernul spaniol pentru prima dată de la moartea dictatorului Francisco Franco.

Alegerile sunt în multe privințe un referendum privind funcția de premier al lui Pedro Sánchez, care conduce primul guvern de coaliție al Spaniei de la revenirea la democrație după anii 1970 – și care ar putea încă să formeze o coaliție dintr-un amestec de partide regionale.

Alegerile generale din Spania de duminică ar putea face ca țara să fie cel mai recent membru al Uniunii Europene care să se îndrepte spre dreapta populistă, o schimbare care ar reprezenta o schimbare majoră după cinci ani sub un guvern de stânga, notează AP.

Prim-ministrul Pedro Sánchez a convocat alegerile anticipate după ce Partidul său Socialist al Muncitorilor Spanioli și micul său partener de coaliție de extremă stânga, Unidas Podemos („Uniți Putem”), au pierdut în alegerile locale și regionale.

Partidul Popular de centru-dreapta a ieșit în alegerile din 28 mai cu cele mai multe voturi. Sondajele pentru alegerile generale au plasat în mod constant PP pe primul loc – dar probabil că are nevoie de sprijin din partea partidului de extremă dreapta Vox pentru a forma un guvern.

O astfel de coaliție ar readuce o forță de extremă dreapta în guvernul spaniol pentru prima dată de când țara a trecut la democrație după moartea în 1975 a generalului Francisco Franco, dictatorul care a condus Spania timp de aproape 40 de ani.

Partidul Popular și Vox au convenit să guverneze împreună în aproximativ 140 de orașe și orașe din luna mai, precum și să adauge încă două regiuni la cea în care au co-guvernat deja. Senatorul Alberto Núñez Feijóo, liderul PP, nu a exclus un parteneriat la nivel național.

Condusă de fostul membru PP Santiago Abascal, în vârstă de 47 de ani, Vox se opune dreptului la avort, neagă schimbările climatice și respinge nevoia guvernului de a combate violența de gen. Sondajele electorale indică că partidul ar putea termina pe locul al treilea în acest weekend, o demonstrație care l-ar pune pe Abascal într-un rol de mediator.

Nagore Calvo Mendizabal, de la King's College din Londra, a declarat că probabilitatea ca Vox să intre la înseamnă că „ viitorul democrației în Spania este în joc”.

Programul Vox este practic un „copy-paste al principiilor regimului Franco”

Programul Vox este practic un „copy-paste al principiilor regimului Franco”, a spus Calvo. Promite, de exemplu, o revenire la un guvern extrem de centralizat prin eliminarea celor 17 regiuni care au apărut după moartea lui Franco.

Dincolo de Spania, un guvern PP-Vox ar însemna că un alt membru al UE s-a deplasat ferm spre dreapta, tendință observată recent în Suedia, Finlanda și Italia. Țări precum Germania și Franța sunt îngrijorate de ceea ce ar aduce o astfel de schimbare pentru politicile UE de imigrare și climat, a spus Calvo.

Dar un scenariu mai probabil este ca Feijóo să câștige cele mai multe locuri în Parlament și apoi să cheamă partidul Vox de extremă dreaptă să-i susțină guvernul. Acest lucru ar sparge un tabu pentru Spania, Feijóo bazându-se pe sprijinul parlamentarilor eurosceptici care doresc să revoce statutul egalității de gen și să redeschidă centralele pe cărbune.

Astfel de aranjamente sunt din ce în ce mai frecvente în Europa. Premierul conservator al Suediei se bazează parțial pe un partid de extremă dreapta pentru a adopta legislația. În Finlanda, Partidul Coaliția Națională conservatoare a optat să guverneze cu Partidul Finlandezilor de extremă-dreapta.

Alegerile din Spania vor da tonul în întreaga UE înaintea europarlamentarelor

Alegerile din Spania vor da tonul în întreaga UE înaintea alegerilor pentru Parlamentul European de anul viitor, în care grupul Partidulului Popular European de centru-dreapta a curtat forțele de extremă dreapta, inclusiv pe premierul italian Giorgia Meloni. O balansare la dreapta în Spania ar trage și centrul de greutate al UE spre dreapta, cu efecte secundare pentru orice, de la politica climatică la migrație.

Totuși, sondajele arată că rezultatul alegerilor rămâne extrem de imprevizibil . În primul rând, are loc pe 23 iulie, când majoritatea spaniolilor sunt deja în vacanță. În plus, canicula ar putea să descurajeze și ea alegătorii. Ambii factori ar putea reduce serios prezența la vot, schimbând rezultatele așteptate, scrie politico.eu.

Pe de altă parte, campania lui Feijóo a fost zdruncinată în ultima săptămână, când fotografii vechi de 30 de ani au reapărut cu el în compania unui traficant de droguri notoriu. Asta l-a pus pe Feijóo în defensivă, dar probabil că se va dovedi „prea puțin și prea târziu” pentru a schimba rezultatul alegerilor.

O altă posibilitate este ca Feijóo să obțină o victorie semnificativă și să declare că partidul său nu va guverna cu Vox. În acest caz, Feijóo ar putea încerca să formeze un guvern minoritar, apelând la sprijinul naționaliștilor basci creștin-democrați sau al partidelor din Insulele Canare. Un alt scenariu este să nu reușească să formeze o coaliție cu Vox sau un guvern minoritar pe cont propriu: în acel moment, Spania s-ar îndrepta probabil către noi alegeri, iar Sánchez va rămâne la conducerea unui guvern interimar pentru moment.

Mișcările regionale precum Teruel Existe sunt gata să obțină câștiguri suplimentare în peisajul politic din ce în ce mai fragmentat al Spaniei.

Vești proaste pentru Zelenski. Grecia și Spania refuză să trimită Ucrainei sisteme de apărare Patriot
Vești proaste pentru Zelenski. Grecia și Spania refuză să trimită Ucrainei sisteme de apărare Patriot
Cursa pentru trimiterea de baterii de apărare antiaeriană în Ucraina a început împiedicat, scrie Politico, care anunță că Spania și Grecia refuză să urmeze exemplul Germaniei şi să...
"Răzgândescu" din Spania: decizia anunțată de Xavi, antrenorul Barcelonei
"Răzgândescu" din Spania: decizia anunțată de Xavi, antrenorul Barcelonei
Antrenorul Barcelonei, Xavi, va rămâne la club cel puţin până la finalul contractului său, în iunie 2025, după ce s-a răzgândit că acesta va fi ultimul său sezon, relatează BBC....
#Spania, #alegeri legislative, #partidul popular socialist extrema dreapta, #UE , #stiri externe