Suedia, tara cu restrictii mai putin severe impuse din cauza Covid-19, recunoaste ca a esuat in a-si proteja batranii

Duminica, 10 Mai 2020, ora 09:16
10275 citiri
Suedia, tara cu restrictii mai putin severe impuse din cauza Covid-19, recunoaste ca a esuat in a-si proteja batranii
Foto: Arhiva Pixabay.com

Suedia, unde restrictiile pentru incetinirea noului tip de coronavirus sunt mai suple decat in alte state din Europa, recunoaste astazi ca a esuat in a-si proteja batranii. Dintre cele circa 3.200 de decese inregistrate in Suedia de la inceputul epidemiei, aproape jumatate au avut loc in caminele pentru varstnici, informeaza duminica AFP.

In ultimele saptamani, mass-media locale au revenit asupra conditiilor de munca din azilurile de batrani, afectate de penuria de mijloace de protectie. Afectate in asemenea masura incat unele au preferat sa nu mai functioneze, iar altele au inregistrat o lipsa acuta de personal.

Potrivit unor marturii, unii seniori au fost de asemenea contaminati in timpul spitalizarii lor pentru alte tratamente, apoi trimisi in aziluri unde au raspandit virusul.

Suedia a sustinut ca a facut din protejarea persoanelor de peste 70 de ani o prioritate, insa, la 28 aprilie, 90% dintre victimele coronavirusului in aceasta tara aveau cel putin 70 de ani.

"Nu am reusit sa ne protejam batranii (...). Este un esec pentru intreaga noastra societate. Trebuie sa tragem invataminte din asta, aceasta pandemie nu s-a incheiat inca", a declarat la televiziunea publica suedeza ministrul sanatatii si problemelor sociale Lena Hallengren.

In fata crizei sanitare, Suedia a mentinut deschise scolile, cafenelele si restaurantele. Autoritatile ii indeamna pe cetateni sa-si asume responsabilitatile si sa urmeze recomandarile autoritatilor sanitare.

La fel ca tarile nordice vecine, Suedia a interzis vizitele in azilurile de batrani de la sfarsitul lui martie, insa a inregistrat aici mult mai multe decese.

Spre deosebire de Finlanda sau Norvegia, in Suedia caminele de batrani sunt adesea imense complexuri cu sute de rezidenti, dintre care multi cu o stare de sanatate proasta si sunt dependenti. Acestia constituie "un grup foarte vulnerabil", potrivit lui Henrik Lysell de la Consiliul sanatatii si protectiei sociale.

In regiunea Stockholm, epicentrul virusului in Suedia, 55% dintre azilurile de batrani au inregistrat pana acum cazuri de COVID-19, potrivit autoritatilor sanitare locale.

Principalul sindicat suedez al angajatilor municipali, Kommunal, denunta conditiile de munca precare. Potrivit estimarilor organizatiei, in martie circa 40% din personalul azilurilor de batrani din Stockholm era format din lucratori necalificati, angajati pe baza unor contracte pe termen scurt si platiti cu ora, iar 23% erau interimari.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Suedia esec batrani coronavirus, #Suedia masuri coronavirus batrani morti , #coronavirus