Tragedie aviatica in Apuseni - Medicul Calu: Ma simt mult mai bine. E dificil sa fii pacient

Luni, 27 Ianuarie 2014, ora 20:45
3436 citiri
Tragedie aviatica in Apuseni - Medicul Calu: Ma simt mult mai bine. E dificil sa fii pacient
Foto: Romania TV

Medicul Valentin Calu se simte bine la o saptamana de la accidentul din Apuseni, continua recuperarea si multumeste lui Dumnezeu ca a scapat cu viata, el recunoscand, totusi, ca desi conditiile si ingrijirea din Spitalul de Urgenta Cluj sunt excelente, "este dificil sa fii pacient".

"Ma simt mai bine, continui procesul de recuperare. Echipa medicala este desavarsita si am conditii excelente de tratament", a declarat dr. Calu, purtatorul de cuvant al Spitalului Elias, ranit in accidentul aviatic din muntii Apuseni.

Tragedie aviatica in Apuseni: Doctorul Calu: Asa a vrut bunul Dumnezeu, sa scapam

Intrebat cum este sa fii medic si totodata pacient, Valentin Calu a raspuns: "Foarte dificil". "Este foarte greu. Iti modifica total perspectiva. Cand esti medic, intelegi prin ce trece pacientul, dar acum simt ce simte el. Poate, ca medic, nu empatizez cu bolnavul. Sigur, aceasta noua postura iti modifica modul in care privesti relatia cu pacientul. Altfel spus, descopar frumusetea uitata a lucrurilor simple", a mai spus medicul Valentin Calu.

"De atunci, am doua zile si doua locuri de nastere"

Doctorul de la Elias a adaugat ca incepand din 20 ianuarie, ziua accidentului aviatic, vorbeste mereu despre doua zile si doua locuri de nastere. "De atunci, am doua zile si doua locuri de nastere", a spus Calu.

Intrebat cand ar putea fi externat, medicul Valentin Calu a precizat ca decizia apartine echipei medicale din Cluj.

"Externarea va fi facuta atunci cand echipa medicala din spital va lua aceasta decizie. Nu am nicio problema sa stau internat atat cat va fi necesar. Nu am nicio problema sa revin cu avionul in Capitala. De o saptamana invat, primesc si savurez lectii de omenie, una dupa alta.

Ce as mai putea spune despre accident? Ca eram in avion si ne-am lovit de brazi. Nu mai are rost. Sunt foarte multumit de tot ceea ce s-a petrecut cu mine dupa accident. Si mai sunt impresionat de motii de acolo, de la locul accidentului", a mai spus dr. Valentin Calu.

Medicul Valentin Calu este unul dintre cei cinci supravietuitori ai accidentului aviatic din Muntii Apuseni, in urma caruia au murit pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion.

Pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion si-au pierdut viata dupa ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul caruia se afla un echipaj medical a aterizat fortat, in 20 ianuarie, intr-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita judetelor Cluj si Alba.

La bord se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor -, studenta de 23 de ani si doi membri ai echipajului de zbor - pilotul Adrian Iovan si copilotul Razvan Petrescu.

Echipa medicala din avion mergea la Oradea, unde urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Epava avionului si victimele au fost gasite de localnici, dupa o cautare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajati ai Parcului National Muntii Apuseni si localnici.

Medicul Radu Zamfir a fost externat pe propria raspundere, in 21 ianuarie, de la Spitalul Judetean de Urgenta (SCJU) din Cluj, ajungand in Capitala la bordul unui avion de linie. Ulterior, medicul a sustinut o conferinta de presa la Institutul Fundeni, el spunand ca datorita lui Iovan sunt cinci oameni in viata.

Zamfir a fost externat duminica, iar luni si-a reluat activitatea in Centrul de chirurgie digestiva si transplant hepatic Fundeni, a declarat managerul unitatii sanitare, dr. Carmen Orban.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#medic Calu accident Apuseni, #pasageri avion Apuseni, #dr Calu Apuseni stare sanatate, #dr Calu accident Apuseni internat , #Accident avion Apuseni