Bucuresti: Se redeschid cresele

Luni, 22 Iunie 2020, ora 07:05
2487 citiri
Bucuresti: Se redeschid cresele
Foto: Pixabay

In Bucuresti, luni se redeschid cresele, cu masuri speciale avand in vedere pandemia de coronavirus.

*** Sectorul 1

Toate cele cinci crese aflate in administrarea Consiliului Local Sector 1 se redeschid de luni, insa numarul de locuri a scazut la 512 ca urmare a masurilor luate pentru prevenirea raspandirii noului coronavirus.

Este vorba despre Centrul Romano-Danez pentru Educatie Integrata, Complexul Social de Servicii Vrancei, Complexul Social de Servicii Sfantul Nicolae, Complexul Social de Servicii Sfantul Andrei si Complexul de Servicii Sociale Jiului.

Pentru respectarea Ordinului privind stabilirea masurilor necesare in vederea redeschiderii creselor, gradinitelor, after-school-urilor pentru prevenirea imbolnavirilor cu SARS-CoV-2, Primaria Sectorului 1 a anuntat ca poate pune la dispozitia parintilor doar 80% din totalul locurilor la cresa, adica 512 locuri dintr-un total de 640 in cele cinci crese pe care le administreaza.

*** Sectorul 2

Cresele Sinaia, Teiul Doamnei, Ciobanasului si Unitatea de Educatie Timpurie Gradinita nr. 23 din Sectorul 2 se redeschid de luni si vor functiona si ele la capacitate redusa.

Cresa Ciobanasului va avea o capacitate diminuata de 80 de locuri fata de 175, Cresa Sinaia - 38 de locuri fata de 80, Cresa Teiul Doamnei - 38 de locuri fata de 80, Unitatea de Educatie Timpurie Gradinita nr. 23 - 15 locuri fata de 30.

Activitatea Unitatii de Educatie Timpurie Gradinita nr. 137 va ramane in continuare suspendata, deoarece nu sunt indeplinite conditiile prevazute in Ordinul MS privind stabilirea masurilor necesare in vederea redeschiderii creselor, gradinitelor, after-school-urilor pentru prevenirea imbolnavirilor cu SARS-CoV-2, iar parintii vor fi orientati catre Cresa Teiul Doamnei si Cresa Sinaia.

*** Sectorul 3

Cresele din Sectorul 3 se redeschid incepand de luni pentru copiii reinscrisi in urmatorul an scolar, ai caror parinti nu au alternative, au un serviciu stabil si a caror prezenta la locul de munca este necesara zilnic.

Programul de functionare a creselor va fi zilnic, de luni pana vineri, intre orele 7,00 si 17,00.

Accesul copiilor in cresa se va face esalonat, la orele 7,00, 7,30, 8,00, acestea fiind stabilite in prealabil intre parinti si conducerea creselor.

*** Sectorul 4

Si cresele, gradinitele si after-school-urile din Sectorul 4 se redeschid de luni, in functie de numarul de solicitari primite din partea parintilor.

Primarul de sector, Daniel Baluta, declara recent ca pot fi primiti doar jumatate dintre cei 1.000 de copii care sunt in prezent inscrisi.

*** Sectorul 6

Programul "Cresa de vara" incepe luni in Sectorul 6.

Admiterea copiilor la program se face, in limita locurilor disponibile, pe baza de cerere, respectand criterii de eligibilitate.

Programul centrelor de zi de tip cresa din Sectorul 6 este 6,00 - 18,00.

XXX

Ordinul comun al ministerelor Educatiei, Sanatatii si Muncii privind redeschiderea creselor, gradinitelor si a after-school-urilor a fost publicat pe 15 iunie in Monitorul Oficial.

Conform documentului, unitatea de invatamant va asigura adoptarea masurilor necesare in vederea pregatirii deschiderii.

Materialul necesar pentru fiecare activitate va fi asigurat individual.

Jucariile care nu pot fi spalate vor fi eliminate din sala de grupa, precum si celelalte accesorii neesentiale.

Activitatile in aer liber vor reprezenta o proportie cat mai mare din program. In acelasi timp, afara, pot fi mai multe grupe, cu respectarea conditiilor privind evitarea contactului strans intre copii si a jocurilor care presupun apropierea la mai putin de doi metri.

La intrarea in gradinita, cresa, after-school o persoana desemnata va asigura fluidizarea sosirilor si fluxului de persoane in vederea evitarii aglomerarilor.

