Ziare.com

INS: Rata somajului a urcat la 5,4% in trimestrul doi

Vineri, 25 Septembrie 2020, ora 09:49

   

INS: Rata somajului a urcat la 5,4% in trimestrul doi
Rata somajului in Romania s-a situat la 5,4%, in trimestrul II al anului in curs, in crestere cu 1,1 puncte procentuale fata de cea inregistrata in trimestrul anterior, iar rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a fost de 65,2%, in scadere cu 0,2 puncte procentuale raportat la aceeasi perioada de referinta, arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate vineri.

Conform statisticii oficiale, in T2 2020, rata de ocupare a populatiei in varsta de 20 - 64 ani a fost de 70,4%, cu 0,4 puncte procentuale peste tinta nationala de 70% stabilita in contextul Strategiei Europa 2020.

In acest context, la nivelul perioadei analizate, populatia activa a Romaniei era de 8,987 milioane de persoane, dintre care 8,505 milioane de persoane erau ocupate si 482.000 erau someri. Totodata, rata de ocupare a tinerilor (grupa de varsta 15 - 24 ani) a fost de 24,4%.

De asemenea, gradul de ocupare a fost mai mare la barbati (73,6% fata de 56,4% la femei) si la persoanele din mediul urban (66,1%, comparativ cu 64% in mediul rural).

Pe sexe, ecartul dintre cele doua rate ale somajului a fost de 0,5 puncte procentuale (5,6% la barbati fata de 5,1% la femei), iar pe medii rezidentiale, de 0,6 puncte procentuale (5,7% in mediul rural, fata de 5,1% in mediul urban).

In acelasi timp, pe grupe de varsta, rata somajului a atins nivelul cel mai ridicat (15,4%) in randul tinerilor, cu varste intre 15 si 24 de ani.

"Pandemia COVID19 a afectat piata muncii prin scaderea moderata a populatiei ocupate si a ratei de ocupare si cresterea numarului de someri si a ratei somajului. Efectele cele mai vizibile se refera insa la cresterea numarului persoanelor ocupate absente de la locul de munca (persoane ocupate care, desi au un loc de munca, nu au lucrat nici macar o ora in cursul saptamanii de referinta, fiind in concediu - de diverse tipuri, zile libere, intreruperea temporara a activitatii pentru diverse motive etc.)", precizeaza INS.

Potrivit sursei citate, numarul persoanelor ocupate care nu au lucrat nici macar o ora in saptamana de referinta a fost, in trimestrul II 2020, de 841.000 de persoane (9,9% din populatia ocupata), de peste patru ori mai mare fata de trimestrul 1 2020 si de peste sapte ori mai mare fata de trimestrul corespunzator al anului precedent.

Dificultatile economice sau tehnice ale angajatorului (lipsa materiilor prime, a clientilor sau a comenzilor) - a fost indicat drept motiv al absentei de catre 58% dintre persoane, iar putin peste o cincime dintre persoanele absente (21,7%) s-a aflat in concediu de odihna (inclusiv zile libere, sarbatori, recuperare), in timp ce 0,4% au absentat pe motiv de boala.

Totodata, 19,9% dintre persoanele absente au indicat alte motive (printre care concediu fara plata, concediu pentru cresterea copilului pana la 2 ani etc.).
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre somaj Romania somaj creste romania
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1261 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Megatampenie

Si o manipulare de doi bani asta cu somajul in randul tinerilor intre 16 si 24 ani intre 16 si 19 ani mai niciunul nu vrea sa lucreze iar intre 19 si 25 foarte putini doresc sa lucreze sau au pretentii salariale si de comfort total exagerate ,asta cu somajul in randul tinerilor pana in 25 ani este o cifra irelevanta si care nu are nu are nimic de a face cu realitatea.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor