Scutul de la Deveselu, actualizat cu THAAD, cel mai avansat sistem de aparare antiracheta din SUA

Joi, 11 Aprilie 2019, ora 21:00
7325 citiri
Scutul de la Deveselu, actualizat cu THAAD, cel mai avansat sistem de aparare antiracheta din SUA

Sistemul anti-racheta Aegis Ashore din baza militara de la Deveselu va fi actualizat cu un sistem de aparare anti-racheta Terminal High Altitude Air Defence (THAAD) care apartine Statelor Unite, transmite Ministerul Apararii Nationale.

In conformitate cu deciziile adoptate la nivel NATO si cu acordul bilateral incheiat intre Romania si Statele Unite ale Americii, sistemul anti-racheta Aegis Ashore instalat in cadrul Bazei Militare 99 Deveselu va parcurge, in perioada urmatoare, un proces de actualizare, planificat anterior, transmite sursa citata.

In perioada planificata pentru executarea lucrarilor la Deveselu, care va dura cateva saptamani, NATO va asigura o capacitate alternativa de aparare impotriva rachetelor balistice, prin desfasurarea in tara noastra a unui sistem de aparare anti-racheta Terminal High Altitude Air Defence (THAAD), se mai spune in document.

THAAD este un sistem defensiv, ce va fi incadrat in arhitectura capabilitatii Aliantei de aparare impotriva rachetelor balistice si se va afla, ca si sistemul Aegis Ashore, sub controlul operational al NATO si controlul politic deplin al Consiliului Nord-Atlantic, mai spune sursa citata.

Lucrarile care vor fi efectuate la elementele Aegis Ashore amplasate la Deveselu fac parte din actualizarea planificata a sistemelor Aegis ale SUA. Acest proces de actualizare nu va introduce in niciun fel elemente de natura ofensiva sistemului si nu va schimba caracterul strict defensiv al acestuia, avertizeaza MApN.

Lucrarile de actualizare au fost prevazute inca din septembrie 2009, cand a fost anuntat calendarul de implementare a sistemului SUA de aparare antiracheta in Europa intr-o abordare noua, adaptiva, in etape (EPAA / European Phased, Adaptive Approach to Ballistic Missile Defense) . Desfasurarea sistemului defensiv THAAD in Romania va avea caracter temporar, acesta fiind planificat sa ramana operational doar pana la finalizarea lucrarilor de actualizare a sistemului anti-racheta Aegis Ashore.

La Summit-ul NATO de la Lisabona, din anul 2010, Alianta a decis sa dezvolte o capabilitate de aparare impotriva rachetelor balistice pentru a proteja teritoriile, populatiile si fortele sale din Europa.

Sistemul Aegis Ashore din Romania este parte componenta a sistemului NATO de aparare impotriva rachetelor balistice, fiind sub controlul operational al autoritatilor militare aliate.

Sistemul Aegis Ashore desfasurat la Deveselu reprezinta un element-cheie al sistemului NATO de aparare impotriva rachetelor balistice (NATO BMD), avand un caracter strict defensiv, fiind capabil sa lanseze numai interceptori defensivi. Natura defensiva a acestui sistem este confirmata in Acordul de baza incheiat intre Romania si Statele Unite ale Americii, de angajamentele SUA fata de NATO si de declaratiile Aliantei in acest sens.

Sistemul defensiv THAAD care va fi desfasurat temporar in Romania, in cadrul capabilitatii NATO de aparare impotriva rachetelor balistice, va avea acelasi obiectiv ca si sistemul Aegis Ashore, respectiv apararea populatiei, fortelor si teritoriului european al NATO impotriva amenintarilor cu rachete balistice venite din afara spatiului Euro-Atlantic.

Citeste si:
Cine sunt principalii donatori AUR. Un etnic maghiar, un bibliotecar și un demisionar au băgat peste 300.000 de lei în partid
Cine sunt principalii donatori AUR. Un etnic maghiar, un bibliotecar și un demisionar au băgat peste 300.000 de lei în partid
AUR este singurul partid din România care nu s-a atins de subvenția de la stat, în ciuda faptului că este un partid tânăr, care are pretenții de creștere și care are numeroase cheltuieli....
Bogdan Olteanu a fost eliberat din închisoare. Fostul președinte al Camerei Deputaților a executat mai puțin de jumătate din pedeapsă
Bogdan Olteanu a fost eliberat din închisoare. Fostul președinte al Camerei Deputaților a executat mai puțin de jumătate din pedeapsă
Curtea de Apel București a decis joi, 18 august, eliberarea din penitenciar a fostului lider liberal Bogdan Olteanu, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor şi fost viceguvernator al BNR....