CSM vrea control la Tribunalul Bucuresti pe tema repartizarii aleatorii a dosarelor

Marti, 19 Martie 2013, ora 09:50
3145 citiri
CSM vrea control la Tribunalul Bucuresti pe tema repartizarii aleatorii a dosarelor
Foto: Arhiva

Plenul CSM voteaza in sedinta de marti daca sesizeaza sau nu inspectia judiciara pentru a verifica modul in care se face repartizarea aleatorie a dosarelor la Tribunalul Bucuresti.

Sesizarea s-a facut din oficiu, in urma informatiilor aparute in dosarul in care judecatoarele Antonela Costache si Viorica Dinu au fost arestate preventiv pentru trafic de influenta si luare de mita.

Din interceptari reiese ca un grefier ar fi manipulat sistemul informatic care a dus la repartizarea dosarelor lui Dinel Nutu (fost Staicu) la complete favorabile, ai caror magistrati primisera diverse sume de bani pentru a-l elibera.

Interceptari in dosarul judecatoareler corupte de la TB: Cum imparteau mita intre ele

Presedintele CSM, Oana Schmidt Haineala, a declarat la Realitatea TV ca a decis sa ceara plenului aprobarea sesizarii inspectiei judiciare pentru a se stabili daca s-au produs si alte astfel de manipulari ale sistemului informatic de repartizare aleatorie.

"Nu se poate face controlul fara un vot", a punctat presedintele CSM, adaugand ca acest control are si menirea de a preveni posibilitatea aparitiei unor situatii similare.

Laura Stefan (Expert Forum) a declarat la Realitatea TV ca din dosarul penal al celor doua judecatoare reiese foarte clar ca sunt mai multe modalitati de a se manipula acest sistem informatic de repartizare aleatorie a dosarelor. Unele tin de programul informatic, altele de reaua credinta a celor care lucreaza cu el, a adaugat expertul anti-coruptie.

Aceasta a reamintit ca au existat mai multe situatii semnalate in presa in care anumiti judecatori au primit pentru a judeca dosare foarte importante, ceea ce a ridicat semne de intrebare.

"Acum, in dosarul DNA, exista dovezi ferme si e absolut normal ca Inspectia sa efecueze controale peste tot in tara, nu doar la Tribunalul Bucuresti (...) Este in interesul tuturor sa lamurin daca este o practica sistematica", a declarat Laura Stefan, exprimandu-si convingerea ca CSM trebuie sa "intervina ferm" pentru a interzice astfel de practici.

Laura Stefan a facut trimitere si la marile dosare din contencios administrativ si la cele comerciale, domenii rar abordate de presa pentru ca nu sunt atat de spectaculoase. In opinia sa, in aceasta zona e cel mai mare risc sa se produca astfel de nereguli.

Laura Andrei, presedintele Tribunalului Bucuresti, a declarat la Digi24 ca "este o verificare de rutina".

"CSM in fiecare an face verificari pe repartizarea aleatorie", a mai sustinut aceasta, adaugand ca, dupa izbucnirea scandalului celor doua judecatoare "era previzibil" ca CSM va declansa o verificare.

Judecatoarea a explicat ca, daca CSM va decide, marti, prin vot efectuarea controlului, vor fi verificate dosare prin sondaj si se va verifica daca persoanele care aau atributii in domeniu si le-au respectat conform legii.

Laura Andrei a reamintit ca in dosarul judecatoarelor Costache si Dinu exista doua persoane cu atributii in repartizarea dosarelor acuzate ca au incalcat legea.

Cat despre modalitati, acestea sunt mai multe, fie grefierii nu selecteaza plaja legala de termene, fie nu introduc datele complete din dosar. "Atunci se pune problema repartizarii eronate", a completat presedintele TB, tribunal unde se ruleaza anual circa 150.000 de dosare.

In cazul in care Inspectia CSM va gasi nereguli, rezultatul controalelor va fi pus la dispozitia procurorilor DNA.

In iulie 2012, procurorii DNA au cerut stramutarea dosarului lui Adrian Nastase de la Tribunalul Bucuresti unul dintre motive fiind si acela ca presedinta institutiei, judecatoarea Laura Andrei, l-a avut ca si coordonator al tezei de doctorat chiar pe Adrian Nastase, dar cererea a fost respinsa.

Citește și:
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
AUR și USR sunt în opoziție, însă se pare că doar unul dintre cele două partide are succes în ”afacerile politice”, pe când celălalt arată tot mai mult ca un business în...
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Jurnaliștii postului B1TV, Răzvan Zamfir și Radu Buzăianu, au primit o amendă din partea CNA pentru o emisiune în cadrul căreia au dezbătut subiectul lucrării de doctorat plagiate de...