Moartea sefilor armatei poloneze ar putea avea consecinte mai grave decat cea a presedintelui

Duminica, 11 Aprilie 2010, ora 12:45
7350 citiri
Moartea sefilor armatei poloneze ar putea avea consecinte mai grave decat cea a presedintelui

Moartea conducerii armatei poloneze in accidentul aviatic de sambata, din vestul Rusiei, ar putea avea implicatii mai grave pentru Varsovia decat decesul presedintelui tarii, avertizeaza expertii.

Presedintele polonez Lech Kaczynski a murit sambata, dupa ce avionul in care se afla impreuna cu sotia sa si o delegatie de inalti oficiali s-a prabusit in apropiere de aeroportul din Smolensk, din vestul Rusiei. 97 de persoane si-au pierdut viata, printre care vicepresedintele Parlamentului, viceministrul de externe si guvernatorul bancii nationale.

"Intreaga conducere militara, inclusiv sefii Statului Major si ai tuturor serviciilor (militare - n.red.), se aflau in avion", a declarat Tomes Valasek, de la Centrul pentru Reforma Europeana. "Daca este adevarat, atunci avem, practic, o situatie de decapitare a serviciilor militare", a adaugat el.

Printre liderii militari a caror moarte a fost confirmata se numara Aleksander Szczyglo, directorul Biroului pentru securitate nationale, generalul Franciszek Gagor (seful Statului Major polonez), episcopul Tadeusz Ploski (prelat romano-catolic al armatei poloneze), generalul Broni Kwiatkowski (comandantul fortelor operationale), generalul Andrezj Blasik (comandantul fortelor aeriene), generalul Tadeusz Buk (comandantul fortelor terestre), generalul Wojciech Potasinski (comandantul fortelor speciale), viceamiralul Andrezj Karweta (comandantul marinei) si generalul Kazimierz Gilarski (comandantul garnizoanei din Varsovia).

Desi Kaczynski era sef al statului, institutia guvernului poate functiona si fara el, a spus Valasek. "Guvernul este in functie... acesta nu este un sistem prezidential", a subliniat el, precizand insa ca orice schimbari viitoare in peisajul politic polonez vor fi legate de viitoarele alegeri prezidentiale.

Presedintele Kaczynski, in varsta de 60 de ani, urma sa candideze pentru un nou mandat, dar probabil ar fi pierdut, pentru ca nu era foarte popular, potrivit expertilor.

"Acesta este un cutremur politic, multi lideri au murit si mai intai trebuie sa lasam sa treaca acest moment de soc. Dar realitatea este ca fratii Kaczynski (presedintele Lech si fratele sau geaman Jaroslaw, fost premier - n.red.) nu sunt foarte populari in Polonia", a explicat Piotr Kaczynski, analist la Centrul pentru studii politice europene.

In termen de 60 de zile urmeaza sa fie aiba loc alegeri, iar presedintele Dietei, Bronislaw Komorowski, care a preluat prerogativele de sef al statului, este favorit, potrivit expertului.

Citește și:
George Simion își caută manifestanții la mitingul organizat în Piața Universității. Acuzațiile aduse de liderul AUR VIDEO
George Simion își caută manifestanții la mitingul organizat în Piața Universității. Acuzațiile aduse de liderul AUR VIDEO
Manifestanţii au început să se adune duminică, 2 octombrie, în Piaţa Universităţii, la mitingul de protest organizat de AUR. George Simion a anunţat că nu va rosti niciun discurs și...
Replica primită de Victor Ponta, după reproșuri legate de Roșia Montană. ”Tăurile sunt pline cu apă, nu contaminate, ca în cazul proiectului minier”
Replica primită de Victor Ponta, după reproșuri legate de Roșia Montană. ”Tăurile sunt pline cu apă, nu contaminate, ca în cazul proiectului minier”
Fostul premier Victor Ponta spune că cei care au protestat la Roșia Montană "nu i-a mai durut nici în cot de viaţa" oamenilor şi de faptul că "lacurile contaminate în urmă cu zeci de ani...