Cum a incercat un procuror sa-si discrediteze un coleg cu ajutorul unui jurnalist - referat DNA

Luni, 28 Martie 2016, ora 20:34
8133 citiri
Cum a incercat un procuror sa-si discrediteze un coleg cu ajutorul unui jurnalist - referat DNA
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorul Aurelian Mihaila, arestat pentru coruptie, a incercat sa-si discrediteze un coleg care ancheta un dosar la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, furnizand unui jurnalist date pretins compromitatoare despre respectivul procuror si familia sa, copii ale acestor documente fiind gasite in biroul lui Mihaila, sustine DNA.

Anchetatorii DNA Ploiesti, care au obtinut in instanta arestarea preventiva a fostului adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, Aurelian Mihaila, sustin ca, in anul 2014, acesta a incercat sa il discrediteze pe unul dintre colegii sai de la acea vreme care facea cercetari intr-un dosar foarte important de evaziune fiscala si spalare de bani, potrivit News.ro.

Conform DNA, in vara lui 2014, procurorul Aurelian Mihaila i-a inmanat unui apropiat al sau documente pretins compromitatoare despre un alt procuror de la Parchetul Curtii de Apel Ploiesti, pentru ca acestea sa fie publicate de un jurnalist din presa locala.

"In vara anului 2014, magistratul procuror Mihaila Aurelian Constantin l-a chemat pe (...) la domiciliul sau, ocazie cu care i-a inmanat mai multe inscrisuri pretins compromitatoare referitoare la (...), la acel moment procuror in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti.

Totodata, Mihaila Aurelian Constantin i-a solicitat lui (...) sa-i inmaneze respectivele materiale jurnalistului (...), in vederea publicarii in presa. Astfel, in aceeasi perioada, (...) s-a intalnit cu jurnalistul (...) la domiciliul acestuia din urma, ocazie cu care i-a inmanat inscrisurile primite de la procurorul Mihaila Aurelian Constantin" se arata in referatul cu propunere de arestare preventiva formulat de DNA.

Conform unor surse judiciare, procurorul pe care Aurelian Mihaila ar fi incercat sa il discrediteze este Mircea Negulescu, cel care ancheta dosarul evaziunii fiscale cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro, in care au fost trimisi in judecata Razvan Alexe, fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Pavaleanu, precum si mai multi oameni de afaceri prahoveni ale caror firme au contracte cu Consiliul Judetean Prahova.

Ce documente a primit jurnalistul

Aceleasi surse sustin ca printre documentele trimise de Mihaila jurnalistului se numara o plangere formulata impotriva lui Mircea Negulescu de catre o persoana cu afectiuni psihice si care a declarat ca nu a redactat niciodata o plangere impotriva lui Mircea Negulescu, si nici nu a facut alte sesizari la institutii publice.

De asemenera, Mihaila i-a transmis jurnalistului si declaratii de avere si interese ale magistratului Mircea Negulescu, inscrisuri continand informatii fiscale despre Negulescu si sotia acestuia si alte documente, copii dupa unele dintre acestea fiind gasite de DNA in biroul lui Mihaila, sustin sursele citate.

Potrivit acestor surse, jurnalistul care a primit documentele pretins compromitatoare trimise de Aurelian Mihaila a declarat la DNA ca nu a publicat articole despre magistratul Mircea Negulescu, intrucat avea cunostinta ca procurorul Aurelian Mihaila si colegul sau Mircea Negulescu nu se inteleg si nu a dorit sa fie parte a acestui conflict intre cei doi magistrati.

Intre timp, in anul 2015 Mircea Negulescu a plecat de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti la DNA Ploiesti si este, potrivit unor surse, martor in dosarul in care au fost arestati fostii sai colegi, procurorii Liviu Tudose si Aurelian Mihaila, alaturi de fostul sef al IPJ Prahova Viorel Dosaru si fostul sef al DGA Prahova Constantin Ispas, dosar in care este cercetat si deputatul Sebastian Ghita.

Noul dosar al lui Ghita: 4 arestati preventiv, printre care doi procurori si un sef de Politie

Procurorii DNA mai sustin ca in anul 2013, cand Aurelian Mihaila detinea functia de adjunct al sefului Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, a incercat sa obtina date despre un dosar.

Surse judiciare sustin ca este vorba despre dosarul instrumentat de Mircea Negulescu si ca, pentru a-si proteja munca si pentru a-l impiedica pe seful sau sa faca modificari in documente, Mircea Negulescu i-ar fi transmis sefului sau referatul cu propunere de arestare preventiva incheiat in acel dosar numai dupa ce l-a transformat in PDF, pentru ca acest document sa nu poata fi modificat.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au admis, vineri dupa-amiaza, propunerea de arestare preventiva formulata de DNA Ploiesti pentru magistratii Liviu Tudose si Aurelian Mihaila actualul si fostul adjunct al sefului Parchetului Curtii de Apel Ploiesti), precum si pentru fostul sef al Politiei Prahova Viorel Dosaru si fostul sef al DGA Prahova Constantin Ispas.

In dosarul in care cei patru au fost retinuti apar si numele altor magistrati si sefi din Politia Judeteana Prahova, intre care actualul sef al Parchetului Curtii de Apel Ploiesti, procurorul Ionut Botnaru, dar si actualul sef al DIICOT Prahova, procurorul Liviu Matei.

De ce a durat atât de mult retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei
De ce a durat atât de mult retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei
Fostul președinte Traian Băsescu a declarat duminică seara, 28 aprilie, că a avut o discuție privată cu medicul Cătălin Cîrstoiu privind cursa pentru Primăria Capitalei. Traian...
Traian Băsescu dezvăluie care e singura situație în care Gabriela Firea ar putea câștiga Primăria Capitalei. „Pentru Ciolacu nu va fi bine”
Traian Băsescu dezvăluie care e singura situație în care Gabriela Firea ar putea câștiga Primăria Capitalei. „Pentru Ciolacu nu va fi bine”
Fostul președinte Traian Băsescu a comentat duminică seara, 28 aprilie, într-o emisiune la Digi24, șansele Gabrielei Firea de a câștiga alegerile locale. Fostul șef al statului este de...
#procuror Aurelian Mihaila discreditat coleg, #procuror coleg jurnalist , #DNA