DNA: Borboly Csaba dispunea decontari ilegale si cerea 10% din bani - ce zice avocatul

Luni, 13 Mai 2013, ora 21:50
2366 citiri
DNA: Borboly Csaba dispunea decontari ilegale si cerea 10% din bani - ce zice avocatul
Foto: Arhiva

Presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, retinut luni pentru fapte de coruptie, este cercetat dupa ce ar fi decontat ilegal, in favoarea unor firme de constructii, aproximativ trei milioane de lei, cerand de la una dintre acestea sa primeasca inapoi 10%, sub forma de sponsorizare, potrivit DNA.

Borboly Csaba este cercetat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) - Serviciul Teritorial Targu Mures pentru doua infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, ambele in forma continuata, luare de mita in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata, doua infractiuni de instigare la uz de fals, doua infractiuni de fals intelectual si denuntare calomnioasa, potrivit unui comunicat remis, luni seara, de DNA.

In acelasi dosar, sunt cercetati Palffy Domokos, consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Harghita si administrator de fapt al SC Stravia Group SRL din Goagiu - judetul Harghita, si Csiszer Botond-Benedek, director executiv al Directiei Drumuri Judetene din cadrul Consiliului Judetean Harghita.

Potrivit sursei citate, Palffy Domokos este cercetat pentru conflict de interese in forma continuata, efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata si participatie improprie la fals intelectual.

In privinta lui Csiszer Botond-Benedek, in sarcina acestuia s-au retinut infractiunile de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma continuata, fals intelectual in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata, fals intelectual si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice, precizeaza DNA.

Potrivit DNA, cei trei au fost retinuti pentru 24 de ore si vor fi prezentati Curtii de Apel Targu Mures, cu propunere de arestare preventiva.

Presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, retinut de DNA

Care sunt acuzatiile

Potrivit anchetatorilor, Borboly Csaba, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Harghita, a dispus in mod nelegal si nejustificat, in luna decembrie 2010, decontarea sumei de 1.888.914,20 lei in favoarea constructorului SC Stravia Group SRL pentru o serie lucrari de reabilitare a unui drum judetean.

Prejudiciul produs judetului Harghita in acest caz este evaluat la 629.178,85 lei si un folos material echivalent pentru SC Stravia Group SRL, mai spun procurorii.

De asemenea, sustin anchetatorii, in perioada 27-29 decembrie 2010, Borboly a dispus in mod nelegal si nejustificat decontarea sumei de 672.051,59 lei in favoarea constructorului SC Stravia Group SRL si a sumei de 496.632,84 lei in favoarea constructorului SC Bridge Road Construct SRL, in ambele cazuri pentru materiale lasate in custodie.

Procurorii anticoruptie mai arata ca tot Borboly, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Harghita, dupa efectuarea de catre Consiliu a platii sumei totale de 496.632,84 lei catre SC Bridge Road Construct SRL, i-a pretins in mod repetat, in perioada 29 decembrie 2010 - ianuarie 2011, administratorului de fapt al SC Bridge Road Construct SRL, prin intermediar, sa ii remita 50.000 lei (10% din suma decontata) disimulata sub forma de sponsorizare catre "Asociatia pentru Ciuc" Miercurea Ciuc.

La 19 iulie 2011, mai spun anchetatorii, ca urmare a relatiilor solicitate de Camera de Conturi Harghita prin Nota inregistrata la Consiliul Judetean Harghita, in virtutea atributiilor conferite de functia detinuta, Borboly a intocmit si prezentat auditorilor respectivei institutii, o adresa in care a atestat fapte si imprejurari necorespunzatoare adevarului, respectiv a afirmat ca la data decontarii din decembrie 2010 a sumei de 1.888.914,20 lei catre SC Stravia Group SRL, a fost avut in vedere unul dintre inscrisurile falsificate.

