Ordonanta Militara: Unde si in ce conditii mai putem circula, ziua sau noaptea, din 22 martie, de la 22:00

Sambata, 21 Martie 2020, ora 22:38
26909 citiri
Ordonanta Militara: Unde si in ce conditii mai putem circula, ziua sau noaptea, din 22 martie, de la 22:00
Foto: Facebook/ Politia Romana

Ordonanta militara prezentata sambata seara de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, si secretarii de stat Raed Arafat si Bogdan Despescu recomanda ca persoanele care ies din case sa o faca doar cu un motiv intemeiat si in anumite conditii.

In cazul deplasarile in timpul zilei, autoritatile fac "recomandari", iar in cazul deplasarilor facute noaptea situatia se complica, circulatia "este permisa" in anumite conditii, apare obligatia legitimarii si a prezentarii unei declaratii pe propria raspundere.

Masurile se aplica incepand cu data de 22 martie 2020, ora 22:00, ora Romaniei.

In primul rand, circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei se efectueaza numai cu respectarea masurilor generale de prevenire a raspandirii COVID-19 si evitarea formarii oricarui grup de persoane.

"Prin formarea unui grup de persoane se intelege alaturarea unui numar mai mare de 3 persoane care nu locuiesc impreuna", se arata in ordonanta militara.

In timpul zilei

Ordonanta stabileste ca in intervalul orar 06:00 - 22:00, "se recomanda" ca circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei sa se efectueze numai pentru urmatoarele motive:

a) Deplasarea in interes profesional, inclusiv deplasarea intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale, atunci cand activitatea profesionala este esentiala si nu poate fi amanata sau desfasurata de la distanta;

b) Deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor si animalelor de companie/domestice, precum si bunuri necesare desfasurarii activitatii profesionale;

c) Deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta;

d) Deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie;

e) Deplasari scurte, in apropierea locuintei/gospodariei, legate de activitatea fizica individuala a oamenilor si nevoile animalelor de companie/domestice.

In timpul noptii

In intervalul orar 22:00 - 06:00, circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei "este permisa" numai pentru motivele prevazute in timpul zilei. In timpul noptii, apare obligatia legitimarii si a prezentarii unei legitimatii de serviciu, a unei adeverinte eliberata de angajator sau a unei declaratii pe propria raspundere.

"Pentru verificarea motivului deplasarii in interes profesional, persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, legitimatia de serviciu, adeverinta eliberata de angajator sau o declaratie pe propria raspundere," se arata in ordonanta.

Pentru verificarea motivului deplasarii in interes personal, persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, o declaratie pe propria raspundere, completata in prealabil.

"Declaratia pe propria raspundere trebuie sa cuprinda nume si prenume, data nasterii, adresa locuintei/ gospodariei/ locului activitatii profesionale, motivul deplasarii, data completarii si semnatura", se arata in Ordonanta Militara.

Aceste prevederi sunt stabilite la punctele 3, 4 si 5 ale Ordonantei Militare.

Potrivit actului normativ, nerespectarea masurilor de prima urgenta prevazute la art. 1 - 7 atrage raspunderea disciplinara, civila, contraventionala sau penala, in conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanta de urgenta nr. 1/1999, cu modificarile si completarile ulterioare.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Ordonanta Militara Marcel Vela, #calatorii Vela, #coronavirus , #coronavirus