Ziare.com

Cuc promite ca metroul spre Drumul Taberei va fi gata in decembrie. Ce spune directorul Metrorex

de Gabriel Kolbay
Vineri, 23 August 2019, ora 09:19

   

Cuc promite ca metroul spre Drumul Taberei va fi gata in decembrie. Ce spune directorul Metrorex
In vreme ce ministrul Razvan Cuc promite, iar si iar, ca metroul spre Drumul Taberei va fi gata peste doar 3 luni, directorul Metrorex e ceva mai rezervat in declaratii.

La inceputul saptamanii, ministrul Transporturilor a spus ca isi asuma deschiderea circulatiei pe Magistrala 5 de metrou pana la finele acestui an.

"Mi-am asumat si eu si directorul (Metrorex - n.red.) ca il vom da in trafic la sfarsitul anului. Este un proiect care si asa este intarziat foarte mult, dar 97% din punct de vedere al stadiului fizic este finalizat.

Ce mai era de finalizat cand m-am intors in minister la sfarsitul lunii februarie? Sistemul de automatizare, adica acel sistem care genereaza comunicarea intre statii pentru mersul garniturilor de metrou. A fost o contestatie, am reusit sa deblocam amiabil acest lucru pana la urma.

Am semnat contractul cu firma care face automatizarea, care si-a luat angajamentul ca pana la sfarsitul anului e gata automatizarea. Aceasta fiind gata, trenul poate fi pus pe sine. Oricum vom incepe probele dinainte, veti fi informati si dumneavoastra, dar proiectul va fi finalizat, vorbesc de Magistrala 5 Drumul Taberei, la sfarsitul acestui an, decembrie 2019"
, a precizat Cuc.

Chiar daca lucrarile ar merge asa cum promite Razvan Cuc, Ministerul Transporturilor tot n-ar prea avea de ce sa se laude, in conditiile in care a intarziat deja cu vreo 4 ani inaugurarea metroului spre Drumul Taberei.

Adevarata problema este, insa, ca - dupa cum Ziare.com a mai relatat deja - lucrarile la linia de metrou nu merg, in realitate, chiar atat de bine pe cat sustine Guvernul.

Metrorex nu promite, ci spune doar ca "nu exista motive" ca lucrarile sa nu se termine la timp

Asociatia Pro Infrastructura (API) a explicat inca din primavara pentru Ziare.com ca orice intarziere a lucrarilor si orice problema majora aparuta in timpul probelor tehnologice (obligatorii inainte de deschiderea circulatiei subterane) ar amana pana in 2020 inaugurarea magistralei.

La acel moment, Metrorex anunta, insa, ca toate lucrarile sunt in grafic si urmeaza sa fie finalizate la timp. Intre timp, insa, societatea si-a schimbat discursul.

Asa se face ca, la inceputul acestei luni, la solicitarea Ziare.com, Metrorex a transmis ca, de fapt, "ritmul de lucru al antreprenorului M5 (Astaldi - n.red.), pe primele 7 luni ale acestui an, a fost extrem de redus". In plus, Metrorex mai spunea ca "Astaldi conditioneaza accelerarea ritmului de lucru si chiar punerea in functiune a Magistralei 5, pe motivul ca Metrorex mai are un rest de plata in valoare de cca. 94 milioane de lei care reprezinta daune-interese si cheltuileli de judecata, in urma proceselor pe care Metrorex le-a pierdut cu acestia in instanta".

De fapt, aflata in plin proces de reorganizare - si avand mare nevoie de bani - Astaldi a blocat conturile Metrorex de mai multe ori, in incercarea de a recupera cat mai repede cei 94 de milioane de lei.


Statiile de pe prima jumatate a Magistralei M5 care ar urma sa fie deschisa in decembrie 2019, potrivit lui Razvan Cuc. Foto: Arhiva Metrorex


In aceste conditii, intrebarea este: exista sanse reale ca lucrarile la Magistrala 5 sa se termine pana la finele anului?

Ca sa aflam mai multe, l-am intrebat pe directorul Metrorex, Marin Aldea, daca metrourile vor circula pe Magistrala 5, in decembrie 2019. Spre deosebire de Razvan Cuc, Marin Aldea nu a facut promisiuni si a fost mult mai retinut in declaratii.

Printre altele, directorul Metrorex ne-a transmis ca, in urma negocierilor, Astaldi a acceptat sa incaseze esalonat, in acest an, cei 94 de milioane de lei castigati in instanta. Din pacate, in ciuda insistentelor Ziare.com, directorul nu ne-a transmis si in cate transe se vor plati acesti bani si nici daca achitarea lor depinde doar de Metrorex sau tine si de masuri pe care ar trebui sa le ia Ministerul Transporturilor.

Cu toate acestea - de vreme ce termenele de plata ale datoriei istorice s-au amanat - iar Metrorex are bani pentru achitarea lucrarilor la zi la magistrala de metrou - Marin Aldea spune ca "nu exista un motiv real pentru ca lucrarile sa nu fie executate la timp, conform graficelor asumate de Astaldi".

Totodata, Metrorex transmite ca "Marin Aldea a insistat asupra accelerarii ritmului de executie a lucrarilor si atingerea obiectivului de a pune Magistrala 5 in functiune la sfarsitul anului 2019".

Cu alte cuvinte, la acest moment, conducerea Metrorex "insista" ca metroul spre Drumul Taberei sa fie gata in acest an si considera ca "nu exista niciun motiv pentru ca lucrarile sa nu fie executate la timp". Cu toate astea, nu promite nimic, asa cum face ministrul Transporturilor, Razvan Cuc.

In aceste conditii, ramane sa vedem daca metroul spre Drumul Taberei va fi sau nu gata pana in decembrie. Dupa cum Ziare.com v-a informat deja, sansele sunt minime.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre metrou Drumul Taberei gata 2019
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9216 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Baliverne PSD !

De unde mai fura ei betoane, utilaje si muncitori pentru conacele P.S.D. ?

 

mare parte va fi gata in decembrie !

o alta parte si mai mare va fii gata cu alta okazie,posibil nicicand ! ai liceul pttr demolat in 2014,ai cinemaul favorit demokat din 2016,ai pietele moghioros si valea ialomitei demolate ...parcurile dintre blocuri demolate..e razboi nedeclarat in drumul taberei ! mutu e un neputifelnic,iar firea si mai si !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor