Elicopter SMURD prabusit in lac - Agentia de Salvare pe Mare: Daca eram anuntati, ajungeam in 10 minute

Marti, 16 Decembrie 2014, ora 11:35
5718 citiri
Elicopter SMURD prabusit in lac - Agentia de Salvare pe Mare: Daca eram anuntati, ajungeam in 10 minute
Foto: Pro Tv

Reprezentantii Agentiei Romane de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare (ARSVOM) spun ca daca ar fi fost anuntati despre prabusirea elicopterului SMURD ar fi putut ajunge la locul tragediei in cel mult zece minute, pentru ca aveau o salupa pe lacul Siutghiol, in apropierea locului tragediei.

Iulian Cretu, director in cadrul ARSVOM, a declarat, marti, ca a aflat despre accidentul aviatic de la televizor si ca imediat la locul tragediei a fost trimisa salupa institutiei, care se afla pe lac.

Elicopter SMURD prabusit in lacul Siutghiol: Toti cei patru membri ai echipajului au murit

"Nu ne-a chemat nimeni acolo. Nu am fost alarmati. In momentul in care m-am autosesizat, am trimis in zona echipajul cu salupa Jupiter de pe lacul Siutghiol si cu trei scafandri. (...) Am vazut intai pe televiziuni si m-am autosesizat. Am anuntat directorii, salupa si scafandrii, pe care i-am trimis acolo.

Am intervenit benevol. Nu am mai asteptat sa fim solicitati. Sunt situatii de forta majora in care noi nu asteptam sa fim solicitati, trimitem oameni. De la ora 16:50 si pana dimineata la 04:30, cand s-a recuperat ultimul trup, salupa a stat in zona", a spus Iulian Cretu.

El a precizat ca ARSVOM nu a fost anuntata prin 112 despre producerea accidentului, alerta fiind data numai la interventiile pe mare, dar daca s-ar fi intamplat acest lucru salupa putea ajunge in cel mult zece minute la locul prabusirii elicopterului SMURD.

"Suntem arondati la serviciul de urgenta 112, dar pe parte maritima, prin Centrul Maritim de Coordonare. Daca 112 ne-ar fi anuntat pe noi, in 5, maxim 10 minute, eram in zona. Dar noi nu am fost anuntati. Nimeni nu si-a imaginat ca noi, fiind agentie de salvare pe mare, avem o salupa si pe lac. (...) De unde se afla salupa, puteam ajunge in maximum 10 minute in zona", a mai spus Iulian Cretu, precizind ca imediat dupa ce a aflat despre accident a sunat la Capitania Mamaia, dar nu i-a raspuns nimeni.

Elicopter SMURD prabusit in Siutghiol: Salvatori veniti cu barca cu motor stricat - au vaslit

12 ore de cautari si toti cei aflati la bord au murit

La bordul elicopterului SMURD prabusit luni dupa-amiaza in lacul Siutghiol se aflau medicul Laura Vizireanu, in varsta de 39 de ani, asistenta Gabriela Harton, in varsta de 38 de ani, care era insarcinata, pilotul, comandor Petre Corneliu Catuneanu, de 47 de ani, si copilotul, capitan comandor Ginel Claudiu Cracanel, de 42 de ani.

Toate cele patru persoane si-au pierdut viata in urma prabusirii elicopterului, iar operatiunile de cautare si salvare au durat peste 12 ore.

Medicul Laura Vizireanu a fost prima persoana recuperata de pompieri din apa. Aceasta a fost resuscitata initial de medicii de pe ambulanta timp de aproximativ 45 de minute, ea raspunzand manevrelor de resuscitare. Ulterior, femeia a fost transportata la Spitalul Judetean de Urgenta Constanta si internata in stare critica la sectia de terapie intensiva, unde a murit cateva ore mai tarziu.

Elicopter SMURD prabusit in Siutghiol: Parchetul Militar a deschis dosar penal

A doua persoana gasita a fost copilotul elicopterului, care a fost adus cu salupa la mal in jurul orei 21.30, la aproximativ cinci ore de la prabusirea elicopterului. Medicii i-au facut masaj cardiac si apoi l-au transportat la spital, unde au continuat manevrele de resuscitare timp de peste o ora, cadrele medicale facand tot posibilul sa-l resusciteze, incalzind corpul si incercand repornirea inimii, insa fara rezultat.

A treia persoana, pilotul elicopterului, a fost adusa la mal la miezul noptii, si in cazul acesteia fiind facute manevre de resuscitare timp de cateva zeci de minute, tot fara rezultat.

La aproximativ 12 ore de la prabusirea elicopterului SMURD, scafandrii au reusit sa gaseasca si trupul celei de-a patra persoane care se afa in aparatul de zbor - asistenta medicala Gabriela Harton.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#elicopter SMURD prabusit Siutghiol , #elicopter SMURD prabusit