Pozitie extrem de dura a CSM impotriva sefului CCR. Dorneanu a indus ideea politizarii justitiei. Submineaza sistemul judiciar in ansamblul sau

Marti, 17 Octombrie 2017, ora 20:05
10196 citiri
Pozitie extrem de dura a CSM impotriva sefului CCR. Dorneanu a indus ideea politizarii justitiei. Submineaza sistemul judiciar in ansamblul sau

Reactia oficiala asteptata din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), legat de declaratiile presedintelui CCR, Valer Dorneanu, facute la B1Tv la inceputul acestei luni, a venit marti seara. CSM considera ca aceste declaratii aduc atingere independentei, prestigiului si credibilitatii justitiei, subminand autoritatea intregului sistem judiciar, avand in vedere ca a indus in opinia publica ideea ca actul de justitie este puternic influentat de factorul politic.

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat ca o parte din declaratiile domnului Valer Dorneanu - presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei - in cadrul unui interviu transmis de postul de televiziune B1 TV in data de 7 octombrie 2017, au fost de natura a aduce atingere independentei, prestigiului si credibilitatii justitiei, cu consecinta subminarii autoritatii acesteia, inclusiv a sistemului judiciar in ansamblul sau", se arata in comunicatul CSM.

Mai mult, CSM e de parere ca anumite declaratii ale presedintelui CCR induc publicului ideea politizarii actului justitiei:

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat ca afirmatii precum 'nu as vrea sa numar in cate cazuri se simte o influenta politica in hotarari judecatoresti comune si in cate la noi', formulate la modul general si impersonal de presedintele Curtii Constitutionale, sunt de natura a induce in perceptia publica ideea politizarii actului de justitie, a unui sistem judiciar care nu se bucura de independenta fata de puterile politice ale statului".

In finalul comunicatului, CSM solicita reprezentantilor celorlalte institutii ale statului sa abordeze un discurs echilibrat, moderat, cu respect fata de principiile si valorile Constitutiei si sa evite exprimarea opiniilor personale.

"In considerarea principiului cooperarii loiale intre institutiile statului de drept, Consiliul Superior al Magistraturii, in calitatea sa de garant al independentei justitiei, solicita reprezentantilor celorlalte institutii ale statului dimensionarea discursului public in termeni de echilibru, moderatie si respect fata de principiile si valorile constitutionale si evitarea exprimarii unor opinii sau perceptii personale cu potential de erodare a increderii publice in actul de justitie", arata CSM.

Iata ce a declarat Valer Dorneanu in interviul controversat:

CSM nu poate lua nicio masura impotriva lui Dorneanu

Marti la pranz o reactie extrem de dura, dar pronuntata in nume personal, a avut si judecatorul Bogdan Mateescu, membru al CSM.

"Mi se par foarte grave aceste afirmatii. (...) Indicatii generice cum ca exista hotarari judecatoresti din care transpare opinia politica mi se par revoltatoare la modul general.

Provenim din sistemul judiciar, cunoastem drepturile si obligatiile si calitatea judecatorilor romani, nu as vrea ca nimeni, vreodata, sa inteleaga ca judecatorii romani fac politica prin actul care constituie menirea existentei noastre, hotararea judecatoreasca.

Este absolut revoltatoare aceasta declaratie din partea presedintelui CCR. Consider ca sunt suficiente date si ca se impune o reactie prompta a CSM si un apel - inca un apel, oare al catelea? - catre factorii publici, politici ori din partea CCR sa respecte independenta Justitiei pentru ca independenta Justitiei nu este un privilegiu al judecatorului, este un drept al cetateanului si o garantie fundamentala", a spus judecatorul.

Plenul CSM nu va sesiza insa Inspectia Judiciara in acest caz. Judecatorul Andrea Chis a explicat ca sesizarea IJ se face atunci cand i se imputa ceva unui judecator sau unui procuror, nu cand sunt acuzatii care afecteaza intregul sistem judiciar.

Legal, CSM nu poate lua nicio masura concreta prin care Valer Dorneanu sa fie sanctionat.

Citeste si:
Sistemul de vot pentru alegerea președintelui USRPLUS a fost repornit: ”Suntem la capătul unui proces de fuziune complex şi lucrul pe baze de date poate aduce erori”
Sistemul de vot pentru alegerea președintelui USRPLUS a fost repornit: ”Suntem la capătul unui proces de fuziune complex şi lucrul pe baze de date poate aduce erori”
Procesului de vot pentru alegerea președintelui USRPLUS a fost reluat joi, 16 septembrie, începând cu ora 12.00, fiind remediate problemele organizatorice apărute în prima zi a alegerilor....
Nicuşor Dan: "Licitaţia pentru studiul ce va sta la baza Planului Integrat de Calitate a Aerului va fi lansată în această săptămână"
Nicuşor Dan: "Licitaţia pentru studiul ce va sta la baza Planului Integrat de Calitate a Aerului va fi lansată în această săptămână"
Bucureştiul are restanţe pe mediu, iar în această săptămână vom lansa o licitaţie pentru realizarea unui studiu care să fie baza elaborării Planului Integrat de Calitate a Aerului....
Sursa: Ziare.com