Procurorul Emilian Eva, in arest la domiciliu

Joi, 29 Octombrie 2015, ora 20:30
1943 citiri
Procurorul Emilian Eva, in arest la domiciliu
Foto: Arhiva/B1Tv

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis definitiv joi ca procurorul Emilian Eva sa fie eliberat din arest preventiv si plasat in arest la domiciliu, in dosarul in care este judecat pentru luare de mita, spalare de bani, efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia si fals in declaratii.

Magistratii au respins o contestatie a DNA si au mentinut decizia din 23 octombrie, prin care un alt complet de judecata tot de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis o cerere a lui Emilian Eva de inlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu.

Procurorul se afla in arest preventiv din 10 iulie.

Procurorul Emilian Eva primeste inapoi o parte din tablourile ridicate de DNA

Emilian Eva a devenit cunoscut dupa ce a instrumentat dosarul privatizarii ICA, in care Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani inchisoare.

Potrivit anchetatorilor, in cursul lunilor mai-iunie 2014, perioada in care o ruda a sa se afla internata in spital, Emilian Eva i-a solicitat unui medic sa depuna toate diligentele profesionale "ca sa fie bine pentru toata lumea", in sensul de a-i acorda tratamentul de specialitate persoanei internate.

"Ulterior acestei solicitari, in data de 16 iunie 2014, inculpatul Eva Emilian a dispus printr-o ordonanta clasarea unei cauze penale, respectiv renuntarea la urmarirea penala fata de medicul respectiv, cercetat sub aspectul savarsirii infractiunilor de luare de mita, inselaciune, purtare abuziva, fals intelectual, uz de fals. Solutia a fost dispusa la un interval de patru zile de la data repartizarii dosarului respectiv procurorului Eva Emilian", se arata intr-un comunicat al DNA.

Dupa solutionarea favorabila a acestei cauze, in intervalul august 2014 - ianuarie 2015, Emilian Eva a pretins si primit de la medicul respectiv diverse bunuri si foloase necuvenite drept contraprestatie pentru solutia favorabila adoptata.

In perioada ianuarie - februarie 2015, beneficiind de ajutorul fiicei sale, Bianca Madalina Eva, procurorul a obtinut de la Ministerul Culturii - Directia Judeteana pentru Cultura Iasi, un certificat de export definitiv si a trimis in Regatul Unit al Marii Britanii trei tablouri, spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitatii aflate pe teritoriul acestui stat, una dintre aceste picturi fiind pretinsa si primita cu titlu de mita.

Procurorii DNA mai aratau ca, in intervalul august 2014 - iunie 2015, Emilian Eva a achizitionat, in vederea revanzarii, si a intermediat vanzarea, respectiv cumpararea, percepand comisioane in urma tranzactiilor intermediate unui numar de peste 200 de picturi, desi calitatea de magistrat este incompatibila cu efectuarea actelor de comert.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Emilian Eva arest domiciliu, #procuror arest domiciliu , #justitie