Cazurile Cosma si Chitoiu ar putea ajunge la CCR: "Parlamentul se substituie justitiei"

Joi, 13 Martie 2014, ora 14:35
2031 citiri
Cazurile Cosma si Chitoiu ar putea ajunge la CCR: "Parlamentul se substituie justitiei"
Foto: Arhiva

Judecatorul Horatius Dumbrava a pus joi in discutie in plenul CSM posibilitatea de a-l mandata pe presedintele Consiliului Superior al Magistraturii sa sesizeze Curtea Constitutionala cu un eventual conflict intre puterea judecatoreasca si Parlament, invocand faptul ca legislativul se opune infaptuirii justitiei prin respingerea ridicarii imunitatii in cazul unor ministri.

Totodata, acesta a anuntat ca va inainta si presedintelui Traian Basescu o scrisoare deschisa pe acest subiect.

Membrii CSM au decis joi ca solicitarea judecatorului Horatius Dumbrava sa fie analizata in Comisia nr.1 a Consiliului.

"Am facut o scrisoare deschisa presedintelui Romaniei pentru ca are acest atribut de a sesiza CCR cu privire la conflict juridic de natura constitutionala. El are si rolul de mediator. In acelasi timp am solicitat membrilor CSM sa reflectam cu totii de a da mandat presedintelui CSM sa sesizeze CCR. Eu spun ca e un conflict juridic de natura constitutionala.

Sigur asteptam sa vedem daca va fi sesizata Curtea si daca se va da o decizie. E inadmisibil sa se intrerupa brusc cursul justitiei. Au fost doua cazuri anul acesta cand nu s-a avizat inceperea urmaririi penale si un caz in care s-a dispus netrimiterea in judecata pentru ca nu s-a dat aviz pe inceperea urmaririi penale", a afirmat Dumbrava, fost presedinte al CSM.

Intrebat daca Parlamentul se substituie justitiei, el a raspuns: "Daca cumva va fi sesizata CCR o sa vedem decizia. Eu spun ca da".

Haineala: Parlamentul obstructioneaza actul de justitie

In cadrul discutiilor din CSM, procurorul Oana Schmidt-Haineala, fost sef al CSM, a sustinut ca Parlamentul obstructioneaza actul de justitie prin faptul ca a nu a dat aceste avize. Haineala a reclamat ca ar putea fi vorba despre un "concurs intre puteri", fapt ce reprezinta un conflict de natura constitutionala.

Prezent la sedinta, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat ca va fi organizata o dezbatere juridica luni si ca sunt diverse opinii in legatura cu solicitarea lui Horatius Dumbrava.

"Deocamdata se va pune in discutia unui comisii din cadrul CSM aceasta chestiune. Comisia va avea loc luni. O sa vedem punctele de vedere ale mai multor colegi. (...) O sa fie o dezbatere juridica. Sunt diverse opinii. O sa vedem dupa ziua de luni", a afirmat Cazanciuc dupa sedinta plenului CSM.

El a admis ca din cate stie nu a mai fost facuta o astfel de sesizare, fiind probabil o premiera.

Seful CSM, Adrian Bordea, a mentionat ca aceasta problema trebuie mai intai discutata in Comisia 1 si dupa ce va fi exprimat un punct de vedere va fi dezbatuta si in plen.

"Eu ma tem foarte tare de CCR pentru ca si-a schimbat suprinzator practica", a subliniat Bordea.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#CSM sesizare CCR Chitoiu, #aviz negativ Parlament Chitoiu , #CSM