Bâlbe pe marginea numărului de morți din secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța VIDEO

Vineri, 01 Octombrie 2021, ora 10:06
13591 citiri
Bâlbe pe marginea numărului de morți din secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța VIDEO
Pacienții sunt transportați cu ambulanța la alte spitale FOTO ISU

Un incendiu a izbucnit la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța în dimineața zilei de vineri, 1 octombrie, fiind activat planul roșu de intervenție.

UPDATE 14.05 IGSU a numărat greșit morții de la Constanța, a anunțat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, care spune că de fapt sunt șapte morți, nu nouă, cât s-a comunicat oficial.

Cinci persoane au murit în spital, două au murit pe secțiile în care au fost relocați.

UPDATE 12.15 Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, medicul Stela Halichidis, spune că toate problemele găsite în urma controlului din decembrie 2020 au fost remediate: "Se fac controale zilnic. Instalația de electricitate era la mai puțin de jumătate din capacitate folosită, nu era depășită. Persoanele decedate nu au murit doar aici, ci și la alte spitale la care au fost transportate. Mi-a fost tot timpul frică de o problemă de tipul acesta, m-am îngrijit mereu să fie totul în ordine. Doamna medic-șef de la ATI a fost resuscitată pentru c-a inhalat fum în timp ce evacua pacienții. S-a chinuit să-i decupleze de la instalațiile de resuscitare".

UDPATE 12.10 Informațiile legate de faptul că o parte dintre victime au murit într-unul dintre lifturile spitalului nu au fost confirmate. "Este vorba despre nouă pacienți aflați la ATI. Nu au fost găsite victime în alte secțiuni ale spitalului. S-au făcut verificări în alte sectoare ale spitalului", a declarat șeful ISU Constanța, cel care a coordonat acțiunea de lichidare a incendiului.

UPDATE 12.09 "Cele nouă victime au fost identificate la nivelul secției de terapie intensivă. Nu am avut persoane identificate în alte zone ale spitalului. În februarie a fost efectuat un control la toate spitalele care tratează pacienți COVID. Spitalelor funcționează conform normelor în vigoare", arată comandantul ISU Constanța.

Cei de la terapie intensivă erau în paturi. "Vorbim doar de pacienți decedați, nu și de cadre medicale", a mai spus acesta.

UPDATE 12.05 Câțiva constănțeni s-au adunat la intrarea în spital și privesc evacuarea cadavrelor carbonizate. „Criminalilor, mor oamenii din cauza voastră!“, se strigă din stradă.

UPDATE 11.58 A fost deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă, Specialiști de la Institutul de Criminalistică și din Direcția de Investigații Criminale fiind trimiși la fața locului. Aceștia au participat și la anchetele anterioare efectuate în urma incendiilor de la Spitalul din Piatra Neamț și de la Institutul Matei Balș din Capitală.

UPDATE 11.48 Nouă oameni au murit în incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Informația fost confirmată oficial de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

UPDATE 11.30 Apelul de urgență a fost primit la 112 la ora 9.48. Potrivit reprezentanților ISU, incendiul a fost lichidat la ora 10.55. Oficialii de la pompieri confirmă că mai multe persoane au murit în incendiu, fără a preciza numărul deceselor sau circumstanțele în care s-au produs.

"Situația e în dinamică, încă suntem la fața locului și înlăturăm efectele negative", a punctat Răzvan Parconie, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.

"O parte din pacienți au fost evacuați de personalul spitalului. Orice secundă contează iar personalul a ajutat foarte mult și astfel am limitat numărul de victime", a declarat Răzvan Parconie.

UPDATE 11.24 De la nivelul ISU Constanța au fost mobilizate la locul intervenției 10 echipaje de stingere, 1 de descarcerare, 2 autoscări, 2 autospeciale pentru transport victime multiple, 1 spital mobil, 8 ambulanțe SMURD tip B2, 1 ambulanță SMURD tip C. Totodată, de la nivelul Serviciului Județean de Ambulanță au intervenit 10 ambulanțe.

