Contrabanda cu tigari, la Vama Siret - Reteaua era condusa de un preot

Luni, 28 Aprilie 2014, ora 14:39
5347 citiri
Contrabanda cu tigari, la Vama Siret - Reteaua era condusa de un preot
Foto: Arhiva

Procurorii DNA au inceput urmarirea penala fata de mai multe persoane, printre care inspectori vamali si politisti de frontiera de la Vama Siret, acuzate de contrabanda cu tigari.

Reteaua de contrabanda era condusa de un preot din Botosani, potrivit unui comunicat al DNA, remis Ziare.com.

Procuorii au dispus incepererea urmaririi penale fata de 32 de vamesi si politisti de frontiera, un consilier de la Directia Operatiuni Vamale Iasi si sase traficanti de tigari, care sunt acuzati de abuz in serviciu, dare si luare de mita, folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, abuz in serviciu, initiere sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui grup infractional in vederea savarsirii de infractiuni si cumparare de influenta.

Cum functiona reteaua

DNA precizeaza ca in perioada 19 august 2008 - 3 martie 2009, inculpatul Horga Dumitru, preot in parohia din localitatea Candesti din judetul Botosani, a initiat, constituit si coordonat activitatea de contrabanda cu tigari din Ucraina a unui grup infractional organizat ce avea ca scop introducerea unor insemnate cantitati de tigari prin Vama Siret, cu sprijinul unor politisti de frontiera si lucratori vamali.

Unul din inculpati a fost cooptat de preot, pentru a se deplasa periodic in Ucraina si pentru a aduce in Romania cantitati importante de tigari, fara a plati taxe vamale. In acest scop i s-a adus la cunostinta ca, pentru a i se permite intrarea in tara cu astfel de produse, trebuia sa cotizeze lunar cu suma de 200 dolari, banii urmand sa ajunga la comisarul Fediuc Nelu, prin intermediul preotului Horga.

De asemenea, conducatorul grupului asigura finantarea necesara pentru cumpararea tigarilor din Ucraina, folosind sume in valuta date de catre o persoana din anturajul sau, cunoscuta cu preocupari pe linie de camatarie.

Inculpatii Horga Dumitru si Sofronie Daniel l-au cunoscut pe inculpatul Fediuc Nelu, sef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret si ulterior numit sef al Sectorului Politiei de Frontiera Siret, "cultivand" cu acesta o "relatie de prietenie" bazata initial pe oferirea unor "atentii" constand in bunuri materiale (produse alimentare si bauturi) si cadouri cu ocazia Sarbatorilor de iarna de la finele anului 2007, se arata in comunicatul DNA.

Din probele administrate a reiesit ca preotul Horga sustinea ca are relatii in randul unor persoane cu influenta din mediul politic si din conducerea Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Botosani, iar Fediuc Nelu se prevala de legatura de prietenie si relatiile in randul conducerii Directiei Politiei de Frontiera Radauti, Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Suceava si conducerea Politiei de Frontiera.

"Oamenii lui Fediuc"

Astfel, grupul infractional a ajuns sa fie cunoscut de lucratorii politiei de frontiera, dar si de lucratorii vamali din cadrul Biroul Vamal Siret ca fiind "oamenii lui Fediuc", arata DNA.

Cei in cauza beneficiau de un tratament preferential la trecerea prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, pe baza oferirii unor atentii celor aflati in serviciu, precum si a unor comisioane date lucratorului politiei de frontiera care era de serviciu si se ocupa de controlul documentelor - suma de 50 lei, respectiv lucratorului vamal care efectua controlul vamal pe sensul de intrare - suma de 100 lei.

De asemenea, membrii grupului aveau acces la informatii privind planificarea in serviciu a lucratorilor, a controalelor ulterioare pe arterele de circulatie efectuate de Directia Regionala pentru Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Iasi, IPJ si IJPF Suceava sau Garda Financiara Suceava.

Dupa introducerea in tara, tigarile au fost revandute cu precadere unor distribuitori din municipiul si judetul Botosani, dar si in judetul Suceava, prin intermediul unor apropiati ai preotului.

In perioada august 2008 - februarie 2009, membrii grupului au introdus in Romania cantitatea de 286.240 pachete de tigari din Ucraina, pentru care au efectuat 35 de transporturi prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, judetul Suceava.

Eliminarea concurentei

Pentru a-si asigura monopolul distributiei de tigari din Ucraina pe raza judetului Botosani, reteaua de contrabandisti a decis sa-si elimine competitorii. Astfel, unul din contrabandistii din zona a fost depistat si sanctionat contraventional cu suma de 5.000 lei si confiscarea, din autoturismul acestuia, a cantitatii de 200 pachete de tigari, iar altul a fost sanctionat prin confiscarea cantitatii de 666 pachete de tigari si aplicarea unei amenzi de 5.000 lei.

Prejudiciul estimat depaseste 1,5 milioane de lei.

D.R.

Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul Bucureşti a decis înscrierea lui Eugen Tomac în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP. ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă PMP,...
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
#contrabanda tigari preot vamesi, #vamesi contrabanda tigari Siret , #DNA