Presa de azi: Tragedia poloneza. Katyn ucide din nou

Luni, 12 Aprilie 2010, ora 07:28
4761 citiri
Presa de azi: Tragedia poloneza. Katyn ucide din nou
Foto: Reuters

Masacrul de la Katyn, ordonat de Stalin si tratat cu indiferenta de liderii occidentali, scrie, luni, Cotidianul.

Moartea tragica a presedintelui polonez Lech Kaczynski in timp ce se deplasa la Smolensk pentru a-i omagia cei peste 22.000 de ofiteri din tara sa, ucisi in primavara lui 1940 in padurea de la Katyn (pe atunci URSS), a readus in actualitate unul dintre cele mai grave si mai controversate episoade din timpul celui de-al doilea razboi mondial, care are un impact special nu numai printre cetatenii acestei tari.

In primul rand, este vorba despre impresionanta cifra a celor asasinati unul cate unul in perioada aprilie-mai 1940. Apoi, datorita calitatii deosebite a victimelor, care au reprezentat elita militara si intelectuala a acestei tari.

In al treilea rand, este vorba despre o crima comisa cu sange rece de trupele NKVD, care au executat o circulara a lui Stalin, redactata de sinistrul sef al politiei secrete bolsevice, Lavrenti Beria, si contrasemnata de membrii Biroului Politic al CC al PCUS, printre care se regaseau: Nikita Hrusciov, succesorul lui Stalin la conducerea comunistilor sovietici, Viaceslav Molotov (cel care, in august 1939, a semnat, alaturi de omologul sau fascist Joachim von Ribbentrop, celebrul Pact si notele lui secrete, ce au avut atat de grave urmari asupra destinului unor tari, intre care Polonia si Romania), Kliment Vorosilov.

Romania Libera: Tragedia poloneza. Katyn ucide din nou

Polonia este indoliata dupa tragedia aviatica de la Smolensk, in care a murit presedintele tarii, Lech Kaczynski, impreuna cu elita vietii politice, militare, sociale, culturale. Tragica ironie a sortii, delegatia poloneza ucisa in catastrofa aeriana mergea in "padurea mortii", la Katyn, langa Smolensk, pentru comemorarea a 70 de ani de la masacrul celor 22.000 de ofiteri polonezi comis de politia secreta a lui Stalin.

Statul polonez si armata sa au fost aruncate intr-o criza grava de moartea presedintelui Kaczynski si a principalilor sefi ai armatei.

Actuala tragedie de la Katyn s-a transformat in tragedia Poloniei, disparitia principalilor responsabili ai tarii avand un impact dramatic asupra vietii politice. Aceasta tragedie este a doua petrecuta la Katyn, iar elitele tarii au fost din nou ucise, declara fostul presedinte Lech Walesa.

Guvernul s-a reunit de urgenta pentru a stabili ce urmeaza, iar premierul Donald Tusk le-a cerut polonezilor sa pastreze o atitudine demna in aceasta perioada de doliu national. Desigur ca nu se pune problema unui vid institutional, Constitutia prevazand o presedintie interimara - ce va fi asigurata de seful Parlamentului, Bronislaw Komorowski - si un calendar indicativ pentru organizarea alegerilor prezidentiale.

Analistii arata ca imensa pierdere suferita nu va crea distorsiuni in stabilitatea politica si economica a Poloniei, membru al NATO, aliat consecvent al SUA si membru al UE.

Komorowski a tinut sa sublinieze ca Polonia traieste "o drama fara precedent, fiind rar in lume ca, intr-o clipa, atatia reprezentanti ai celor mai inalte instante ale statului, ale armatei si ale autoritatilor spirituale si presedintele insusi sa-si piarda viata".

Jurnalul National: Al doilea Katyn - Polonia, o tara in soc si lacrimi

In vara lui 2008, Lech Kaczynski a riscat viata delegatiei sale si a echipajului avionului prezidential dupa ce a decis sa zboare la Tbilisi pentru a-si arata solidaritatea cu poporul georgian. Presedintele era atat de motivat sa se deplaseze la Tbilisi, incat i-a cerut pilotului sa ignore avertismentele rusilor de a intoarce aeronava din drum.

Era important pentru Kaczynski sa ajunga la timp la protestele din capitala georgiana, pentru a le spune oamenilor ca se afla alaturi de ei. A criticat atunci, in termeni foarte duri, faptul ca Rusia crede in continuare in revenirea imperiului sau in aceasta parte a lumii. Dominatia rusilor s-a dovedit un dezastru pentru intreaga Europa, a adaugat atunci presedintele polonez.

Dezlegarea misterului mortii presedintelui polonez si "suitei" sale va dura o buna bucata de timp. Ambele cutii negre au fost recuperate, urmand ca specialistii de la Comitetul interguvernamental al Aviatiei (MAK) sa analizeze continutul lor.

O ancheta comuna ruso-poloneza a fost declansata imediat. Expertii au descoperit ca banda de inregistrare a datelor era deplasata in interiorul cutiei negre, "probabil din cauza socului", au declarat surse apropiate anchetei. In afara de inregistrari si examinarea fragmentelor de fuselaj, au fost intreprinse si expertize medico-legale.

"Cadavrele si bucatile de corpuri" gasite au fost duse in institutii specializate din Moscova, iar expertiza medico-legala este in curs de desfasurare.

Investigatorii iau in calcul toate aspectele, inclusiv o posibila eroare umana a pilotului. Ipoteza unor eventuale defectiuni a fost exclusa duminica dupa-amiaza de anchetatorii rusi. Varianta nu a putut fi exclusa de la bun inceput din cauza istoricului tehnic al aparatului: potrivit agentiei ruse de stiri RIA Novosti, avionul a avut numeroase probleme inainte de tragedia de sambata.

Evenimentul Zilei: Solidaritatea poloneza, inviata de tragedia de la Smolensk

Polonezii sunt in stare de soc dupa catastrofa aviatica ce a curmat viata presedintelui Lech Kaczynski si a intregii delegatii de inalti oficiali care il insotea, in mohorata dimineata de sambata, la Smolensk.

Prima ipoteza privind cauza accidentului de la Smolensk, cea sustinuta de partea rusa, este eroarea de pilotaj. Conditiile meteo nefavorabile, ceata deasa care impiedica vizibilitatea, s-ar afla de asemenea printre cauzele prabusirii avionului prezidential, un Tupolev Tu-154 imbunatatit, cu o vechime de 20 de ani.

Potrivit comandantului-adjunct al Statului Major al Fortelor Aeriene ruse, Aleksandr Aliosin, controlorii de pe aeroportul militar din Smolensk au cerut pilotilor polonezi, in mod repetat, sa se indrepte spre un alt aeroport, din cauza problemelor de vizibilitate.

"In pofida acestui fapt, pilotii au continuat coborarea", a spus oficialul rus, care a precizat ca, in momentul aterizarii, viteza de coborare a avionului a crescut peste limita admisa.

Presa poloneza a reamintit insa ca, in timpul razboiului din Georgia, presedintele Lech Kaczynski i-a ordonat pilotului sa aterizeze pe un aeroport nesigur - cel din Tbilisi - in ciuda opiniei acestuia.

O ancheta oficiala, la care participa si oficiali polonezi, era duminica in plina desfasurare, ambele cutii negre fiind gasite. Pe baza primelor analize ale cutiilor negre, seful Comitetului de ancheta al Parchetului General, Aleksandr Bastrikin, i-a transmis, duminica, premierului Vladimir Putin ca accidentul nu a fost provocat de probleme tehnice ale avionului.

Suspiciunile unor specialisti s-au indreptat, initial, spre problemele avionului de fabricatie ruseasca. Aeronava prezidentiala fabricata in 1990 a mai avut defectiuni de-alungul timpului si ar fi trebuit inlocuita. Lipsa banilor a impiedicat insa innoirea flotei.

Adevarul: Polonia: alegeri in doliu pentru presedinte

In tacerea doliului, Varsovia se pregateste pentru alegeri prezidentiale anticipate. Prezidentialele trebuie sa aiba loc pana la sfarsitul lui iunie. Presedintele interimar, Bronislaw Komorowski, a inceput deja consultarile cu partidele politice pentru stabilirea datei.

Potrivit Constitutiei poloneze, Bronislaw Komorowski (presedintele Camerei inferioare a Parlamentului) are obligatia sa anunte data alegerilor in urmatoarele 12 zile. In decurs de 60 de zile de la anunt trebuie sa fie organizate si alegerile pentru sefia statului.

Intamplator, la alegerile prezidentiale programate inainte de tragedie, pentru octombrie, favorit in sondaje era dat tocmai Bronislaw Komorowski, candidatul partidului Platforma civica. El il devansa in sondaje pe contracandidatul sau Lech Kaczynski, candidat al Partidului Dreptate si Justitie (dreapta conservatoare).

Analistii speculeaza ca, acum, Komorowski se va confrunta la prezidentiale cu un alt competitor: Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al liderului decedat si presedinte al Partidului Dreptate si Justitie. Lech si Jaroslaw au avut o evolutie politica si profesionala aproape identica. Au inceput la 12 ani, cand au jucat rolul unor frati gemeni intr-un film pentru copii.

Gandul: De ce ar vrea ministrul Apararii un nou Air Force Unu pentru presedintele Romaniei

Ultimii patru sefi de stat romani s-au deplasat pe toate meridianele globului cu acelasi avion de 34 de ani, un batran Boeing 707 botezat "Carpati".

Tragedia aviatica care a inlacrimat si "decapitat" politic Polonia a readus in discutie, la Bucuresti, securitatea propriilor oficiali de rang inalt. Batranul "Carpati", asa cum este denumita aeronava prezidentiala tip Boeing 707 ce dateaza din 1974, ar putea fi cat de curand lasat la vatra. Cel putin asa spune ministrul Apararii, Gabriel Oprea.

"Din punctul de vedere al securitatii cea mai mare problema este faptul ca in anii '70 astfel de aeronave (Boeing 707-n.r.) nu erau prevazute cu dispozitive antitero, precum cele de evitare a rachetelor. Din aceasta perspectiva, se impune ca Romania - ca stat de drept, dar si ca stat membru NATO - sa aiba o aeronava prezidentiala moderna si capabila sa asigure un nivel corespunzator de securitate", a explicat seful de la Aparare.

Mai mult, Oprea se arata oricand dispus sa puna pe tapet cumpararea unor avioane moderne. "Sunt adeptul repunerii in discutie in cadrul CSAT a achizitionarii unei astfel de aeronave prezidentiale, in contextul in care este vorba de siguranta nationala a Romaniei", ne-a mai declarat ministrul Apararii.

Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#presedinte Polonia moarte, #tragedie Polonia, #mort Polonia Katyn , #deces