Tragedia de la Giulesti a creat reguli absurde in spitale

Luni, 04 Octombrie 2010, ora 08:10
3576 citiri
Tragedia de la Giulesti a creat reguli absurde in spitale

Tragedia de la Maternitatea Giulesti duce la masuri absurde in unele spitale. Astfel, la Spitalul Filantropia din Craiova asistentele nu pot lipsi de langa copii mai mult de doua minute.

Intr-o circulara a spitalului se prevde ca un cadru medical "nu paraseste sectia decat pentru satisfacerea necesitatilor fiziologice si pentru indeplinirea altor sarcini de serviciu precum: insotirea pacientului la analize, ridicarea condicii de la farmacie sau transportarea in laborator a produselor biologice recoltate de la bolnavi".

Practic, asistentele nu au voie sa lipseasca mai mult de 2 minute din sectie si asta in conditiile in care in anumite sarcini de serviciu trebuie indeplinite si la peste doi kilometri.

"Desi nu scrie in fisa postului, ni s-a spus ca nu avem voie sa lipsim mai mult de doua minute si trebuie sa lasam inlocuitor. Ne-a venit sa radem, dupa aceea sa plangem. De unde inlocuitor, cand pe sectie suntem doua asistente? Sa ne fereasca Dumnezeu sa ne trezim cu 7-8 gravide care nasc in acelasi timp", a declarat o asistenta, care si-a pastrat anonimatul, pentru Adevarul.

De exemplu, pentru a ajunge la farmacia pentru copii, asistentele trebuie sa mearga la Sectia de Pediatrie a unitatii medicale, aflata la aproape trei kilometri distanta.

De asemenea, personalul medical ar trebui sa lipseasca cel putin 20 de minute pentru a ajunge la cabinetele de la ambulatoriul de specialitate sau la laborator.

Conform dispozitiilor legale, la salonul de nou-nascuti trebuie sa se afle permanent doua asistente, iar in cazul de la Filantropia ar trebui sa fie angajate cinci asistente la Sectia Prematuri si zece la Sectia Eutrofici. In prezent, exista o asistenta la Prematuri, iar la Eutrofici doua sau trei, in functie de tura.

Posturile din santate, deblocate

In urma tragediei de la Giulesti, Ministerul Sanatatii a decis sa debloche 2.322 de posturi, jumatate pentru asistenti medical.

In Bucuresti, vor fi scoase la concurs 464 de posturi, cele mai multe, respectiv 31, fiind scoase la concurs de catre Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, care are nevoie de 20 de medici, alte 10 locuri fiind pentru personal sanitar mediu si asistenti medicali cu studii superioare, iar unul pentru personal mediu auxiliar.

Si Spitalul Univeristar de Urgenta Bucuresti (SUUB) are nevoie de 25 de posturi, dintre care 11 pentru medici, 10 pentru personal sanitar mediu si asistenti medicali cu studii superioare, alte patru locuri fiind pentru personalul auxiliar.

Si la Spitalul "Marie Curie" vor fi scoase la concurs 20 de posturi, din care sapte pentru medici, noua pentru personal sanitar mediu si asistenti medicali cu studii superioare, trei pentru personal mediu auxiliar si unul pentru sofer/ambulantier.

Institutul Oncologic scoate la concurs 19 posturi, dintre care sapte pentru medici, noua pentru personal sanitar mediu si asistenti medicali cu studii superioare si trei pentru personal mediu auxiliar.

Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului (IOMC), Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals" si Institutul de Boli Digestive si Transplant Hepatic Fundeni au nevoie de cate 18 posturi, Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" scoate la concurs 17 posturi, Spitalul de Urgenta "Sfantul Pantelimon" 16 posturi, iar Spitalul de Urgenta "Bagdasar-Arseni", Spitalul de Copii "Victor Gomoiu" si Institutul de Uronefrologie si Transplant Renal Fundeni cate 15 locuri.

La Institutul de Boli Cardiovasculare si la Institutul National de Recuperare Medicina Fizica si Balneologie vor fi scoase la concurs cate 14 posturi, la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" - 13, la Institutul de Boli Neurologice si Neurovasculare -12, la Spitalul de Nefrologie "Carol Davila", Spitalul Colentina, Spitalul de Ortopedie Foisor, Spitalul Filantropia - cate 11, iar Spitalul Coltea, Institutul "N. Paulescu" si Institutul Clinic Fundeni au nevoie de cate 10 locuri.

Alte unitati sanitare din Capitala au nevoie de mai putin de zece posturi, printre acestea fiind si Spitalul "Panait Sarb" (Maternitatea Giulesti), unde la 16 august a avut loc un incendiu. La Spitalul "Panait Sarbu" vor fi scoase la concurs cinci posturi, doua pentru medici si trei pentru personal sanitar mediu si asistenti medicali cu studii superioare.

George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura pentru un nou mandat la şefia administraţiei judeţene, susţinut de Forţa Dreptei Timiş, care face...
#tragedie Giulesti, #maternitatea Giulesti, #reguli absurde spitale , #maternitate