Romania cumpara avioane F-16 din Portugalia - prima transa de 100 de milioane de euro, achitata (Video)

Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 13:27

   

Romania cumpara avioane F-16 din Portugalia - prima transa de 100 de milioane de euro, achitata (Video)
Romania a incheiat contractul cu portughezii pentru achizitia celor 12 avioane F-16, platind deja prima transa de 100 de milioane de euro din totalul de aproximativ 550 de milioane de euro.

"Guvernul Romaniei si cel al Republicii Portugheze au semnat contractul de achizitie, in urma caruia 12 aparate F-16 modernizate, din excedentul Fortelor Aeriene Portugheze, vor intra in dotarea Fortelor Aeriene Romane.

Dupa finalizarea negocierilor de ordin tehnic si financiar, contractul de achizitie a fost semnat dupa obtinerea autorizatiei de transfer din partea americana. Acest tip de autorizare, acordata de Congresul SUA, este obligatorie, inainte de incheierea oricarui contract", se arata intr-un comunicat MApN, remis Ziare.com.

Achizitia de avioane second-hand de la portughezi a fost contestata de-a lungul timpului. Dusa a spus, insa, la B1 Tv, ca "armata de specialisti care se afla in spatele meu ma asigura ca un avion modernizat este un avion nou".

Dusa a mentionat ca au fost parafate toate documentele pentru inceperea programului de inzestrare al Fortelor Aeriene cu avioane de vanatoare, avioane multirol.Ministrul a mentionat ca in aceasta toamna programul va fi demarat prin modernizarea avioanelor pe care urmeaza sa le achizitionam si prin plecarea in Portugalia pentru pregatire a 80 de persoane. Este vorba despre 9 piloti si inca 75 de ingineri si membri ai personalui tehnic.

Avioanele vor sosi in tara dupa 2015 si intreaga escadrila cu capabilitatea de a executa misiuni aeriene pana in 2017.

Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3423 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
janvaljean
rank 5
Oare,cu 550 milioane de euro nu putem construi o fabrica de avioane
100% fabricate in Romania si care sa exporte avioane produse in aceasta fabrica ?
PSD Erie
rank 5
Toarasu Jean, nea Nicu a dat 4 meliarde pa fabrIca dela Craiova,
si asta acu 4jde ani, matale cu 500 da melioane, poate vrei sa faci vro spalatorie de avioane, ca alceva nu prea ai ce sa faci cu banii astia !

SA TRAITI !

http://www.defensenews.com/article/20100415/DEFSECT01/4150308/Sweden-Offers-Price-Cuts-Romania-Gripen
iezer
rank 2
!!!!nu`nteleg !!! da nu`nteleg...!!!
... "armata de specialisti care se afla in spatele meu ma asigura ca un avion modernizat este un avion nou". no comment.
pasco
rank 5
mai Jrajeala
cu $500 milioane da construiesti o fabrica de avioane,dar nu inseamna ca si poti produce (la technologia romaniei) ce faceau americani acum 30-35 de ani,nici germania sau franta nu pot visa sa micsoreze distanta technologiga a lor fata de SUA si tu ai impresia ca vom si vinde acele avione romanesti.Ce producea romania erau niste motoare facute sub licenta de la englezi,dar aveau o vechime technologica de 50 de ani,Gindestete numai la un lucru,Anglia,italia,spania,olanda,etc,toate care au produs eurofighter,acum au comenzi numai pentru f35 si alte avioane americane,findca si-au dat seama ca eurofighter era deja MULT in uram celeor americane si cind erau noi,nu mai zic ca foarte multe componete chie de la euro fighter erau tot americane,asa ca lasa nationalismul findca in razboi ori cistigi ori mori nu exista locul doi,asa a crezut si germania ca pot fi macar dupa americani dar sau inselat.
Mircea01
rank 2
Aro
Exista vre-un plan de inlocuire a acelor masini " Aro " care mai sunt utilizate de " Politia Militara ", de armata romana in general ? Sunt anacronice.
A.Cantemir
rank 5
NORMAL ca toate cele
Ni se prepara de portughezi 8 piloti pentru 12 avioane.Probabil ca ei au o presimtire de cate vor putea zbura.JEAN VALJEAN are dreptte cu fabrica de avioane,mai ales ca noi avem asa ceva,dar ne trebuiesc piloti in economia nationala.Cred ca ceva chinezi ar putea indrepta lucrurile.Cat costa un chinez ,ca cu avioanele m-am lamurit.Numai vreo 45 milioane bucata.Si mai ales ce mare nevoie avem de ele.10-15 ani ? "Rablele" rusesti au tinut 40-50 de ani,dar nu puteau face marsh-ariere.
tractoristu
rank 1
Oare,cu 550 milioane de euro nu putem construi o fabrica de avioane
Pe ce lume traiesti, taica ?!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor