Rusia cere garantii ca scutul NATO nu va viza niciodata teritoriul rus

Autor: Ana Ilie
Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 17:06
1764 citiri
Rusia cere garantii ca scutul NATO nu va viza niciodata teritoriul rus

Reprezentantul permanent al Moscovei la NATO si-a informat colegii din alianta militara ca Rusia are nevoie de documentatie tehnica limpede din care sa reiasa ca scutul antiracheta american nu reprezinta un risc la adresa securitatii tarii sale.

Rusia doreste garantii solide "exprimate intr-o maniera angajanta din punct de vedere juridic" ca scutul antiracheta nu va viza niciodata teritoriul rus, a spus Aleksandr Grusko vineri, potrivit Russia Today. Grusko a subliniat ca documentul nu trebuie intocmit in "limbajul declaratiilor politice" ci in maniera tehnica.

Moscova are nevoie de asigurari ca sistemul este special creat pentru a contracara posibile amenintari din afara zonei euro-atlantice, fara a submina echilibrul strategic, adica fara a intercepta armele nucleare strategice ale Rusiei, a continuat acesta.

"Astazi, ne ofera cooperarea in domeniul apararii antiracheta, fara a intelege scopul ultim. Credem ca este mai intai necesar sa ajungem la o intelegere pe marginea acestei cooperari", a aratat Grusko.

Datele tehnice cerute de Rusia trebuie sa includa localizarea geografica a interceptorilor, radarelor, viteza focoaselor si multe alte elemente absolut necesare armatei, a precizat Grusko.

Trimisul Rusiei la NATO a admis ca dezbaterea pe tema scutului antiracheta este "practic blocata" si procesul de negociere in formatul Consiliul NATO-Rusia este in aceeasi situatie. Grusko crede totusi ca mai exista "o oportunitate" si criza poate fi evitata daca se da dovada de "vointa politica".

#Rusia garantii scut antiracheta, #Rusia garantii NATO , #antiracheta
Comentarii