Groapa de gunoi din Bacau arde de 3 saptamani. Autoritatile sustin ca nu e un pericol, dar medicii spun la ce riscuri sunt expusi oamenii

Sambata, 26 August 2017, ora 12:14
4066 citiri
Groapa de gunoi din Bacau arde de 3 saptamani. Autoritatile sustin ca nu e un pericol, dar medicii spun la ce riscuri sunt expusi oamenii
Foto: Arhiva Ziare.com

Groapa de gunoi din Bacau arde de peste 20 de zile. Pompierii incearca sa stinga incendiul acoperind totul cu pamant, pentru ca varianta cu apa nu a dat rezultate. Flacari nu mai sunt, dar fum iese in continuare.

Locuitorii din zona s-au plans zile intregi din cauza fumului. Pompierii ii sfatuiau sa tina geamurile inchise, insa autoritatile locale au asigurat ca totul este in regula, transmitand de mai multe ori ca nu ar fi fost depasite limitele permise ale valorilor la emisiile de gaze.

In cazul unui incendiu se masoara particulele solide care intra in constitutia fumului pe doua sectiuni, cele mai mici de 2,5 unitati (PM 2,5) si cele mai mici de 10 unitati (PM 10). Legea 104/2011 prevede in cazul PM10 limita zilnica e de 50 de unitati si cea anuala de 40 de unitati. In cazul PM 2,5 limita este 25 unitati.

Agentia pentru Protectia Mediului Bacau a declarat pentru Ziare.com ca in sistem continuu calitatea aerului este monitorizata prin cele trei statii amplasate in judetul Bacau. Acestia ne-au precizat ca in perioada 12-21 august nu s-au inregistrat valori mai mari de 50 μm pentru PM10.

Precizam ca agentia nu ne-a transmis si datele referitoare la PM2,5.

Datele pe site-ul www.calitateaer.ro indicau ca in anumite ore din aceste zile in care incendiul afecta groapa de gunoi valorile au fost depasite, insa, Agentia pentru Protectia Mediului Bacau spune ca "in cursul unei zile, chiar daca la anumite ore se inregistreaza valori mai mari de 50 μm, se considera depasirea limitei doar in cazul in care media zilnica depaseste valoarea stabilita prin lege".

Pe langa acest aspect, in seara de 19 august fizicianul Silviu Gurlui, conferentiar universitar doctor la Universitatea "A.I.Cuza", a atras atentia ca fumul este foarte periculos pentru oameni. El a facut masuratori in zona, iar aparatul a indicat PM 2,5 - 343 si PM10 - 1.258.

Rugati sa comenteze aceste valori, reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Bacau ne-au spus ca "pentru calitatea si modul de masurare a acestui indicator este raspunzatoare doar persoana in cauza".

Asadar, cifre multe, contradictorii, in timp ce locuitorii din Bacau se plang tot mai mult de aerul pe care trebuie sa-l respire.

Cum poate fi afectata sanatatea oamenilor din zona

Pentru a afla cat de periculoasa este aceasta poluare pentru cetatenii expusi direct la ea, am stat de vorba cu medici pneumologi.

"Fumul cu dioxid de carbon patrunde in caile respiratorii si determina o inflamatie. (...) Poluarea este un factor de risc important pentru aparatul respirator. Sigur ca afecteaza populatia, orice fel de poluare, cu atat mai mult niste gaze incarcate cu dioxid de carbon care sunt emanate dintr-un incendiu", a declarat pentru Ziare.com Dr. Horodniceanu Corina, medic primar pneumolog, din cadrul Medcenter Iasi.

Medicul a precizat ca depinde si perioada la care sunt expusi oamenii, dar ca urmari pot sa apara oricum. "Atata vreme cat avem o poluare atmosferica ea afecteaza populatia din jur in mai mica sau mai mare masura", a punctat specialistul.

Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumologie, Centrul Medical Medsana, ne-a explicat ca arderea gunoiului menajer produce o mare varietate de substante toxice dintre care unele se depun pe sol, vegetatie, cladiri, iar altele sunt purtate la distanta de curentii de aer.

