Raport SUA: Guvernul roman a aplicat noile Coduri Penale fara a analiza impactul

Vineri, 26 Iunie 2015, ora 07:55
3984 citiri
Raport SUA: Guvernul roman a aplicat noile Coduri Penale fara a analiza impactul

Guvernul roman a pus in aplicare un nou Cod Penal si un nou Cod de Procedura Penala in scopul reducerii cazurilor trimise in instanta, insa nu a facut o analiza a impactului masurilor si nu a alocat resurse umane si instrumente necesare bunei implementari, potrivit Raportului Departamentului de Stat.

Documentul mentioneaza ca noul Cod Penal aplicat in Romania include o serie de inconsecvente.

"In luna februarie (2014), Guvernul a pus in aplicare un nou Cod Penal si un nou Cod de Procedura Penala in scopul reducerii numarului de cazuri trimise in instanta.

Cu toate acestea, nu a efectuat o analiza a impactului masurilor si nu a alocat resursele umane si instrumentele necesare implementarii adecvate a codurilor. Codul de Procedura Penala permite arestul la domiciliu cu utilizarea dispozitivelor de monitorizare electronica, insa autoritatile nu au achizitionat inca astfel de dispozitive.

De asemenea, noile coduri stabilesc diferente intre categoriile de judecatori si functiile acestora: judecatorul de camera preliminara, care analizeaza probele si motiunile preliminare; judecatorul de drepturi si libertatti; judecatorul de caz, care, conform legii, trebuie sa fie diferit de judecatorul de drepturi si libertati.

Cu toate acestea, unele instante nu au avut suficienti judecatori pentru a separa functiile.

Codul Penal include o serie de inconsecvente. Amendamentele necesare remedierii acestora se aflau in dezbatere in Parlament", se arata in raportul Departamentului de Stat american pe anul 2014, privind "Practici in materie de drepturile omului", la capitolul despre Romania.

Americanii ne-au scos la raport: Coruptia ramane o problema majora, rromii sunt discriminati, Politia face abuzuri

Raport SUA pe Romania: Critici pentru Guvern si Parlament - "martea neagra" si penalii acoperiti de colegi

Raport SUA pe Romania: Jurnalisti agresati si amenintati, politicienii hartuiesc si controleaza presa

Totodata, in document se mentioneaza ca in cursul anchetei si in rechizitorii procurorii pot dezvalui probe, inclusiv probe obtinute in urma interceptarilor, iar in multe cazuri mass-media a prezentat aceste informatii, in special in cazurile de coruptie, unii judecatori plangandu-se ca mediatizarea excesiva a acestor cazuri i-a impiedicat pe inculpati sa beneficieze de un proces echitabil.

"Dupa intrarea in vigoare a noului Cod de Procedura Penala si ca urmare a unei decizii CEDO, Consiliul Superior al Magistraturii a elaborat un nou ghid de comunicare a magistratilor cu presa, stabilind limite in cazul informatiilor pe care procurorii le pot dezvalui pe parcursul anchetei", se mai precizeaza in raportul Departamentului de Stat american.

Guvernul nu a asigurat suficient personal si spatiu in Justitie

In acelasi document se mai arata ca, in general, Guvernul a respectat independenta sistemului judiciar, insa nu a asigurat suficient personal, spatiu si echipament necesare pentru a permite sistemului judiciar sa functioneze rapid si eficient, ceea ce a dus la procese excesiv de lungi.

"Un raport al Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), facut public in luna ianuarie, mentiona ca, desi Guvernul a respectat Constitutia si rolul si hotararile Curtii Constitutionale, nu si-a respectat pe deplin angajamentul de a adopta masuri anticoruptie si de a proteja sistemul judiciar de atacuri", mai mentioneaza raportul pe anul 2014.

Citeste si:
Profilul candidaților care se luptă pentru șefia USR. De la șoferi de tir, la primari și activiști civici
Profilul candidaților care se luptă pentru șefia USR. De la șoferi de tir, la primari și activiști civici
Cu toate că devansarea alegerilor din USR i-a luat pe nepregătite pe mulți dintre membri, o parte acuzând că nu au timp să-și facă campanie electorală, numărul candidaților care vor să...
Rareș Bogdan, mesaj lingușitor despre Nicolae Ciucă: ”Avem un premier extrem de responsabil”
Rareș Bogdan, mesaj lingușitor despre Nicolae Ciucă: ”Avem un premier extrem de responsabil”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a lăudat luni, 27 iunie, măsurile anunțate de premierul Nicolae Ciucă, atacând, indirect, PSD-ul. Într-o postare pe Facebook, Rareș Bogdan a...