Seful punctului de frontiera Leova din R.Moldova, retinut pentru contrabanda

Duminica, 04 Mai 2014, ora 09:57
3675 citiri
Seful punctului de frontiera Leova din R.Moldova, retinut pentru contrabanda
Foto: informatorulmoldovei.ro

Seful punctului de frontiera Leova, Ivan Mustata, cetatean al Republicii Moldova, a fost retinut de DNA, si ulterior arestat preventiv, pentru initierea unui grup infractional si dare de mita.

Alaturi de el au mai fost retinuti pentru 24 de ore Iurie Volceanov, ofiter moldovean la acelasi punct de frontiera, Vasile Iordachi, Igor Lisnic si Gheorghe Braga, persoane cu dubla cetatenie romano-moldoveneasca, precum si cetateanul moldovean Veaceslav Mereuta.

Procurorii ii acuza pe acestia ca au initiat si constituit un grup infractional organizat specializat in derularea de operatiuni de contrabanda.

"Acestea s-au concretizat in introducerea frauduloasa, pe teritoriul Romaniei, peste frontiera verde, in perioada decembrie 2013 - mai 2014, a diverse cantitati de tigari fara ca acestea sa fie supuse regimului fiscal din Romania", se arata in comunicatul remis presei de DNA.

Pentru desfasurarea operatiunilor de contrabanda, membrii grupului infractional l-au contactat, in mod repetat, pe seful Sectorului Politiei de Frontiera Berezeni, judetul Vaslui (unitatea de politie corespondenta sectorului de politie Lova), care i-a denuntat ulterior.

Ei i-au promis acestuia ca va primi 50 euro/bax daca le faciliteaza trecerea frauduloasa peste frontiera verde a coletelor cu tigari.

Procurorii prezinta mai multe operatiuni derulate de grupul infractional, din care reiese modul de operare si faptul ca marfa era transportata cu barcile si cu autocamioanele, fiind folositi carausi coordonati telefonic de ofiterul moldovean Vasile Iordachi.

"In noaptea de 27/28 decembrie 2013, inculpatul Igor Lisnic, persoana ce a aderat la grupul infractional, coordonat telefonic de inculpatul Vasile Iordachi, s-a deplasat cu autocamionul marca Mercedes impreuna cu o alta persoana (martor), in zona raului Prut (acelasi stalp de frontiera) de unde a preluat o cantitate de aproximativ 200 de baxuri cu tigari ce au fost trecute cu barcile, peste frontiera verde, de un grup de circa 20-25 de carausi ramasi neidentificati.

Tigarile au fost ulterior transportate in municipiul Bucuresti unde au fost recuperate ca urmare a interventiei lucratorilor Brigazii Politiei Rutiere Bucuresti ce au dispus indisponibilizarea mijlocului de transport si a unei cantitati de 89.650 pachete cu tigari de provenienta moldoveneasca (...) Toate acestea nu aveau aplicate banderole fiscale emise de autoritatile romane. In modalitatea descrisa bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat cu suma de 659.000 lei (aprox. 150.000 euro) + reprezentand TVA si accize instituite asupra acestor produse cu regim special", exemplifica DNA.

Sambata, procurorii anticoruptie au organizat un fragrant, iar Iordachi, Lisnic si Mereuta au fost prinsi in zona stalpului de frontiera SF 1183, pe raza localitatii Lunca Veche, judetul Vaslui. A fost depistata abandonata (pe malul romanesc al raului Prut) cantitatea de aproximativ 2.500 pachete de tigari (cinci baxuri), precum si doua barci gonflabile, iar pe malul moldovenesc au fost identificate aproximativ 120 baxuri cu tigari.

In aceeasi zi, procurorii au cerut si Tribunalul Vaslui a dispus arestarea lor preventiva pentru o perioada de 30 de zile.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Roman de Informatii si au colaborat cu ofiteri ai Inspectoratului General al Politiei de Frontiera din Republica Moldova, respectiv Inspectoratului General al Politiei de Frontiera din Romania.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#sef politie frontiera Moldova DNA, #ofiter frontiera Moldova arestat , #DNA
Comentarii