UPDATE 11.20 "Nu pot să confirm un număr de persoane decedate dar pot să confirm că sunt persoane decedate. Eu pot să vă spun că de dimineață am dispus DSP Constanța să găsească soluții pentru preluarea pacienților, ei vor fi duși la Spitalul Județean Constanța și la Spitalul de Pneumoftiziologie din Constanța", a declarat ministrul Sănătății, Attila Cseke, într-o intervenție la Digi24.

Attila Cseke: Nu se cunoaște cauza incendiului

"Din punct de vedere medical măsurile din planul de conformare au fost efectuate. Compartimentul de ATI nu dispunea de diverse echipamente care au fost achiziționate din august. Pe partea de intervenire a incendiilor nu aș putea da detalii", a completat ministrul.

"Ne dorim să asigurăm locuri pentru pacienții care trebui externați. Nu avem informații despre medici răniți. Toate detaliile legate de răniți și decedați vor fi furnizate după ce se termină intervenția", a completat Cseke, punctând că nu se cunoaște momentan cauza incendiului.

UPDATE 11.05 Premierul a fost informat despre incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa şi continuă să ţină legătura cu reprezentanţii MAI, Ministerul Sănătăţii şi cei ai prefecturii Constanţa.

În acest moment, este activată o celula de criză la MAI pentru a coordona intervenţia şi a se asigura că sunt evacuaţi pacienţii şi că sunt locuri pentru ei în alte spitale. Premierul Florin Cîţu i-a solicitat secretarului de stat Raed Arafat să meargă la faţa locului pentru a se asigura că operaţiunile de acolo se desfăşoară fără probleme

UPDATE 10.57 Potrivit Ministerului Sănătății, în unitatea sanitară erau internate un număr de 113 persoane, din care 10 persoane se aflau în ATI.

"Toți pacienții vor fi transferați la Spitalul Județean De Urgență Constanța, la Spitalul de Pneumoftiziologie și un spital mobil ISU. La solicitarea ministrului interimar al Sănătății, au fost activate de către DSP Constanța și unitatile sanitare din Medgidia și Mangalia, în caz de nevoie", informează instituția.

În acest moment, echipele sunt în misiunea de intervenție.

UPDATE 10.45 Mai mulți oameni au murit în incendiul de la Constanța, a confirmat prefectul de Constanța, Silviu Coșa. Informațiile de la fața locului arată că victimele se aflau în lift în momentul izbucnirii incendiului.

UPDATE 10.42 Bulevardul 1 Decembrie din Constanța, care trece prin fața Spitalului de Boli Infecțioase, a fost blocat de forțele de ordine pentru a permite accesul rapid al echipajelor de intervenție.

UPDATE 10.35 A fost activat planul alb de intervenție, ceea ce presupune trimiterea la Constanța a unor echipaje de intervenție din județele învecinate și din București.

UPDATE 10.32 Sunt evacuați pacienți de la ATI bolnavi de COVID sau în stare gravă.

UPDATE 10.26 Conform ziuadeconstanta.ro, o persoană este resuscitată în curtea unității sanitare.

De asemenea, la nivelul spitalului a fost activat planul alb de intervenție.

UPDATE 10.23 Pacienții au fost scoși pe geam însă conform autorităților aceștia sunt în stare bună.

De la ISU Călărași se trimit în sprijin 7 ambulanțe SMURD și 1 autospecială pentru transport victime multiple, iar de la ISU Ialomița se deplasează 1 ambulanță SMURD și 1 autospecială pentru transport victime multiple.

UPDATE 10.20 "Spitalul Municipal este în subordinea primăriei Constanța ceea ce presupune evacuarea UPU și a transferului pacienților de acolo. Am avut o discuție cu comandantul ISU Constanța. Nu sunt victime și nu sunt răniți", a explicat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Știrea inițială:

Conform martorilor, un fum gros, dens, iese din unitatea medicală, medicii încercând să scoată din saloane pacienții.

Potrivit autorităților locale, a fost activat planul roșu de intervenție.

Din primele informații, este vorba de Secția de Terapie Intensivă.

La fața locului au ajuns mai multe ambulanțe care să îi preia pe pacienți.

Știre în curs de actualizare

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#pompierii, #spitalul din constanta, #incendiu spitalul din constanta, #incendiu spital Constanta, #bolnavi covid morti constanta , #incendiu Constanta