Raul Bega va fi navigabil din 2010

Joi, 31 Ianuarie 2008, ora 08:55
3002 citiri
Raul Bega va fi navigabil din 2010

Sectorul canalului Bega, care se intinde din Timisoara pana la frontiera cu Serbia, va intra in ample lucrari de ecologizare si decolmatare din acest an, anunta Cotidianul de joi.

"Intentia noastra este sa aducem obiectivul la stadiul din 1945, cand pe canal puteau circula nave de marfuri si persoane", a declarat Mihnea Stanca, directorul Directiei Apele Banat.

Potrivit acestuia, institutia pe care o conduce se va ocupa de reabilitarea canalului si de largirea lui, urmand ca Ministerul Transporturilor sa se ocupe de infrastructura de transport.

Ecologizarea si dragarea canalului Bega intra pe lista obiectivelor de investitii pe anul 2008 in judetul Timis si vor costa 10 milioane de lei. Pe canal se va putea naviga la inceputul lui 2010.

Pentru ca navele sa circule din nou pe canal este nevoie de dragarea a aproape un metru de mil de pe fundul canalului.

Tot in 2008, Ministerul Mediului aloca 200.000 de lei pentru investitia "acumulare Surduc pentru zona Timisoara" si 61.900 de lei pentru punerea in siguranta a digului malului sting al Begai, amonte Timisoara.

Regularizarea si consolidarea raului Barzava pe sectorul Gataia - frontiera cu Serbia vor costa 1.795.000 de lei, iar amenajarea raului Bega pe sectorul Curtea - Poieni va ajunge la 4.000.000 de lei.

Canalul Bega este primul canal navigabil construit in tara, cu o lungime de 44 kilometri, pe teritoriul Romaniei, si de 72 kilometri pe teritoriul Serbiei.

In perioada 1937 - 1938, volumul mediu de marfuri transportate pe canalul Bega a fost de 250.000 de tone pe an. In anul 1958, transportul de marfuri a incetat.

Transportul de pasageri pe canal a cunoscut un varf de aproximativ 500.000 de pasageri in 1944, navele de pasageri fiind retrase in 1967.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#bega, #navigatie, #2010 , #frauda