CSM acuza bancherii ca incalca independenta Justitiei. Ce spune Consiliul Patronatelor Bancare

Joi, 25 August 2016, ora 12:13
3745 citiri
CSM acuza bancherii ca incalca independenta Justitiei. Ce spune Consiliul Patronatelor Bancare
Foto: site CPBR

Plenul CSM a decis, miercuri, ca presedintele Consiliului Patronatelor Bancare din Romania, Steven van Groningen (Raiffeisen Bank), a afectat imaginea instantelor romanesti.

Acesta sustine insa ca nu a urmarit crearea unei presiuni asupra magistratilor.

"Adresa transmisa de CPBR catre CSM a fost una cu caracter strict institutional, ce nu a urmarit, in niciun fel, crearea de presiuni mediatice, publice sau de orice alta natura", se arata intr-un comunicat al CPBR, in care se mai precizeaza si ca "aparitia pe un site a adresei cu caracter institutional nu a fost determinata de catre CPBR", informeaza Agerpres.

"Dupa cum am mai explicat cu mai bine de o luna in urma, CPBR nu a urmarit prin scrisoarea transmisa catre CSM niciun fel de imixtiune in actul de justitie", subliniaza reprezentantii bancilor.

Acestia explica inca o data ca scrisoarea incriminata a fost trimisa cu intentia de a sublinia faptul ca exista solutii diametral opuse date de instante in cazuri identice, in contextul existentei unei legislatii unitare.

Reprezentantii bancilor subliniaza inca o data faptul ca scrisoarea respectiva facea parte dintr-o corespondenta institutionala ce nu era destinata publicitatii si nu reprezenta "o opinie personala a presedintelui Consiliului Director al CPBR", asa cum dintr-o "regretabila interpretare" a concluzionat autorul sesizarii adresate CSM.

Acesta este deputatul Daniel Zamfir, care a sesizat consiliul in data de 19 iulie 2016, atragand atentia asupra unor afirmatii asumate de Steven van Groningen referitoare la practica neunitara a instantelor judecatoresti in litigiile dintre banci si clientii lor, avand ca obiect rambursarea creditelor in valuta, in special cele in franci elvetieni (CHF).

Scrisoarea Consiliului Patronatelor Bancare din Romania transmisa CSM, Ministerului Justitiei, Institutului National al Magistraturii si curtilor de apel a fost publicata pe site-ul "lumeajustitiei.ro", desi ea avea un caracter institutional.

"Prin comentariile privind modul in care ar trebui interpretate anumite reglementari interne si europene pentru acordarea si rambursarea creditelor in valuta exprimate in cuprinsul scrisorii au fost puse la indoiala solutiile pronuntate de instantele judecatoresti in favoarea clientilor bancilor", se arata in raportul intocmit ca urmare a sesizarii primite de catre Inspectia Judiciara, raport votat miercuri de plenul CSM.

De asemenea, membrii consiliului au mai decis ca "exprimarea domnului Steven van Groningen a fost apreciata ca o critica la adresa solutiilor pronuntate de instante in favoarea clientilor bancilor, de natura sa afecteze in mod direct intreg sistemul judiciar, cu scopul de a interveni in actul de justitie cu consecinta influentarii deciziilor magistratilor in detrimentul clientilor".

Plenul CSM a apreciat ca afirmatiile lui Steven van Groningen incalca limitele libertatii de exprimare in raport cu activitatea magistratilor, cu consecinta afectarii independentei si impartialitatii sistemului judiciar in ansamblul sau.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#CSM banci patroni clienti credite, #CSM banci afectat indepedenta justitiei , #CSM