Lotul Costiniu, fara recurs moral

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 12 Aprilie 2010, ora 12:35
5724 citiri
Lotul Costiniu, fara recurs moral

Urmeaza recursul lotului Costiniu-Casuneanu-Locic, arestat vineri noaptea pentru 29 de zile.

In pofida faptului ca sunt aparati de cei mai renumiti avocati penalisti ai momentului, sansele celor trei de a intoarce decizia primei instantei par destul de mici.

Sa nu uitam ca, in privinta judecatorului Florin Costiniu, cel putin, s-a mai pronuntat in favoarea arestarii o instanta neoficiala, CSM, ceea ce sugereaza ca la dosar ar fi mai mult si mai important decat a transpirat in presa.

Dar, daca dimensiunea penala a cazului urmeaza sa fie clarificata de-a lungul unui proces, dimensiunea morala e certa si cutremuratoare.

Il priveam vineri pe Florin Costiniu, ajuns in catuse, coleg de celula cu infractori de drept comun. Pana mai ieri acest om a fost o somitate. A condus cea mai grea sectie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Este profesor universitar. A scris numeroase carti, inclusiv un cod deontologic intransigent al magistratului. Era creditat ca una dintre personalitatile cu inalta tinuta morala si profesionala a acestei tari.

Nu stim inca daca acest om a comis o fapta penala. Dar stim ca a comis fapte absolut incompatibile cu impresionanta sa carte de vizita. Cum este posibil ca un astfel de om sa se jure pe copiii si nepotii sai in fata unui justitiabil ca a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a influenta o decizie? Cum e posibil sa incerce sa influenteze o decizie inclusiv cu cateva ore inainte de pronuntarea ei? Cum e posibil sa-si acuze de coruptie colegii, in aceeasi discutie cu un justitiabil, dar fara a lua masuri oficiale in concordanta cu aceasta acuzatie?

Florin Costiniu recunoaste ca a facut "o prostie" in numele unei prietenii de 20 de ani cu Catalin Voicu. Ce ii putea lega pe doi oameni, teoretic, atat de diferiti: magistratul integru si plutonierul combinator, un om care a scris atatea carti si unul care, probabil, nu a citit decat cartea de telefon?

Sa fie banii, sa fie secretele murdare cu care se lauda Catalin Voicu?

Dar orice ar fi fost, a meritat? Aceasta ar fi intrebarea care ar trebui sa-l urmareasca pe Florin Costiniu mai presus de spectrul puscariei? Chiar daca la recurs va iesi din puscarie, chiar daca apoi va fi achitat, Florin Costiniu este complet discreditat. Dupa inadmisibila "prostie" comisa, numele sau este compromis definitiv si ca magistrat, si ca profesor. Indiferent ce l-a impins sa o faca, a meritat?

Cu cei doi oameni de afaceri problema e nitel diferita. "Dezbracati" de bani, ei nu au reprezentat niciodata nimic in spatiul public. In discutie nu este asadar moralitatea lor, ci moralitatea bogatiei in aceasta tara, mai ales aceea acumulata in cele mai sensibile si mai suspecte zone.

Pe de-o parte, avem zona imobiliara, a marilor boom-uri dinaintea crizei. Pe de alta parte, zona asfaltarilor. Prima a predispus la abuzuri incredibile tocmai din cauza profiturilor fabuloase. A doua a insemnat spolierea banului public. Dl. Casuneanu s-a imbogatit pana la niveluri ametitoare exclusiv pe seama afacerilor cu statul, pentru ca in Romania nu se prea asfalteaza cu bani privati.

Dar nici aceasta imbogatire nu ar fi, in sine, neaparat o problema daca ea ar avea un corespondent in starea drumurilor din Romania. Pentru a fi acceptabila, o astfel de bogatie fabuloasa ar trebui sa aiba in spate, teoretic, o retea de drumuri impecabile. Nu e cazul. Sa nu uitam ca licitatia disputata in procesul pe care trebuia sa-l aranjeze Florin Costinu se referea la contractele multianuale de intretinere a drumurilor.

Costel Casuneanu a ramas pe afara. Dar alti regi ai asfaltului, liberi deocamdata, au primit halci serioase. Cum arata drumurile pentru a caror intretinere s-a dat o batalie atat de apriga?

De fapt, daca acea retea de drumuri impecabile ar exista, averile n-ar putea fi atat de mari, pentru ca ar insemna ca banii publici s-au dus acolo unde trebuia, iar profitul asfaltatorilor/intretinatorilor ar fi fost unul onest. In Romania nu se dau insa astfel de batalii feroce pentru profituri oneste si nici nu se fac astfel de averi peste noapte din profituri oneste.

Dincolo de aspectul lui penal, acest proces este si unul cu adanci conotatii morale. Iar, din acest punct de vedere, acuzatii sunt exact acolo unde merita sa fie.

Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#arestare Costiuniu Locic Casuneanu, #recurs lotul Costiuniu , #arestare
Comentarii
Poza constantin_ion007
constantin_ion007
rank 5
"Costiniu, Casuneanu si Locic vor fi eliberati" AM AVUT DREPTATE ... TOATA STIMA DOAMNA IOANA ENE PENTRU ACEST ARTICOL ..."BUN" ETIC/DEONTOLOGIC SI NU IN ULTIMUL RAND JURNALISTIC ...