Coruptia vazuta dincolo de ministrul Justitiei (Opinii)

Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 19:09
9230 citiri
Coruptia vazuta dincolo de ministrul Justitiei (Opinii)
Foto: Arhiva

Recunoasterea de catre ministrul Justitiei a faptului ca in domeniul de care raspunde fenomenul coruptiei este ingrijorator de extins nu rezolva nimic. Nu de elevi spasiti si sinceri in necunoasterea solutiilor temelor avem nevoie, ci de masuri radicale. Daca in dregatoria menita a face dreptate exista un dram de spaguiala, mai rau nici ca se poate.

Justitia da, sau ar trebui sa dea, nota de inceput in solfegiul unei tari. Cum sa simta groaza-n maduva ticalosii de toata teapa, de la gainarul marunt la politicianul par(pro)venit, cand stie ca are un omolog, frate de furtisag si infruptator de fruct interzis un manjit in travesti cu roba?

La smenuri in forma populara continuata si constituire de semitara infractionala, Romania se afla pe podiumul rusinii, fiind devansata doar de Bulgaria si Grecia. Halal exemple! Asadar, o "falnica" medalie de bronz si locul 3 din 27 de state locatare UE.

De departe cea mai manoasa afacere de la fanarioti incoace, coruptia duduie la foc intretinut, 24/7, dispune de cei mai multi "salariati", iar cifrele navetate sunt cosmice. Foarte multe zeci de miliarde de euro pe an. Recesiunea a turat motoarele si a revarsat gazolina in retortele ciubucariei angrosiste.

Se traficheaza metri cubi de banet unsuros, contratimp pe echipe si individual. O divizie a Transparency International a emis un studiu recent care releva ca toate tarile din estul european sufera de o inflamare a fenomenului. Nota aparte ii apartine Poloniei.

Rotitele mecanismului banilor cotiti pe dupa lege sunt gresate de organismele de control, prin omisiune de datorie implinita. Evident, contra cost. Presa de investigatie a depus pixurile in rastel, in vreme ce platformele sociale non profit au realizat ca sunt prea mici pentru un razboi peste putinta lor.

Nu stiu cat de indeletnicit este CSAT-ul in acuta devenita problema a coruptiei. Cu tot orbul galinaceelor de pe continent, iti dai seama ca pelagra ciubucului romanesc castiga zilnic intregi kilometri patrati de portofele. Siguranta nationala poate fi lesne periclitata de o coruptie adanca si generalizata. Grecia este cea mai concludenta pilda. Au chefuit urmasii lui Zorba, in nesabuinta, cu ambrozie si nectar, incat si-au amanetat portocalii si maslinii pe cateva zeci de ani, cu tot cu tara.

Dupa voci pe care nu le-a auzit nimeni, Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank si al Consilului Investitorilor Straini, cea mai importanta asociatie de business din Romania, ce reuneste 128 de companii, a pus punctul pe i. Omul care reprezinta investitii cumulate in tara noastra de 30 de miliarde de euro a zis raspicat: "Mediul de afaceri din Romania este prea corupt".

Afaceristi seriosi, manageri, diplomati straini au atras atentia politicienilor nostri asupra acestui rozator financiar. In van. Se vede treaba ca exista un prag imposibil de trecut pentru cei din urma. Sa lepede interesul propriu in favoarea celui public.

Subiectul este mai mult decat insemnat. Romania va fi nevoita sa-si reduca deficitul bugetar pentru a-si dovedi credibilitatea pe plan extern. Veniturile nationale au sanse reduse sa mai creasca, iar din pensii si salarii nu mai are ce taia.

Singurul buton pe care mai poate apasa stapanirea este cel in stare sa sufoce bacsisul greu. Adica, licitatiile masluite, rambursarile ilegale de TVA, importurile intracomunitare - armele de forta ale marii coruptii.

Sunt doar cateva din "lipitorile" ce prejudiciaza statul cu zeci de milarde de euro anual. Tradus, mai mult decat deficitul bugetar pe 2010 (8 miliarde euro). Daca ii adaugam acestei maladii dovedite pana acum incurabile o alta componenta, tabloul devine cu adevarat sumbru.

Este vorba de evaziunea fiscala. Aceasta mult mai vicleana surata e aproximata la 10% din PIB (12 miliarde de euro). Fara ea, aiurea vorbind, am detine venituri la buget echivalente cu media europeana, cam 45%. O recunoaste insusi directorul SRI, George Maior, cel ce declara ca piata neagra romaneasca se situa in 2009 la 35% din PIB (20 miliarde de euro).

In marea lor majoritate, toate aceste facturi sunt platite de populatie, mici intreprinzatori, IMM-uri. Ca un corolar, un recent sondaj al Fundatiei "Romanian Business Leaders" demonstreaza ca 68% dintre romani sunt convinsi ca oamenii cinstiti nu au nicio sansa de succes in afacerile din aceasta tara.

Revenind, in afara reflectiei de la inceput, ce exemplu concret ne poate oferi dl. Predoiu ca prim semn de urmat in razboiul declarat coruptiei?

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#coruptie Romania, #justitie Romania, #Predoiu justitie, #mediu afaceri coruptie , #coruptie