Accesul in holul de primire trebuie limitat, iar triajul epidemiologic al copiilor se efectueaza zilnic de catre cadrul medical al unitatii/ persoana desemnata.

Triajul epidemiologic consta in masurarea temperaturii cu termometrul non-contact; temperatura inregistrata nu trebuie sa depaseasca 37,3 grade Celsius; in cazul in care temperatura inregistrata depaseste 37,3 grade Celsius se recomanda repetarea masurarii dupa o perioada de 2 - 5 minute de repaus; daca se constata mentinerea unei temperaturi peste 37,3 grade Celsius sau/si prezenta de simptome respiratorii si/sau alte semne/simptome de boli infecto-contagioase acute, copiii nu sunt primiti la program (acestia sunt lasati in grija parintilor cu recomandarea unui consult medical de specialitate).

Copiii vor fi invatati si ajutati sa se spele pe maini cu apa si sapun minimum 20 de secunde.

"Serviciile de curatenie se vor realiza inainte de inceperea activitatii si dupa somnul copiilor, la sfarsitul programului. Curatenia generala se va face prin spalare cu apa si detergent, urmata de clatire repetata cu apa potabila. Pentru curatarea obiectelor destinate utilizarii directe de catre copii vor fi folositi agenti de curatare nedaunatori, dezinfectanti, biocide avizate. Toate suprafetele trebuie curatate - inclusiv jucarii, tobogane, tarcuri, manere, balustrade, butoane si accesorii la instalatii sanitare, toalete, clante, pervazul ferestrei, precum si mesele si scaunele din sala de grupa. Suprafetele care sunt atinse de copii vor fi atent curatate, frecvent, prin stergerea cu apa si detergent", prevede ordinul.

Este interzisa folosirea echipamentelor pentru recircularea aerului.

Normele de igiena se vor respecta si in timpul servirii mesei, se va renunta la servirea mesei in spatiul special amenajat pentru a evita aglomerarea si interactiunile intre copii.

"Se recomanda reducerea numarului de copii in grupa, astfel incat sa fie asigurata o suprafata de minim 4,5 mp/copil. Distantarea fizica se va asigura in toate incaperile din unitate (dormitoare si in salile de mese prin plasarea paturilor, sezlongurilor, respectiv a masutelor) la cel putin 2 metri distanta intre ele", mai stipuleaza ordinul.

Totodata, izolatorul se va organiza pentru izolarea copilului cu febra peste 37,3 grade Celsius si/sau alta simptomatologie de boala infecto-contagioasa acuta dezvoltata in timpul sederii in unitate si nu va comunica cu restul spatiilor definite; va fi deservit de o persoana adulta numita anume si instruita pentru supraveghere.

Personalul care a venit in contact cu o persoana confirmata cu SARS-CoV-2 nu se va prezenta la serviciu, iar angajatii care prezinta simptome respiratorii, febra si oricare alte semne/simptome de boli infecto-contagioase acute in timp ce sunt la serviciu vor merge acasa cat mai curand posibil si se vor adresa medicului de familie.

Masca faciala va fi utilizata exclusiv la cresa, gradinita, after-school de catre tot personalul angajat si trebuie schimbata o data la 4 ore si ori de cate ori s-a umezit sau s-a deteriorat.

Manusile de unica folosinta sunt obligatorii la schimbarea scutecelor si in timpul efectuarii curateniei.

Circulația feroviară, dată peste cap după ce o locomotivă s-a stricat. De la Pitești până în București un tren a făcut peste 5 ore
Circulația feroviară, dată peste cap după ce o locomotivă s-a stricat. De la Pitești până în București un tren a făcut peste 5 ore
Bine ați venit în România! Avem o mică întârziere! Așa se salutau călătorii care mergeau cu trenul de la Pitești spre București după ce au aflat că au de așteptat câteva ore pentru a...
Instructor de yoga din București implicat în trafic de persoane. Ar fi câștigat 1,4 milioane de euro după ce a exploatat sexual 8 victime
Instructor de yoga din București implicat în trafic de persoane. Ar fi câștigat 1,4 milioane de euro după ce a exploatat sexual 8 victime
Cinci persoane au fost reţinute, în dosarul care vizează infracţiuni sexuale şi în care este implicat un instructor de yoga din Bucureşti. Anchetatorii au dispus sechestru asupra a 10...
#crese, #Bucuresti, #masuri, #coronavirus , #coronavirus