CSM, despre Legea darii in plata: Principiul egalitatii a fost abandonat

Joi, 10 Martie 2016, ora 13:23
3085 citiri
CSM, despre Legea darii in plata: Principiul egalitatii a fost abandonat
Foto: Ziare.com

Consiliul Superior al Magistraturii considera ca Legea privind darea in plata nu se conformeaza principiului egalitatii, a declarat, joi, Alina Ghica, judecator al CSM.

"CSM este obligat sa emita un punct de vedere pentru orice lege care priveste instantele judecatoresti, chiar daca, in cazul Legii darii in plata, nu ni s-a cerut avizul.

Am avut unanim concluzia ca trebuie sa punctam ca principiul egalitatii a fost abandonat", a precizat Ghica, la conferinta "Relatia cu consumatorul de servicii financiare", organizata de Oxygen Events, cu sprijinul Asociatiei Romane a Bancilor.

Legea darii in plata - cadoul otravit

Bancile stramba din nas la darea in plata, dar nici ele nu fac nimic pentru romanul cu afaceri

Ea a adaugat ca, incepand de anul viitor, judecatorii care vor fi sesizati de persoanele fizice pentru procesul de insolventa vor avea de ales intre Directiva 17 (o directiva europeana din 2014 care prevede umanizarea pietei bancare - n. red.), insolventa persoanelor fizice si Legea darii in plata, ceea ce va fi o provocare pentru instante.

La mijlocul lunii februarie, Consiliul Superior al Magistraturii a avertizat ca procedura de urgenta pentru contestarea notificarii prevazuta in Legea darii in plata trebuie sa asigure garantiile pentru un proces echitabil si atrage atentia ca este posibil ca un termen redus pentru solutionarea contestatiilor sa produca "disfunctionalitati" in activitatea instantelor de judecata.

Guvernul vrea ca darea in plata sa aiba un caracter social - Avertisment legat de procese si costuri uriase (Video)

Legea darii in plata: Bancherii spun ca ii vor ajuta pe clientii care nu reusesc sa-si plateasca ratele

La acea data, CSM arata, intr-un raspuns adresat presedintelui Comisiei juridice din Senat, Catalin Boboc, ca, in urma unei analize, s-a observat ca propunerea legislativa privind darea in plata instituie o procedura de urgenta, iar membrii comisiei de specialitate a CSM - Comisia "Independenta si responsabilizarea justitiei, eficientizarea activitatii acesteia si cresterea performantei judiciare, integritatea si transparenta sistemului judiciar" - au subliniat ca aceasta procedura trebuie sa asigure garantiile unui proces echitabil.

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#CSM Legea darii in plata, #reactie CSM dare in plata , #CSM
Comentarii