Camera Deputatilor suspina dupa banii cheltuiti la summit-ul NATO

Joi, 24 Aprilie 2008, ora 16:35
2114 citiri
Camera Deputatilor suspina dupa banii cheltuiti la summit-ul NATO

Ne-am descurcat bine la summit-ul NATO. S-a circulat nesperat de bine pe strazi, am iesit cu capul sus din convorbirile cu liderii lumii, Romania a intrat in istorie. Acum insa nota de plata se muta prin sertarele Ministerului Finantelor, care da din colt in colt cand e vorba sa achite cele 25 de milioane de lei alocate de la Guvern pentru buna desfasurare a summit-ului.

Secretariatul General al Camerei Deputatilor a prezentat joi sumele si listele de cheltuieli facute cu ocazia summit-ului NATO organizat la Bucuresti, ocazie cu care s-a facut precizarea ca Ministerul Finantelor nu a remis Camerei suma de 25 de milioane de lei care i-a fost alocata.

Potrivit informatilor prezentate, Camera a cheltuit pana acum 14.990.432 lei numai pentru achizitionare de bunuri si servicii, organizatorii sperand ca cele aproape 10 milioane diferenta sa acopere facturile la utilitati.

Cat priveste cheltuielile, din suma de peste 14 milioane, aproape jumatate, respectiv 8.537.460 lei au fost alocati pentru dotari independente (aparatura electronica), iar 6.458.972 lei au costat bunurile, serviciile si lucrarile (amenajari, reparatii, retele electrice, cabine traducere, etc).

Dintre toate aceste bunuri si servicii, un procent de 67,7% dintre acestea au fost achizitionate prin licitatii si cereri de oferta, 31,4% prin negocieri si doar 0,9% prin cumparari directe, potrivit datelor puse la dipozitie de Camera Deputatilor.

Din bugetul total de peste 25 de milioane se vor face si cateva economii intrucat unele servicii nu au fost inca evaluate de prestatori, sustin surse din Secretariatul Camerei.

Pe de alta parte, Camera nu are deocamdata si evaluarile costurilor pentru energie sau salubritate, de exemplu, intrucat facturile inca nu au ajuns, fiind asteptate la mijlocul lui mai. Aceleasi surse sustin ca in timpul summitului se asteapta la un consum de energie de 60-70 de megawati, adica cat consuma Camera Deputatilor in cateva luni bune.

Camera a achizitionat pentru Summitul NATO o gama foarte variata de obiecte, de la mobilier si produse electronice, pana la obiecte de imbracaminte pentru chelneri.

Pe listele de cumparaturi se regasesc seturi de vesela, care cuprind peste 1000 de farfuri si boluri de supa. Chelnerii si bucatarii, care au asigurat servirea meselor in timpul intalnirii, si-au innoit si ei garderoba de serviciu, tot pe banii de la buget. Ei au primit de la pantaloni si camasi pana la papioane, basmale si sorturi. Mobilierul a fost innoit si el, peste 200 de mese cu fete de masa si 700 de scaune de restaurant au fost achizitionate pentru a face fata cerintelor impuse de summit.

Curatenia a impus si ea cheltuieli, in grupurile sanitare din Parlament s-au folosit peste 6000 de role de hartie igienica si 5000 de hartie prosop. Detergentii folositi nu sunt deloc de neglijat, 800 de cutii de detergent cristale si peste 500 de cutii de detregenti pentru lemn si geamuri, sau 1000 de bucati de sapun hotelier. Pe listele de achizitii se mai gasesc 30 de fotolii de piele, 100 de scaune directoriale.

Camera Deputatilor s-a imbogatit dupa summit cu doua masini de spalat vase, 100 de LCD-uri,10 radiatoare infrarosu, 3 perdele de aer cald, 4 aparate de control bagaje, 150 de radiotelefoane si 20 de televizoare.

Jumatate dintre birouri si aparatura din centrul media au fost donate de firmele furnizoare Camerei Deputatilor, Secretariatul dorind sa doneze mai departe aceste bunuri catre scoli, sustin surse din Secretariatul General. Pana si faimoasa mocheta albastra, care ar fi trebuit sa fie de unica folosinta, va fi donata de Camera unor unitati militare.

Reprezentantii Secretariatului General sunt nemultumiti insa de faptul ca ministerul de Finante nu a alocat nici pana acum sumele necesare, astfel ca bunurile si serviciile au fost platite din bugetul Camerei. Se asteapta insa ca sumele sa ajunga in trezoreria Camerei la urmatoarea rectificare bugetara.

Reprezentantii Camerei Deputatilor au tinut sa precizeze ca toate informatiile privind contractele de bunuri si servicii au fost puse la dispozitia STS. Serviciul, impreuna cu SRI sau SIE au verificat amanuntit firmele furnizoare, seriozitatea lor, calitatile produselor si chiar angajatii ce urmau sa realizeze diverse lucrari.

Surse din staff-ul organizatoric spun ca serviciile au verificat inclusiv daca firmele respective au printre actionari politicieni pentru a nu se specula ca parlamentarii intentioneaza sa faca afaceri banoase pe seama summit-ului.

Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
O ”forţă de reacţie rapidă” a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în...
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, a declarat vineri...
#NATO, #summit, #Camera Deputatilor, #cheltuieli , #frauda