Cine si de ce ii instiga pe detinuti?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 14 Iulie 2016, ora 16:51
15617 citiri
Cine si de ce ii instiga pe detinuti?

Mi-e imposibil sa cred ca protestul, pe alocuri violent, din puscarii este unul spontan.

Si asta pentru ca nu exista nimic in mod special care sa fi generat atingerea pragului de suportabilitate. Dimpotriva, statisticile ANP arata ca numarul detinutilor a scazut constant, cu aproximativ 5.000, din 2013.

Da, situatia din puscariile romanesti este foarte proasta, dar nu de azi de ieri. Este o chestiune, dupa cum spune chiar ministrul Justitiei, sistemica si cronicizata.

Ea are nevoie de solutii sistemice, care exista chiar pe termen scurt, dupa cum arata intr-o postare pe Facebook fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu.

"Activati proiectul inceput in prima parte a anului 2012 de Ministerul Justitiei si Ministerul Apararii, pentru amenajarea mai multor cazarmi dezafectate, relocalizarea si cazarea a aproximativ 14.500 detinuti (10.000 in regim semi-deschis, 4.500 in regim deschis) ceea ce ar descongestiona inchisorile supraaglomerate; costurile, atat pentru relocare cat si pentru paza, sunt minime; programul a stagnat trei ani in guvernarea PSD.

Reluati proiectul de penitenciar privat ramas in stadiu de concept avansat inca din 2012 si ramas in nelucrare de atunci si pana astazi. Aplicati masuri concrete de aplicare a Strategiei Nationale de Reintegrare a Persoanelor Private de Libertate. In lipsa politicilor de suport fostilor detinuti le e extrem de dificil, daca nu imposibil, sa se reintegreze in societate", a scris Predoiu.

Doamna Pruna este ministru de jumatate de an si nu vad de ce, in loc sa tot constate ca e rau in puscarii, ca e greu de colaborat cu directorul ANP pe care insa spune ca nu are parghii sa-l urneasca, in loc sa avanseze penalitati de 80 de milioane de euro la care nu ne obliga nimeni (in Italia plata a 8 euro/zi/detinut a fost decizia statului, nu a CEDO, care a dispus doar rezolvarea situatiei), nu a inceput sa se ocupe de problema la fel de grava si acum sase luni.

E bine ca dna Pruna nu ia masuri sub presiune, e rau ca nu a inceput sa le ia inainte de a fi sub presiune, pentru ca, iata, ele existau.

Deci nefiind nimic nou, de ce aceste proteste tocmai acum? Eu sunt convinsa ca detinutii sunt, daca nu instigati, cel putin temeinic incurajati sa protesteze pentru a obtine nu atat conditii mai bune, de fapt, ci ceea ce se rosteste insistent pe anumite posturi de televiziune, adica amnistie si gratiere.

In unele cazuri, aceasta instigare s-a bazat pe manipulari grosiere, ca a Antenei 3 in privinta fetitei de 9 ani cu mama inchisa pentru ca ar fi furat mancare, vezi Doamne!, ca sa-i potoleasca foamea copilului.

Pentru o bucata de cascaval i-a fost "aplicata pedeapsa cea mai grea", dupa cum scrie in hotarare? Ce barbarie!

Deloc! Insasi aceasta formulare arata ca femeia era, dupa cum istoricul ei arata clar, in concurs de infractiuni, si executa nu cea mai grea pedeapsa din Codul Penal, ci dintre pedepsele aplicate pentru furturile succesive comise.

Plangem toti de mila unei infractoare de profesie care maine isi poate baga mana in buzunarul fiecaruia dintre noi? De ce tocmai acum?

Pentru ca, in opinia mea, momentul este ideal ca aceasta masura, a gratierii si amnistiei, sa fie luata, adica final de legislatura si an electoral. Cei iertati de pedeapsa sau chiar de raspunderea penala au drept de vot, iar printre beneficiari pot sa fie VIP-uri, politicieni, patroni de televiziune etc, pentru ca odata proiectul intrat in procedura nimeni nu poate garanta cum va arata in final si cui va folosi el.

Dar sa zicem ca intr-adevar nu vor iesi decat gainarii. Nu rezolvam nimic, dimpotriva. Rata recidivei este in Romania in jur de 60%. Deci in jur de doua treimi dintre cei care ar urma sa fie eliberati se vor intoarce pentru a supraagolmera puscariile, dar dupa ce vor mai fi provocat necazuri, pagube, suferinta.

Si cum sa nu fie rata de recidiva atat de mare in conditiile in care masurile de reintegrare sociala practic nu exista. Unui fost detinut ii este greu, spre imposibil, sa primeasca o noua sansa onesta in viata din cauza somajului, din cauza mentalitatilor, din cauza legislatiei etc.

Nu rezolvi pe termen scurt conditiile din penitenciare varsand in societate o masa de infractori potentiali pentru care nici macar nu ai solutii reale. Asa ceva mi se pare mai mult decat o prostie, mi se pare de-a dreptul o ticalosie.

Si va mai dau un motiv pentru care toata aceasta poveste mi se pare o instigare manipulatoare din interes electoral si in beneficiul unor VIP-uri: cea mai dramatica situatie este a minorilor detinuti.

"Daca vorbesti cu copii care mai au putin timp pana la iesirea din centru, poti observa ca au o anxietate si mai mare decat adultii. Se gandesc ce vor face, unde vor merge. Se tem pentru ca nu ii asteapta nimeni, nu se vor putea descurca sau se vor intoarce in familii cu mari carente, din cauza carora au ajuns sa fie condamnati. Cei mai multi provin, de altfel, din zonele marginale ale societatii.

Sa va spun o poveste, pe care o stiu de la un angajat al unui penitenciar, despre un copil care se pregatea sa iasa din detentie. In ultima zi, colegii i-au donat si portiile lor de mancare si a mancat cat a putut. A fost pus in liberate. A doua zi, angajatul l-a gasit tot in fata penitenciarului. L-a rugat sa il lase sa intre sau sa ii aduca o portie de mancare. Sunt povesti frecvente si nu e de mirare ca multi minori comit o noua fapta si se intorc in centru, iar pe unii ii intalnim apoi in penitenciarele pentru adulti", povestea in 2014 pentru Ziare.com fostul subsecretar de stat in MJ, Petronel Dobrica.

Dar despre acesti nefericiti, cei mai nefericiti si mai putin vinovati, nu vorbeste nimeni. Pentru ca nu au drept de vot? Pentru ca VIP-urile nu sunt in penitenciarele pentru minori?

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#proteste puscarii, #proteste violente inchisori, #penitenciare supraaglomerate CEDO , #justitie