Inzestrarea Armatei, migratia ilegala si situatia Republicii Moldova, pe ordinea de zi a CSAT

Marti, 15 Martie 2016, ora 17:30
3578 citiri
Inzestrarea Armatei, migratia ilegala si situatia Republicii Moldova, pe ordinea de zi a CSAT
Foto: Administratia Prezidentiala

Sedinta trimestriala a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) s-a incheiat, marti, dupa mai bine de cinci ore de dezbateri, printre subiectele abordate fiind inzestrarea si modernizarea Armatei, situatia Republicii Moldova, migratia ilegala si adoptarea raportului CSAT pe 2015.

In ceea ce priveste finantarea Armatei "s-a apreciat ca marirea alocatiilor bugetare pentru inzestrare, inceputa in anul 2013 si continuata gradual, conform Acordului politic national privind cresterea finantarii pentru aparare, va permite diminuarea sau chiar eliminarea limitarilor actuale ale capabilitatilor militare nationale", se arata in comunicatul de presa remis la finalul sedintei CSAT.

Totodata, membrii Consiliului au fost informati despre activitatile de restructurare a Armatei, in concordanta cu "mentinerea si dezvoltarea capabilitatilor necesare indeplinirii misiunilor specifice Armatei Romaniei, potrivit angajamentelor nationale asumate".

"Cu privire la evolutiile actorilor non-statali de factura jihadista, respectiv impactul asupra mediului de securitate din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, Consiliul a apreciat ca actiunile asociate fenomenului Primaverii Arabe au determinat destabilizarea continua a climatului regional de securitate din zona Orientului Mijlociu si Africii de Nord.

De asemenea, Consiliul a apreciat ca marea responsabilitate ce ii revine Comunitatii internationale este aceea de a actiona in directia sustinerii eforturilor statelor la nivel national si global pentru evitarea aparitiei unor noi incubatoare de actori non-statali violenti jihadisti", se mai arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

CSAT a mai analizat "impactul evolutiilor din Balcanii de Vest, pe fondul riscurilor de securitate actuale, asupra politicii externe si securitatii Romaniei".

"Interesul prioritar al tarii noastre vizeaza includerea arealului Balcanilor de Vest intr-o viziune de ansamblu asupra Europei de Est care sa potenteze relevanta strategica a Romaniei, la intersectia spatiilor carpatic, dunarean, balcanic si pontic", se mai precizeaza in comunicatul CSAT.

Un alt punct analizat in cadrul sedintei a fost legat de "perspectivele evolutiei situatiei politice din Republica Moldova".

"S-a desprins ideea ca se impune aplicarea credibila si sustenabila a unui program de reforme care sa sustina Republica Moldova pe termen mediu si lung, atat in planul evolutiilor interne, cat si in cel al relatiei cu Romania", se arata in comunicatul citat.

Referitor la fenomenul migratiei ilegale la nivel european, Consiliul a apreciat ca, "pentru gestionarea unor potentiale efecte negative generate de evolutia fenomenului migratiei ilegale, este necesara, in principal, adoptarea unor masuri urgente pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniu, consolidarea mijloacelor de cooperare interinstitutionala intre toate structurile cu atributii in domeniul migratiei si obtinerea de date suplimentare privind gestionarea si integrarea refugiatilor de la state membre ale UE cu experienta in domeniu".

"In continuarea demersului initiat in anul 2015, membrii Consiliului au fost informati cu privire la masurile adoptate si actiunile intreprinse in vederea combaterii fenomenului taierilor ilegale din fondul forestier national", se mai arata in comunicatul citat.

Membrii Consiliului au analizat si aprobat activitatea desfasurata de catre institutiile cu atributii in domeniul securitatii nationale in anul 2015 si principalele obiective pentru anul 2016.

"S-a concluzionat ca, pe fondul multiplelor evenimente interne si internationale care au marcat anul 2015, institutiile si-au indeplinit misiunile si obiectivele asumate. De asemenea, s-a analizat si aprobat activitatea Consiliului Operativ pentru Securitate Cibernetica si a Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica - CERT-RO in anul 2015, precum si planul de activitate pentru anul 2016.

Tot in sedinta de astazi, Consiliul a aprobat Conceptia de realizare a Sistemului de comunicatii si informatic al Fortelor Armate ale Romaniei si raportul privind concluziile rezultate in urma desfasurarii exercitiilor si antrenamentelor de mobilizare, in anul 2015, pentru verificarea stadiului pregatirii populatiei, economiei si a teritoriului pentru aparare.

In finalul sedintei, membrii Consiliului au analizat si aprobat Raportul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii privind activitatea desfasurata in anul 2015 si au decis trimiterea acestuia, spre aprobare, catre Parlamentul Romaniei", se mai arata in comunicatul citat.

La sedinta CSAT au mai participat, in calitate de invitati, ministrul Comunicatiilor, Marius Bostan, ministrul Mediului, Cristiana Pasca Palmer; ministrul Transporturilor, Dan Costescu, directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale, Marcel Opris, si directorul Serviciului de Protectie si Paza, Lucian Pahontu.

Nicușor Dan se află pe primul loc în intențiile de vot ale bucureștenilor. Cât de mulțumiți sunt locuitorii Capitalei de cum arată orașul lor SONDAJ
Nicușor Dan se află pe primul loc în intențiile de vot ale bucureștenilor. Cât de mulțumiți sunt locuitorii Capitalei de cum arată orașul lor SONDAJ
Nicuşor Dan, actualul primar al Capitalei se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, cu 31% din opţiuni, urmat de Gabriela Firea cu 24% şi...
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care a avut în ultima perioadă reacții acide despre unii candidați la Primăria Capitalei, a publicat pe rețelele sociale un text surprinzător, în care...
#sedinta CSAT Iohannis , #CSAT