Sondaj IRES: Persoanele cu educatie medie, cele mai putin ingrijorate de imbolnavirea cu virusul SARS-CoV-2

Miercuri, 29 Iulie 2020, ora 16:24
2762 citiri
Sondaj IRES: Persoanele cu educatie medie, cele mai putin ingrijorate de imbolnavirea cu virusul SARS-CoV-2
Sursa: Pixabay

Potrivit unui sondaj realizat de catre Centrul de studii IRES, marea majoritate a romanilor sunt ingrijorati de posibilitatea infectarii cu noul coronavirus, doar 24% declarandu-se deloc sau foarte putin ingrijorati. Persoanele cu studii medii sunt cele mai putin ingrijorate de imbolnavirea cu acest nou virus.

Studiul sociologic arata ca cei mai multi oameni sunt ingrijorati de o posibila imbolnavire, dar ca cei care sunt ingrijorati putin sau deloc sunt destui - 24%, iar dintre acestia cea mai puternica inclinatie sa nu se teama sunt persoanele cu educatie medie, si nu "needucatii", dupa cum informeaza Edupedu.ro. Persoanele cu educatie slaba sunt ingrijorate in cea mai mare proportie, in conditii de pandemie.

Astfel, la intrebarea "Cat de ingrijorat/a sunteti ca s-ar putea ca un membru al familiei dumneavoastra sa se infecteze cu noul coronavirus?", au raspuns:

49% - foarte ingrijorat/a

26% - destul de ingrijorat/a

11% - destul de putin ingrijorat/a

13% - foarte putin / deloc ingrijorat/a

In randul celor cu scolarizare redusa, 86% sunt foarte sau destul de ingrijorati. Procentul scade la 67% in cazul celor cu educatie medie si creste, dar nu mult, pana la 75% in cazul celor cu scolaritate inalta.

Cei cu scolaritate joasa se declara deloc sau destul de putin ingrijorati in proportie de doar 12%, procentul crescand la 33% la cei cu scolaritate medie si scazand apoi la 25% pentru cei cu scolaritate inalta.

Procentele sunt similare si la intrebarea: "Dar sa va infectati dumneavoastra personal?"

Foarte ingrijorat/a - 43%

Destul de ingrijorat/a - 26%

Destul de putin ingrijorat/a - 13%

Foarte putin sau deloc ingrijorat/a - 18%

Cel mai mare procent de persoane care se declara foarte sau destul de ingrijorate se inregistreaza la cei cu scolaritate joasa: 77%. Cel mai mic - la cei cu scolaritate medie (63%), dar si cei cu scolaritate inalta se afla la un nivel similar (65%).

Cea mai mare proportie a celor care nu sunt ingrijorati se inregistreaza la cei cu scolaritate medie (37%), urmati de cei cu scolaritate inalta (35%), pe cand numai 23% dintre cei cu scolaritate joasa nu sunt ingrijorati ca se pot infecta personal.

Studiul a fost realizat pe in 24-25 iulie pe un esantion de 898 de subiecti, cu varste de peste 18 ani. Este declarat reprezentativ pentru populatia adulta din Romania, cu eroare maxima tolerata de +/-3,3%.

Mai puțin de o treime dintre români cred că ne îndreptăm într-o direcție bună. Îngrijorări majore față de posibilitatea unui război SONDAJ
Mai puțin de o treime dintre români cred că ne îndreptăm într-o direcție bună. Îngrijorări majore față de posibilitatea unui război SONDAJ
Doar 30,8% dintre români cred că în România lucrurile se îndreaptă într-o direcţie bună, procentul fiind în creştere faţă de acum 10 ani, dar şi faţă de acum o lună, conform unui...
O cubaneză a obținut cel mai bun rezultat al României la Campionatul European
O cubaneză a obținut cel mai bun rezultat al României la Campionatul European
Sportiva română de origine cubaneză Amanda Zuaznabar-Torres s-a clasat pe locul 7 la cat. 63 kg, vineri, la Campionatele Europene de judo de la Zagreb (Croaţia). Amanda Zuaznabar-Torres a...
#ires, #sondaj, #covid, #educatie, #profil, #teama, #imbolnavire, #Romania , #coronavirus