SRI: privatizarea Petrom a fost subevaluata

Joi, 24 Ianuarie 2008, ora 10:27

   

SRI: privatizarea Petrom a fost subevaluata
Un raport intocmit de Serviciul Roman de Informatii privind privatizarea Petrom confirma suspiciunile potrivit carora cele 2,23 miliarde de euro platite de grupul austriac OMV statului roman in schimbul pachetului majoritar al societatii n-au reprezentat nici pe departe un pret corect, relateaza Evenimentul Zilei.

Serviciul secret a atras atentia guvernului PSD ca firma de stat ar putea fi privatizata incorect. Raportul a fost trimis de comisiei senatoriale care investigheaza modul in care a fost privatizata Petrom SA in decembrie 2007.

Fara sa ia in seama semnalele de pe piata internationala, care indicau o crestere a preturilor hidrocarburilor, autoritatile romane si consultantii acestora au stabilit un pret extrem de favorabil pentru cumparator - OMV, cea mai mare companie de pe piata carburantilor din Austria, arata raportul SRI.

Departamentul de Explorare si Productie al Petrom a fost evaluat luandu-se in calcul un pret al barilului de titei cuprins intre 18 si 22 de dolari pentru perioada 2003-2012, in conditiile in care, in 2003, barilul sarea de 30 de dolari, fara sa coboare sub 25 de dolari, potrivit raportului.

In ce priveste gazele naturale, acestea au fost evaluate inainte de privatizare la un pret maxim de 75 de dolari pentru 1.000 de metri cubi pentru perioada 2006-2007.



"Ulterior, Petrom a vandut gazele naturale extrase din zacamintele autohtone la pretul de 130 dolari/1.000 mc", atrage atentia raportul SRI.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3308 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Gogu
rank 1
SRI sa sesizeze DNA
Cand s-a facut privatizarea SRI poate ca si-a facut datoria. Cei care au tras sforile din guvern (Nastase, Dan Ioan Popescu (DIP) si toata filiera (in bloc) trebuie deferiti DNA. De ce sa platim noi romanii facturi aberante la energie iar hotii sa ne rada in nas ca si-au sporit averile mult peste asteptari.
ion
rank 1
Spuneti tot !
Spuneti si cine este beneficiarul(rii) comisionului acestei tranzactii, nu de alta, dar sunt multi care cred in nevinovatia PSD, PNL si altii. Macar daca ar avea un motiv serios (sa se fi "uns" si ei un pic), dar acestia cred ce cred din naivitate! De fapt nu este neaparat implicarea partidului in tranzactie ci aparteneta faptuitorului si razboiul e gata! Totul e o facatura politica in Romania, tara cu cea mai mare coruptie dar fara corupti.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor