Ziare.com

DIICOT: Cea mai falsificata bancnota romaneasca e cea de 100 de lei. Dolarii falsi, folositi la plata serviciilor sexuale

de Redactia Ziare.com
Vineri, 06 Martie 2020, ora 16:42

   

DIICOT: Cea mai falsificata bancnota romaneasca e cea de 100 de lei. Dolarii falsi, folositi la plata serviciilor sexuale
Falsificatorii de moneda manifesta un interes in crestere pentru moneda nationala fata de cotele inregistrate in anii precedenti, atat sub aspectul tipologiilor de fals, precum si al cantitatilor produse, bancnota cea mai vizata in procesul contrafacerii fiind cea din cupiura de 100 de lei, potrivit raportului de activitate al procurorilor DIICOT pe anul 2019, capitolul "Falsul de moneda".

Procurorii precizeaza ca fenomenul fals de moneda este o infractiune itineranta, transfrontaliera. Bancnotele contrafacute sunt principalul atu pe care il au falsificatorii in fata autoritatilor, in sensul ca o bancnota contrafacuta calitativ superior poate produce prejudicii majore, atat persoanei asupra careia este descoperita cat si sigurantei nationale, prin contrafacerea bancnotei nationale.

"Bancnotele contrafacute nu mai sunt asa de usor de detectat in momentul plasarii, fapt explicat prin calitatea lor, dar si de existenta unor imprejurari favorabile - lipsa verificarii minimale a numerarului in momentul tranzactiei, neatentia sau necunoasterea elementelor de siguranta ale bancnotei autentice etc.

Plasarile au loc, in special, pe segmentul comercial si mai putin cu ocazia tranzactiilor intre persoane fizice, bancnotele contrafacute fiind descoperite la alte locatii decat cele in care au fost plasate, de regula in centrele de procesare si banci comerciale," se arata in documentul citat, care poate fi accesat pe site-ul DIICOT.

Care este situatia in cazul euro

Pentru moneda euro, in anul 2019 s-au inregistrat cresteri ale plasarii de bancnote, cele mai utilizate bancnote contrafacute fiind cele din cupiura de 20, 50 si 100 de euro.

"Pe teritoriul national au aparut tipologii noi de fals, insa modurile de operare folosite nu au fost moduri particulare, ci deja consacrate si anume tranzactiile directe intre persoane fizice, care au ca obiect achizitia de bunuri, si tranzactiile de schimb valutar.

De asemenea, pe teritoriul national a aparut un tip de fals extrem de periculos, codificat P11, la bancnota din cupiura de 500 euro
," explica procurorii.

Banii contrafacuti, folositi in tranzactii

Din numarul bancnotelor euro contrafacute depistate in segmentul bancar o mica pondere este constituita si de bancnotele introduse in tara de catre cetatenii romani care muncesc in strainatate sau care au intrat in posesia acestora fara sa aiba cunostinta de calitatea reala a bancnotelor.

Potrivit DIICOT, particularitatile fenomenului inregistrat pe segmentul monedei unice europene se caracterizeaza prin faptul ca modurile de operare cele mai folosite sunt tranzactiile intre persoane fizice, care au ca obiect cumpararea de auto second-hand, telefoane mobile, cumpararea de animale etc. folosindu-se site-urile specializate de unde sunt recrutate viitoarele victime (ex: OLX), ponderea depistarilor fiind reprezentata de segmentul bancar si este formata din bancnotele suspecte de fals depistate la ghiseu si scaderea numarului de bancnote contrafacute din cupiurile mari, in special cele de 200 euro.

Dolarii, folositi la plata serviciilor sexuale

In ceea ce priveste dolarul american, in anul 2019, plasarile au fost in crestere fata de anii anteriori, bancnota uzitata intr-o proportie de 98% fiind cea din cupiura de 100.

"Modul de operare frecvent folosit la plasari fiind achizitionarea de bunuri (telefoane, autoturisme, motociclete, laptopuri), dar si cumpararea de servicii sexuale," conchide DIICOT.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4554 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Băiiiii,

ăștia de la ziare.com, chiar nu știți să faceți deosebirea intre monedă și bancnotă? Oameni buni, bancnotele se falsifică, monedele mai greu sau de loc.

 

Cine falsifică bancnotele?

Oricine isi da seama ca bancnotele xeroxate pot fi identificate imediat ca falsuri.
Intrebarea care se pune este: cine poate falsifica bancnotelele, de vreme ce acestea au numeroase elemente de siguranta?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor