350 de romani cazuti la Stalingrad vor fi reinhumati in Cimitirul Militarilor Romani de la Rossoska

Vineri, 25 August 2017, ora 15:38
4563 citiri
350 de romani cazuti la Stalingrad vor fi reinhumati in Cimitirul Militarilor Romani de la Rossoska
Foto: Wikipedia / Bundesarchiv Bild

Osemintele a aproximativ 350 de romani cazuti in batalia pentru Stalingrad, identificate in fostele cimitire de campanie din diverse localitati din regiune, vor fi reinhumate in aceasta toamna in Cimitirul Militarilor Romani de la Rossoska - Regiunea Volgograd, inaugurat in 2015, a declarat ambasadorul Romaniei in Federatia Rusa, Vasile Soare.

Un al doilea astfel de cimitir este proiectat a se realiza in Regiunea Krasnodar, unde se cunosc locurile de inhumare a circa 1.000 de militari romani cazuti pe frontul spre Caucaz, a adaugat diplomatul.

"Noi avem in jur de 153.000 de morti, raniti si disparuti (in luptele pentru Stalingrad - n.red.). Avem 75-78 de localitati unde (militarii romani - n.red.) au fost inmormantati in zona Stalingrad. (...) Avem un acord interguvernamental in materie de ingrijire reciproca a mormintelor militare cu Federatia Rusa, care merge foarte bine. Noi ne ingrijim de mormintele lor, ei ar trebui sa se ingrijeasca de mormintele noastre de acolo. Problema este ca noi nu le aveam. Cautam, gasim in localitati, mergem dupa documente de arhiva. In localitatile in care ii gasim, (...) are loc o operatiune de cautare, exhumare si reinhumare", a mentionat ambasadorul Romaniei la Moscova.

Vasile Soare a subliniat ca, in multe localitati, militarii romani au fost inhumati in cimitirele localitatilor respective, dar au fost si numeroase situatii in care acestia au fost inmormantati pe marginea drumului sau langa calea ferata.

"Sunt foarte multe astfel de cazuri. Nu se stie absolut nimic despre ei. Cei care au fost consemnati si am avut sansa sa-i gasim, ii reinhumam. In 2015, cand am inaugurat cimitirul, am inhumat primii 75, in 2016, 594. Pentru anul acesta avem in jur de 350. Cred ca in septembrie-octombrie ii vom reinhuma", a precizat diplomatul roman.

Acesta a mentionat ca procedura este una destul de complicata.

"In primul rand, sa ii identifici. Mergi pe o harta, cauti sa o incadrezi topografic, sa vezi daca se suprapune cu ce aveai tu in 1942, cand un preot militar sau altcineva facea schita cimitirului", a explicat ambasadorul.

Vasile Soare a amintit ca, in urma cu doi ani, pe 25 octombrie 2015, s-a reusit o premiera prin amenajarea primului cimitir romanesc in Federatia Rusa.

"Am primit 6.000 de metri patrati, la 38 de kilometri de Stalingrad. Pana acolo au fost duse luptele. Este un cimitir frumos, mare, cu alei. Am inceput exhumarile si reinhumarile, pe masura ce identificam aceste ramasite. Acum consideram ca ei, practic, sunt inmormantati crestineste, intr-un final", a afirmat ambasadorul roman.

Diplomatul a mai spus ca, pe linia fostului front spre Caucaz, se cunosc locurile in care au fost inmormantati peste 1.000 de militari romani.

"Avem in proiect sa facem un al doilea cimitir, undeva in regiunea Krasnodar, in sudul Rusiei. Incercam sa facem maximum posibil sa ne cautam acesti eroi, acesti militari si sa amenajam un cimitir cum se cuvine", a declarat oficialul.

El a amintit ca, dupa incercuirea de la Stalingrad, cei care nu au murit au fost facuti prizonieri si dusi in lagare in centrul Rusiei si pana in Siberia, in special in zonele industrializate sau in cele ale minelor de carbune sau de uraniu, la "munci foarte grele".

In memoria acestora au fost ridicate, din 2008 incoace, aproape 20 de monumente, ambasadorul mentionand ca vrea sa continue acest demers.

Vasile Soare a mentionat si un caz apropiat familiei sale, cand a aflat ca fratele bunicii sotiei sale a cazut, de fapt, prizonier la Stalingrad, si nu murise pe front, asa cum au fost instiintate rudele, gasindu-l inmormantat la 380 de kilometri de Moscova.

Batalia de la Stalingrad (1942-1943) a fost un important moment de cotitura in desfasurarea celui de-al Doilea Razboi Mondial si este considerata cea mai sangeroasa batalie din istorie.

"Un alt element de noutate este faptul ca am gasit, cu nume, prenume, prizonieri romani din Primul Razboi Mondial (mormintele lor - n.red.). Ei au luptat in Armata Austro-Ungara si au format apoi Corpul Voluntarilor Ardeleni. (...) Am gasit 25-26 la vreo 200 de kilometri de Moscova. E prima oara cand vorbim de prizonieri romani din Primul Razboi Mondial. Vrem sa punem macar o cruce. E intr-un sat parasit, cu biserica parasita. Am facut acolo o slujba de pomenire. E datoria noastra, a tuturor, sa ne aducem aminte de ei, sa-i descoperim, ca altfel, daca nici noi nu o facem...", a conchis ambasadorul roman la Moscova.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#militari romani Stalingrad cimitir , #armata