In 16 octombrie 2012, urmare a solicitarii adresate Consiliului Judetean Harghita de DNA - Serviciul Teritorial Targu Mures, de a-i fi inaintate o serie de documente referitoare la contractarea, executia, achitarea contravalorilor si expertizarea lucrarilor de pe DJ 131, atribuite SC Stravia Group SRL Goagiu si respectiv SC Bridge Road Construct SRL Borzont, Borboly a mentionat in adresa de raspuns ca la data decontarii platilor din decembrie 2010 catre SC Stravia Group SRL institutia Consiliului Judetean ar fi fost indusa in eroare de o alta persoana, prin prezentarea unui document plasmuit, se mai arata in comunicatul DNA.

La 12 octombrie 2012, afirma procurorii anticoruptie, tot presedintele CJ Harghita a semnat o plangere penala catre Inspectoratul de Politie al Judetului Harghita, in care a acuzat o alta persoana de savarsirea infractiunii de inselaciune, prin aceea ca ar fi plasmuit un raport al dirigintelui de santier, nedatat, in baza caruia ar fi fost posibila plata sumei de 1.888.914,20 lei catre SC Stravia Group SRL.

In activitatea sa, Borboly Csaba a fost ajutat, potrivit DNA, de Csiszer Botond-Benedek care, in perioada decembrie 2010 - decembrie 2011, in calitate de director executiv al Directiei Drumuri Judetene din cadrul Consiliului Judetean Harghita, a acordat, in mod nelegal, viza "bun de plata" pe facturile emise de SC Stravia Group SRL si SC Bridge Road Construct SRL. De asemenea, acesta a semnat procesul verbal de receptie fals in baza caruia Consiliul Judetean Harghita ar fi primit la SC Bridge Road Construct SRL si SC Stravia Group SRL diverse cantitati de materiale, desi bunurile respective nu existau la acea data in fapt, sustin anchetatorii.

In acelasi dosar se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane, mai arata DNA.

Avocatul lui Borboly: Clientul meu este foarte suparat si socat. E vorba de fapte din 2010

Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, este "foarte suparat si socat" in legatura cu retinerea sa, declara avocatul Sergiu Bogdan, potrivit caruia acuzatiile se refera la fapte din 2010, fiind "greu de imaginat" ca abia acum, dupa trei ani, "se justifica masura retinerii".

Sergiu Bogdan, avocatul presedintelui Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, a declarat, luni, presei, la sediul DNA Targu Mures, ca acesta este "foarte suparat si socat".

"E vorba de niste lucruri din 2010. Suntem in 2013 si e greu sa-ti imaginezi ca dupa trei ani de verificat acte - ca au fost verificate acte, e dosar din 2012 - dintr-o data acum se justifica masura retinerii", a spus Sergiu Bogdan.

Potrivit acestuia, Borboly Csaba este acuzat de DNA de abuz in serviciu contra intereselor publice, fals, instigare la fals si denuntare calomnioasa.

"Este acuzat de faptul ca ar fi dispus o plata catre fime de asfaltari, in conditiile in care nu a verificat daca existau toate documentele necesare - evident, atributii care reveneau angajatilor Consiliul Judetean. Aceasta este in esenta acuzatia, cu mai multe inscrisuri. Si evident infractiunea de instigare la fals si asa mai departe, pentru ca actele ulterioare care au aparut se presupune ca el ar fi determinat alte persoane sa le falsifice. Si mai este si o acuzatie interesanta - denuntare calomnioasa, in sensul ca a descoperit acest lucru, moment in care a deschis o ancheta interna - si exista o ancheta interna desfasurata -, a facut plangere penala impotriva persoanei pe care o banuia si din acest motiv astazi este acuzat si de infractiunea de denuntare calomnioasa. Evident, este vorba exact de actele care i se imputa lui ca nu ar fi existat la momentul in care s-au facut platile", a spus Sergiu Bogdan.

El a adaugat ca "infractiunea de baza" de care este acuzat Borboly Csaba, pentru care a fost emisa ordonanta de retinere pe 24 de ore, este cea de abuz in serviciu contra intereselor publice, pentru ca a dispus platile respective.

"Mai este o infractiune de fals - ca ar fi raspuns DNA, comunicandu-i inscrisurile solicitate. Si aceasta iarasi este o infractuine de fals intelectual", a aratat Sergiu Bogdan.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Borboly acuzatii DNA, #Borboly retinut DNA, #avocat Borboly acuzatii, #acuzatii Borboly , #DNA