MAE cere Congresului SUA vize pentru romani

Luni, 04 August 2008, ora 19:38
2440 citiri
MAE cere Congresului SUA vize pentru romani

Secretarul de stat in MAE Anton Niculescu a solicitat congresmenilor dintr-o delegatie a Camerei Reprezentantilor aflata luni in vizita la Bucuresti sprijinul pentru ridicarea regimului obligatoriu de vize pentru cetatenii romani care calatoresc in SUA.

Cel mai mare obstacol in calea eliminarii obligativitatii vizelor SUA pentru Romania este rata de respingere, care a crescut la 37%, fiind cea mai mare din UE.

Legislatia americana prevede un prag de maxim 10% pentru includerea unei tari in programul Visa Waiver, care permite sederea in SUA pe o perioada de pana la 90 de zile, in scopuri de afaceri sau tursitice, fara a fi necesara obtinerea in prealabil a unei vize, informeaza Ministerul de Externe, citat de NewsIn.

Presedintele american George W. Bush a declarat in repetate randuri ca administratia sa doreste includerea Romaniei in Visa Waiver (programul de ridicare al vizelor) si intelege frustrarile romanilor - aliati de nadejde ai Statelor Unite in teatrele de operatiuni din Irak si Afganistan -, insa modificarea legislatiei referitoare la criteriile de intrare in program este o decizie care tine de Congres.

El a amintit ca "a incercat sa convinga" Congresul SUA sa modernizeze sistemul de acordare a vizelor, insa, dupa cum a precizat presedintele american, desi legea a fost modificata, inca mai contine anumite obstacole pentru tari precum Romania.

Comitetul pentru Relatii Externe din Camera Reprezentantilor are in componenta Subcomitetul pentru Europa. Acest subcomitet, compus din 14 congresmeni, este cel care va acorda votul final pentru a recomanda o eventuala includere a Romaniei in Visa Waiver.

Cu ocazia vizitei de luni a delegatiei de congresmeni americani au fost abordate si alte aspecte legate de cooperarea bilaterala dintre Romania si SUA in diverse domenii, cu accent pe problematica de securitate, se arata in comunicatul MAE.

Secretarul de stat in MAE roman a solicitat, de asemenea, transmiterea unui mesaj de incurajare catre oamenii de afaceri americani care doresc sa investeasca in Romania.

Intrevederea a prilejuit, potrivit MAE, o trecere in revista a modului de abordare si a perspectivelor regionale ale partii romane, in special in ceea ce priveste regiunea extinsa a Marii Negre.

A fost reiterata, astfel, sustinerea de catre Romania a aspiratiilor europene si euroatlantice ale statelor din Balcanii de Vest, Republicii Moldova, Georgiei si Ucrainei, fiind solicitat, totodata, sprijinul SUA pentru implementarea diferitelor proiecte initiate de Romania la Marea Neagra, inclusiv a celor care privesc domeniul energiei.

Vizita delegatiei americane in Romania a inclus si o intalnire la Ministerul Apararii si o deplasare la baza militara de la Mihail Kogalniceanu.

Congresmenii americani au evidentiat nivelul deosebit al relatiilor dintre cele doua state, adresand, totodata, multumiri pentru contributia substantiala a Romaniei in lupta impotriva terorismului prin participarea in teatrele de operatii din Afganistan si Irak.

Secretarul de stat Anton Niculescu a exprimat, la randul sau, aprecierea partii romane pentru sprijinul decisiv acordat de SUA tarii noastre in procesul de integrare euroatlantica.

Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
După începerea războiului din Ucraina, în Rusia s-a produs un fenomen dezastruos: un adevărat exod al populației peste granițe. Analiștii au apreciat că aproximativ 1 milion de ruși au...
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
După ce Congresul american a aprobat săptămâna aceasta un mult așteptat ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Rusia a jubilat că armamentul occidental avansat nu va putea...
#MAE, #vize, #SUA, #congres , #frauda