Gorjul, singurul judet neafectat de gripa porcina - cum a fost posibil?

Miercuri, 10 Februarie 2010, ora 08:42
4146 citiri
Gorjul, singurul judet neafectat de gripa porcina - cum a fost posibil?

Gorjul este singurul judet din tara care nu a inregistrat niciun caz oficial de gripa porcina. Cum s-a intamplat acest lucru? Printr-o metoda foarte simpla: medicii nu au raportat toate suspiciunile la Directia de Sanatate Publica.

Cu toate ca multe persoane din judet s-au simtit rau si au avut simptomele noii gripe, Gorjul nu apare pe lista judetelor in care s-a inregistrat acest virus, informeaza Evenimentul Zilei.

In luna octombrie, Rodica Marin, directorul adjunct al Colegiului National "George Cosbuc" din orasul Motru, judetul Gorj, si fiica acesteia au inceput sa se simta destul de rau, avand simptomele gripei porcine.

Apoi s-a aflat ca la aceasta scoala mai erau cam o suta de cazuri asemanatoare. In acel moment, Mihai Moisescu, medic de familie, a sunat la Epidemiologie si a chemat medicii sa faca recoltari la scoala.

Medicii nu au venit astfel ca Moisescu le-a spus pacientilor sa stea izolati acasa, sa ia tratamentul si sa il sune daca se agraveaza. "N-au fost probleme. Dar, dintre cazurile astea, eu suspicionez ca o parte or fi fost forme de gripa noua, poate mai usoare", povesteste Mihai Moisescu.

Posibila porcina pe care Moisescu spune ca o "suspiciona" a ramas insa undeva in registrul sau, ingropata sub numele de "viroza".

Niciun caz nou de gripa porcina in Romania

Cu toate astea, medicul Moisescu este convins ca in Gorj au existat cazuri de gripa porcina si spune ca a sesizat Directia de Sanatate Publica. S-a ales insa cu o plangere la Colegiul Medicilor.

"Traim intr-o tara cu 42 de judete, dintre care in 41 virusul si-a facut de cap, si este putin probabil sa nu-i fi placut Gorjul. Pentru ca Gorjul este frumos! Aveti Ranca, aveti monumentele Brancusi. Eu cred ca virusul s-a simtit minunat aici, nu cred ca e atat de lipsit de gust incat sa ne fi ocolit! Insa nu s-au facut analize!", spune medicul.

Gripa noua a costat statul roman 19 milioane de euro

In replica, directorul DSP Gorj, Marius Boeriu, spune ca este posibil sa fi fost cateva cazuri usoare si a precizat ca s-a dus peste medicul Moisescu sa vada ce scria in registre.

"Dar, din moment ce tu scrii ca ai viroza respiratorie, cum poti sa vii pe urma sa spui ca a fost A/H1N1? Restul de medici de ce nu au spus nimic?", spune Boeriu.

Citeste si:
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a anunțat că a primit o amendă în valoare de 10.000 de lei pentru că că nu a prelungit două certificate de urbanism care ar permite construirea unor...
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care poate fi făcută intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor....