Judecatorii si procurorii critica ghidul de evaluare a magistratilor

Duminica, 25 Mai 2008, ora 21:40
2773 citiri
Judecatorii si procurorii critica ghidul de evaluare a magistratilor

Ghidul de evaluare profesionala a magistratilor, aspru criticat de catre judecatori si procurori, va fi discutat sedinta de luni a conducerii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se va intalni, luni, cu reprezentantii asociatiilor de magistrati, transmite NewsIn.

Ghidul a fost aprobat, la inceputul acestui an, de plenul CSM, chiar daca multi magistrati nu au fost de acord cu multe dintre prevederile cuprinse.

Conform ghidului, definitia evaluarii trebuie inteleasa, in primul rand, ca o masura care asigura motivarea-stimularea magistratilor si a instantelor sau parchetelor pentru dezvoltarea profesionala si organizationala, necesara cresterii actului de justitie.

Mai multi judecatori si procurori au declarat, pentru NewsIn, ca numai membrii comisiilor de evaluare au fost informati despre pasii care trebuie urmati in evaluare

Magistratii spun ca ei nici macar nu stiu cum anume trebuie sa-si completeze fisa deautoevaluare, iar faptul ca nu au primit aceeasi informatie ca si membrii comisiei de evaluare poate duce la o rezistenta mare din partea sistemului. Nimeni nu se bucura ca va fie evaluat, mai ales ca oricine poate fi indepartat din magistratura pentru incapacitate profesionala. De aceea, magistratii considera ca era obligatorie informarea lor.

Pe langa acest ghid, exista deja Legea 330 din 2004, privind statutul magistratilor, ce prevede obligativitatea evaluarii activitatii profesionale a magistratilor, conform careia, la fiecare 3 ani, acestia primesc un calificativ.

Legea spune ca daca magistratii nu primesc calificativul de "foarte bine" la ultima evaluare nu pot participa la concursurile de promovare in functii de conducere sau la instantele superioare.

Prima evaluare, pe baza acestui ghid, are loc in acest moment, si se face retroactiv, pentru perioada 2005-2007. Insa, pentru concursurile de promovare si pentru functii de conducere organizate in perioada 2005-2007, nu s-ar fi respectat aceasta conditie impusa de Legea privind statutul magistratilor, care se refera la obligativitatea calificativului "foarte bine", adica nu s-ar fi facut evaluarea magistratilor, asa cum cere legea. Judecatorii si procurorii se intreaba daca aceste concursuri au fost legale si mai ales de ce evalaurea nu s-a facut la timp.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#magistrati, #ghid, #procurori, #judecatori , #frauda