Top 10 lista mortii - armele care au schimbat cursul istoriei

Marti, 16 August 2011, ora 20:36
7596 citiri
Top 10 lista mortii - armele care au schimbat cursul istoriei
Foto: howstuffworks

Razboaiele s-au castigat, de-a lungul istoriei, datorita folosirii unor arme din ce in ce mai sofisticate. Daca la inceput se utilizau carele de lupta si praful de pusca, astazi mijloacele moderne ale razboiului sunt satelitii spion si GPS-ul.

Scopul razboiului este simplu: sa castigi. Dar metoda cea mai buna pentru a castiga batalia, de-a lungul vremii, a fost tehnologia militara. Cu ajutorul a doi istorici militari, dr.Alex Roland de la Universitatea Duke si dr.Wayne Lee de la Universitatea North Carolina, a fost conceputa o lista a 10 tehnologii, care au schimbat razboaiele si cursul istoriei, informeaza How Stuff Works.

1. Carul de razboi

Inaintea aparitiei carului, barbatii au luptat in razboaie, dand piept direct cu adversarii pe campul de lupta. Carul a revolutionat razboiul, devenind primul vehicul ce s-a deplasat pe campul de lupta.

Carele au aparut in jurul anului 3.000 i.Hr. in Mesopotamia si au fost ingrozitor de grele si numai boii le puteau trage. Fiind imposibil de folosit in lupte, regii au folosit care de lemn pe campul de lupta.

Dar in jurul anului 1.800 i.Hr. carele s-au schimbat si si-au micsorat greutatea, iar rotile au folosit spite. Carul a devenit o masina de razboi rapida.

2. Praful de pusca

Praful de pusca a aparut in istorie in jurul anului 800 d.Hr. Un chinez l-a inventat accidental, in timp ce amesteca elixirurile nemuririi. Peste 400 de ani, chinezii au facut primele arme cu praf de pusca, inclusiv bombe si tunuri.

Praful de pusca a ajuns in toata Europa si Asia si popoarele civilizate au dominat civilizatiile barbare. Astfel s-a incheiat cea mai lunga perioada a unui imperiu din istorie: imperiul bizantin.

3. Teava ghintuita a pustii

Armele cu teava ghintuita s-au folosit pe scara larga incepand cu anul 1800. Aceste arme au inceput sa traga la sute de metri, imbunatatindu-si mult raza de precizie. Astfel lupta din picioare, pe campul de lupta, a devenit extrem de periculoasa.

In timpul Primului Razboi Mondial, cosmarul s-a accentuat odata cu inventarea mitralierelor, care coseau soldatii iesiti din transee. Tunurile navelor de razboi si-au imbunatatit precizia, putand trage la mare distanta.

4. Motorul cu ardere interna

Motorul cu ardere interna a modificat viteza si felul de desfasurare a razboiului. In Al Doilea Razboi Mondial, germanii au mers cu faimoasele lor tancuri, pana la 97 de kilometri zilnic, pentru a castiga teritorii din Polonia si pana la Moscova.

Una dintre primele rachete balistice a fost V-2 a germanilor, putand distruge obiective pana la 322 de kilometri distanta, in doar 5 minute.

5. Avioanele

Italia a fost prima tara care a folosit avioanele in scopuri militare, in anul 1911. In Primul Razboi Mondial, Germania, Austro-Ungaria, Franta si Marea Britanie au avut forte aeriene dotate cu sute de avioane.

Pentru a forta Japonia sa se predea, Statele Unite au lovit principala insula nipona, pe calea aerului. Bombardarea orasului Tokyo a facut 80.000 de victime si a lasat 1.000.000 de oameni fara adapost.

6. Statia de emisie-receptie

Inainte de aparitia ei, comandantii puteau controla armate mari. Ei foloseau infanteristi, piloti, steaguri si chiar porumbei pentru a comunica. In batalia de la Jena impotriva Prusiei, Napoleon a incercat sa conduca mai mult de 100.000 de soldati.

Cand armatele au crescut mai mult, nevoia de comunicare a devenit mult mai importanta. Statia de emisie-receptie a facut ca un comandant sa fie in contact cu toti ofiterii sai si cu toate subunitatile.

Navele au folosit telegraful, primul radio militar, in timpul Primului Razboi Mondial. In cel de-al Doilea Razboi Mondial, pe unde scurte s-a facut comunicarea la avioane, tancuri si nave.

7. Radarul

Radarul a schimbat atat ofensiva, cat si apararea in timpul razboiului. Acesta a fost primul mijloc automat de a vedea inamicul, dar fara sa fii vazut. In 1939, Marea Britanie a construit primul sistem radar.

In timpul Bataliei Angliei din 1940, turnurile au salvat Marea Britanie. In timpul raidurilor aeriene germane, turnurile au transmis avertismente comandantilor britanici, pentru a riposta in fata atacatorilor.

8. Armele nucleare

Armele nucleare au fost folosite asupra oamenilor doar de doua ori. In 1945, Statele Unite au aruncat doua bombe atomice asupra Japoniei, la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Bomba de la Hiroshima a produs moartea imediata a 90.000 de oameni, iar cea de la Nagasaki a ucis 35.000 de persoane.

9. Satelitii de spionaj

In timpul Razboiului Rece, Uniunea Sovietica si Statele Unite s-au aflat in aceeasi situatie. Ambele parti au avut rachete nucleare, care puteau ajunge in orice colt din lume, intr-o jumatate de ora.

Statele Unite au inceput un program de sateliti spion, pentru a supraveghea rachetele sovietice. Si Uniunea Sovietica a lansat sateliti de spionaj pentru armele americane.

Satelitii spion moderni pot face mai mult decat niste simple fotografii. Pot intercepta semnale telefonice, radio si de internet.

10. Sistemul GPS

GPS-ul a transformat lumea intr-o gigantica harta, pe care poti sa o accesezi instantaneu. Departamentul Apararii american a construit GPS-ul intre 1989 si 1994. SUA au lansat 24 de sateliti, care emit in mod constant unde radio. Oricine care are un telefon si acceseaza un satelit, ii este descoperita pozitia prin sistemul GPS.

GPS-ul a devenit un instrument excelent pentru navigare. In razboiul din Golf, americanii au folosit sistemul GPS, avand un avantaj fata de irakieni.

Nicușor Dan se află pe primul loc în intențiile de vot ale bucureștenilor. Cât de mulțumiți sunt locuitorii Capitalei de cum arată orașul lor SONDAJ
Nicușor Dan se află pe primul loc în intențiile de vot ale bucureștenilor. Cât de mulțumiți sunt locuitorii Capitalei de cum arată orașul lor SONDAJ
Nicuşor Dan, actualul primar al Capitalei se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, cu 31% din opţiuni, urmat de Gabriela Firea cu 24% şi...
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care a avut în ultima perioadă reacții acide despre unii candidați la Primăria Capitalei, a publicat pe rețelele sociale un text surprinzător, în care...
#istoria armelor, #cele mai importante arme razboi, #arme sofisticate razboi modern, #sateliti spionaj, #bombe atomice , #arme