Inspectia Judiciara s-a gandit mai bine si isi nuanteaza pozitia fata de trecerea sub controlul ministrului Justitiei

Miercuri, 23 August 2017, ora 22:42
7800 citiri
Inspectia Judiciara s-a gandit mai bine si isi nuanteaza pozitia fata de trecerea sub controlul ministrului Justitiei
Foto: Guvernul Romaniei

Inspectia Judiciara si-a nuantat, miercuri seara, pozitia fata de modificarile la Legile Justitiei anuntate de catre ministrul Tudorel Toader, inclusiv trecerea IJ la Ministerul Justitiei.

"Avand in vedere reactiile din spatiul public generate de pozitia Inspectiei Judiciare in cazul propunerilor formulate de ministrul Justitiei, facem urmatoarele precizari:

1. Inspectia Judiciara saluta orice initiativa de consolidare a independentei sale.

2. In opinia noastra, in contextul actual, autonomia institutionala a Inspectiei Judiciare este singura solutie pentru realizarea efectiva a misiunii sale", transmite IJ.

De asemenea, isi reafirma increderea ca orice modificare a statutului Inspectiei Judiciare va fi realizata in interesul superior al functionarii eficiente a justitiei ca serviciu public.

Purtatorul de cuvant al IJ, Alin Bogdan Alexandru, declara miercuri, dupa ce ministrul Justitiei anuntase modificarile legislative, ca reprezentantii Inspectiei Judiciare apreciaza intentia ministrului de a consolida independenta acestei institutii fata de Consiliul Superior al Magistraturii.

"Apreciem intentia ministrului Justitiei de a consolida independenta Inspectiei Judiciare fata de Consiliul Superior al Magistraturii. Aceste modificari sunt in acord cu pozitiile pe care Inspectia le-a avut in decursul timpului legate de necesitatea unei autonomii reale a Inspectiei Judiciare", a spus Alin Bogdan Alexandru.

Modificarile semnificative la cele trei legi ale Justitiei anuntate miercuri de ministrul Tudorel Toader vizeaza majorarea vechimii pentru promovarea magistratilor, dar si procedura de numire a sefilor instantelor si Parchetelor.

Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia si sefii DNA si DIICOT vor fi numiti de Sectia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, si nu a presedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, si nu de 3 ani, ca in prezent. Seful instantei supreme va fi numit in continuare la propunerea presedintelui.

O alta modificare semnificativa este ca Inspectia judiciara a CSM va trece la Ministerul Justitiei.

"Respectand deplina independenta, autonomie, pe care o are. Nu intra sub conducerea factorului politic, ramane cu totul, eventual exista si o solutie mai radicala de a o autonomiza, o institutie separata a statului roman, dar care sa nu fie dependenta de CSM. Nu CSM-ul sa ii faca regulamentul de organizare, sa-i aprobe rapoartele si celelalte, ca dupa aceea ei sa se duca in control la corpul de magistrati", a explicat ministrul Justitiei.

Citeste si opinia unui expert anticoruptie consultat de Ziare.com: Trecerea Inspectiei Judiciare la MJ este un lucru foarte periculos. Numirea procurorilor sefi de catre CSM, o pacaleala.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Inspectia Judiciara control politic, #Tudorel Toader Inspectie Judiciara, #Toader modificare legi Justitie , #justitie