"De aceea, consecintele asupra mediului si asupra sanatatii umane sunt extinse atat in timp cat si ca suprafata (adica nu se limiteaza doar la zona din stricta vecinatate a incendiului) ", a declarat dr. Magdalena Ciobanu pentru Ziare.com.

Medicul a explicat care sunt cele mai importante categorii de substante toxice eliminate in atmosfera atunci cand are loc combustia resturilor menajere (voluntara sau accidentala) sunt:

- Monoxidul de carbon (CO) afecteaza stratul de ozon si calitatea aerului, si contribuie la formarea gazelor de sera. La om, reduce cantitatea de oxigen transportata prin sange de la plamani la organe. In aer liber, rareori se ating concentratii care sa puna in pericol sanatatea oamenilor, dar expunerea la niveluri mari pe termen foarte scurt poate cauza acuze de tip neurologic precum cefalee, oboseala, greata, senzatie de greata, iar persoanele cu boli coronariene pot avea dureri de tip anginos, mai ales daca fac efort fizic.

- Particule solide cu dimensiuni mici (PM) sunt particule solide care intra in constitutia fumului. Cu cat dimensiunile sunt mai mici (mai mici de 10 microni) cu atat intra mai usor in plamani, iar efectele asupra sanatatii sunt mai semnificative. Ele pot agrava boli respiratorii preexistente (precum rinita, astmul, bronsitele cronice), dar contribuie si la aparitia aritmiilor si chiar a durerilor anginoase. In plus, aceste PM pot transporta substante chimice periculoase dintre care cea mai frecventa este dioxina.

- Compusii organici volatili reactioneaza cu diverse elemente din atmosfera si contribuie la formarea smog-ului care poate agrava boli respiratorii ori cardiace preexistente. Inhalarea acestor substante de catre persoanele aflate in imediata vecinatate a incendiului poate produce iritatia mucoasei ochilor, nasului, gatului, cefalee, greata iar pe termen mediu poate afecta ficatul, rinichii sau chiar sistemul nervos central.

- Oxizii de azot (NO, NO2 etc.) sunt printre cei mai importanti factori responsabili de ploile acide, dar contribuie si la scaderea stratului de ozon, incalzirea globala, formarea smog-ului.

Medicul atrage atentia ca si dupa oprirea incendiului, cenusa ramasa poate contine metale toxice precum mercur, plumb, crom, arsenic care pot ajunge la om fie direct (prin ingestia vegetalelor acoperite cu cenusa) fie indirect, prin consumul animalelor care mananca iarba contaminata din jurul locului in care a avut loc incendiul.

Medicul da insa dreptate autoritatilor care transmit ca se ia in calcul media zilnica a valorilor.

"Astfel, efectele asupra sanatatii oamenilor care locuiesc in jurul zonei in care a avut loc incendiul nu apar doar in cazul cresterii CO sau oxizilor de azot in atmosfera. Determinarea acestor parametri are rolul de a monitoriza calitatea aerului, motiv pentru care este foarte corecta afirmatia ca se ia in calcul media zilnica si nu valoarea de la un anumit moment. In schimb, depasirea concentratiei maxime admisa de PM, fie si la un anume moment, in zonele apropiate de incendiu, poate avea impact asupra sanatatii. De aceea pompierii au recomandat inchiderea ferestrelor si evitarea activitatilor in aer liber", a spus Dr. Magdalena Ciobanu.

Pana acum nu au aparut cazuri de probleme de sanatate din cauza incendiului, a declarat

doctor Matanie Cristina, de la Directia Publica de Sanatate din Bacau, pentru Ziare.com. Acestia sustin ca au monitorizat persoanele cu afectiuni cronice si acute respiratorii si conjuctivite.

"Cabinetele medicilor de familie din zona, spitalele de urgenta, spitalul de penumofiziologie Bacau nu au inregistrat o adresabilitate crescuta a populatiei pe patologie respiratorie. Au fost monitorizate zilnic prezentarile la camerele de garda si la unitatea de primiri urgente din 13 august. In perioada 13-24 august nu a fost inregistrat niciun caz cu simptomatologie ce ar fi putut avea legatura cu incendiul", ne-au spus autoritatile.

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#incendiu groapa gunoi Bacau, #pericol sanatate incendiu gunoi , #incendiu