Doi medici din Bihor, condamnati la inchisoare cu suspendare pentru malpraxis

Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 00:53
2827 citiri
Doi medici din Bihor, condamnati la inchisoare cu suspendare pentru malpraxis
Foto: Arhiva

Doi medici de la Spitalul Municipal Beius, din judetul Bihor, au fost condamnati, marti, de Curtea de Apel Oradea, la doi ani si, respectiv, trei ani de inchisoare cu suspendare conditionata, pentru malpraxis.

Curtea de Apel Oradea s-a pronuntat, marti, intr-un dosar deschis pe numele medicului anestezist Vladimir Topala si al medicului ginecolog Radu Scridon, ambii de la Spitalului Municipal Beius, cei doi fiind judecati pentru malpraxis dupa ce, in urma cu cinci ani, o femeie a murit in urma unei operatii de cezariana.

Initial, Judecatoria Beius il condamnase doar pe anestezistul Vladimir Topala la 3 ani de inchisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpa, si plata unor despagubiri de 170.000 de lei catre familia tinerei decedate, iar medicul ginecolog a fost achitat. Sentinta a fost insa atacata de familia victimei la Tribunalul Bihor, care a hotarat si condamnarea ginecologului Radu Scridon, la aceeasi pedeapsa, tot cu suspendare.

Totodata, Tribunalul a majorat daunele morale dispuse de Judecatoria Beius si a dispus achitarea unor daune civile sotului victimei, Dorel Gruie, sumele urmand sa fie platite de catre ginecolog si anestezist in solidar cu spitalul si firma cu care medicii au incheiata asigurarea de malpraxis.

Marti, magistratii Curtii de Apel Oradea au admis recursurile formulate in cauza si au redus pedeapsa aplicata ginecologului Radu Scridon de Tribunalul Bihor, de la 3 ani de inchisoare la 2 ani de inchisoare cu suspendare conditionata pe durata unui termen de incercare de 4 ani, iar in cazul anestezistului Vladimir Topala au mentinut pedeapsa de 3 ani de inchisoare, cu suspendarea conditionata pe o perioada de proba de 5 ani, sentinta fiind definitiva.

"Magistratii Curtii de Apel au decis admiterea recursurilor declarate in cauza, in sensul ca a fost redusa pedeapsa aplicata inculpatului Scridon Radu Liviu de la 3 ani inchisoare la 2 ani inchisoare, cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei. In ceea ce il priveste pe inculpatul Topala Vladimir, s-a mentinut pedeapsa de 3 ani inchisoare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei", a declarat Claudiu Has, purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Oradea.

Totodata, magistratii Curtii de Apel Oradea au majorat daunele acordate celor doi copii ramasi orfani de mama, dar au redus daunele morale acordate sotului victimei. "De asemenea, au fost majorate daunele morale acordate celor doi minori de la cate 50.000 euro la cate 60.000 si s-au redus daunele morale acordate fostului sot al victimei de la 50.000 euro la 25.000 euro", a mai precizat Claudiu Has, purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Oradea.

Dosarul de malpraxis a fost deschis dupa ce, in noiembrie 2006, Marcela Gruie, o tanara de 28 ani, a murit in timpul unei operatii de cezariana.

Femeia fusese anterior diagnosticata cu tahicardie sinusala si se afla sub tratament, insa, in timpul operatiei de cezariana, cei doi medici nu au tinut cont de acest lucru. Femeia era mama unei fetite de patru ani si a nascut un baietel in urma operatiei care a dus la decesul ei.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#medici Bihori condamnati inchisoare, #condamnati inchisoare suspendare malpraxis , #inchisoare